Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Κακοκαιρία Μπάλλος: Κλειστά όλα τα σχολεία την Παρασκευή στην Αττική

https://thesstoday.gr/wp-content/uploads/2020/10/ektakti-eidisi-1130x580.jpg

 
 
Κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία στην Αττική την Παρασκευή εξαιτίας της κακοκαιρίας

Κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αττική την Παρασκευή με απόφαση της Περιφέρειας, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος». Σύμφωνα με την ΕΡΤ σε λίγη ώρα θα βγει σχετική ανακοίνωση.

Νωρίτερα, με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα και με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη ανακοινώθηκε ότι διακόπτεται η λειτουργία των σχολείων για σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου σε όλη την Αττική, αλλά και η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα οποία λειτουργούν τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Σε πλήρη ετοιμότητα και διαρκή επιφυλακή βρίσκεται όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, κατόπιν σχετικής εντολής του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.

Στο πλαίσιο αυτό και για προληπτικούς λόγους σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου και αύριο Παρασκευή 15 του μηνός θα βρίσκονται σε επιφυλακή ειδικά μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής σε ρέματα και περιοχές υψηλού κινδύνου σε όλο το εύρος της Περιφέρειας, προκειμένου να επέμβουν άμεσα, όπου και αν απαιτηθεί.

Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Μπάλλος, που χτυπάει με βροχές, ισχυρές καταιγίδες, ακόμα και με χιόνι πολλές περιοχές της χώρα. Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε συναγερμό και εστάλη μήνυμα από το 112 για την περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες, οι οποίοι κινούνται στην Αττική και σε περιοχές που πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Επίσης, έχει εκπονηθεί σχέδιο εκκένωσης πυρόπληκτων περιοχών που κινδυνεύουν από πλημμύρες σε Αττική και βόρεια Εύβοια.

Σε αρκετές περιοχές της χώρας έχουν κλείσει τα σχολεία. Σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σχέδια εκκενώσεων

Στο μεταξύ, σχέδιο για μετακινήσεις κατοίκων περιοχών που βρίσκονται στο «κόκκινο», όσον αφορά τον κίνδυνο πλημμύρας, υλοποιεί από το πρωί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά το συγκεκριμένο μέτρο, στο πλαίσιο της βασικής πολιτικής της νέας ηγεσίας, που έχει ως κύριο άξονα την πρόληψη και πρωτίστως την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με εισήγηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ήδη από το πρωί έχει ξεκινήσει μια καταγραφή και απομάκρυνση κατοίκων από σπίτια που βρίσκονται μέσα σε ρέματα ή σημεία όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας στη βόρεια Εύβοια. Επίσης σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Αττική και κυρίως στο Αλεποχώρι, και την υπόλοιπη δυτική Αττική, καθώς και σε περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Παράλληλα, έχουν ήδη κλείσει δρόμοι στα καμένα και απαγορεύονται μετακινήσεις πολιτών εκεί, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων ή πλημμυρικών φαινομένων που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκλωβισμούς. Το Αλεποχώρι μάλιστα είχε επισκεφθεί προσφάτως ο κ. Στυλιανίδης προσωπικά, ενώ είχε εκτενή συζήτηση για θέματα πρόληψης με όλους τους δημάρχους της Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι απομακρύνσεις δεν θα είναι πολλές, θα γίνουν επιλεκτικά και αφορούν άτομα ηλικιωμένα, με προβλήματα, ή άτομα των οποίων η μετακίνηση είναι δύσκολη σε περίπτωση πλημμύρας -ώστε να μη διατρέξει κίνδυνο η ζωή τους. Τα άτομα αυτά θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία, ΚΑΠΗ, ή άλλους χώρους που εξασφαλίζουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, για μία δύο μέρες, μέχρι να περάσει η κακοκαιρία και ο κίνδυνος.

Διακοπή δρομολογίων στον ΗΣΑΠ λόγω της έντονης βροχόπτωσης

Προβλήματα και στην κυκλοφορία των συρμών του ηλεκτρικού έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση. Σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ, λόγω συσσώρευσης υδάτων, τα δρομολόγια στη Γραμμή 1 του Μετρό γίνονται στο τμήμα «Ταύρος -Πειραιάς» και «Ομόνοια – Κηφισιά».

