Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Αναδρομικά: Επιστροφές και σύγχυση από τις νέες δικαστικές αποφάσεις

Αναδρομικά: Επιστροφές και σύγχυση από τις νέες δικαστικές αποφάσεις

 
 Γράφει ο
 
Τι ισχύει