Μήνυμα από το 112 στην Αττική και Θεσσαλονίκη

Μήνυμα από το 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της Αττικής  και της Θεσσαλονίκης το μεσημέρι της Πέμπτης για την κακοκαιρία Μπάλλος.  To Yπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε τους πολίτες πως ακραία καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν την περιοχή, με το μήνυμα να αναφέρει:

«Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

245190031_262492082457440_4449682484038467459_n.jpg

Πού καταγράφονται προβλήματα – Εκκένωση χωριών σε Βόρεια Εύβοια, πού θα χτυπήσουν καταιγίδες

Τμήμα των οδών Σκυλίτση και Τζαβέλλα, από το ύψος της παραλιακής λεωφόρου, στο ρεύμα προς Πειραιά, έκλεισε, πριν από λίγο, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω μεγάλης συσσώρευσης νερού. Παράλληλα, με νεότερη ενημέρωση της ΕΛΑΣ, για τον ίδιο λόγο, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην

Επίσης, λόγω της συσσώρευσης υδάτων, η Τροχαία διέταξε προσωρινά την διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Πειραιώς από το ύψος της Πέτρου Ράλλη στο ρεύμα προς Πειραιά και από το ύψος της οδού Χαμοστέρνας, στο ρεύμα προς Αθήνα. Έπειτα από λίγη ώρα η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε. 

Η Πυροσβεστική μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 110 κλήσεις για εισροή υδάτων κυρίως σε υπόγεια σε Νέα Φιλαδέλφεια, Κάτω Πατήσια, Περιστέρι, Μοσχάτο και Κηφισιά. Λόγω της κακοκαιρίας σημειώθηκε διακοπή συγκοινωνίας του Τραμ από το Ασκληπειο Βούλας έως το Παλιό Δημαρχείο και από την Κασομούλη έως το Σύνταγμα.


Συνολικά 45 άτομα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους το βράδυ της Τετάρτης των χωριών Κοτσικιάς, Αγίας Άννας και Αχλαδίου στη Βόρεια Εύβοια. Από την Περιφέρεια έχει μισθωθεί το ξενοδοχείο Αγκάλη για να εξυπηρετήσει όσους θελήσουν να βρουν καταφύγιο. Στην Βόρεια Εύβοια η βροχόπτωση αναμένεται να ξεκινήσει από τις 13:00 το μεσημέρι. Στις Ροβιές και σε άλλα χωριά οι κάτοικοι οχυρώνουν τα σπίτια τους. Τοποθετούν λαμαρίνες και από κάτω σακιά από άμμο.

Κλειστά σχολεία και εκτός Αττικής

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία, εσπερινά και οι παιδικοί σταθμοί στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Μεσολογγίου, «λόγω της κακοκαιρίας, που σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ αναμένεται να πλήξει και τον Δήμο Μεσολογγίου, με απόφαση του δημάρχου, Κώστα Λύρου, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα όλες οι σχολικές μονάδες, παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ του δήμου».

Σύμφωνα με τον δήμο, αυτή η απόφαση «λαμβάνεται προληπτικά και με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, των γονέων και του εκπαιδευτικού προσωπικού».

Λόγω της κακοκαιρίας, ο δήμαρχος Σάμης αποφάσισε να ανακοινώσει ότι «σήμερα, 14 Οκτωβρίου 2021, όλες οι σχολικές μονάδες προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα παραμείνουν κλειστές, λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων». Ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου Πόρου. Η απόφαση του δημάρχου Αργοστολίου ήρθε λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που επικρατούν στα χωρικά όρια του δήμου.

Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση

Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά το υπόλοιπο της Πέμπτης και έως το πρωί της Παρασκευής αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως σε νησιωτικές περιοχές του Ιονίου και του Αιγαίου, καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και ενδεχομένως της Χαλκιδικής.

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στην Εύβοια έως το πρωί της Παρασκευής, ενώ από σήμερα το απόγευμα έως αύριο το πρωί κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

202110150600_tot_rain1.png

Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων έως 6-7 μποφόρ, ενώ στον Θερμαϊκό και στις Σποράδες από βορειοδυτικές διευθύνσεις ίδιας έντασης. Στο Νότιο Ιόνιο θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Πού σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Τα στοιχεία του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως σήμερα το πρωί, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, στα Στύρα Ευβοίας (44 χιλιοστά), στα Θεοδώριανα Άρτας (44), στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας (42) και στην Ιθάκη (41).

202110140900_sat_top.png
meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Χιόνι στην ορεινή Μακεδονία

Η κακοκαιρία Μπάλλος, φέρνει και χιόνια στην ορεινή Μακεδονία. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στη Φλώρινα και οι εικόνες θυμίζουν Χριστούγεννα. Στο Νυμφαίο ο υδράργυρος έπεσε στο μηδέν και το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα. Οι εικόνες του neaflorina.gr από τη Βίγλα, το Πισοδέρι, το Νυμφαίο, η Δροσοπηγή και άλλες περιοχές στα λευκά είναι εντυπωσιακές. 

Εικόνα
Χιονισμένο το Νυμφαίο Φλώρινας σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 από meteo.gr

 

florina456.jpg

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)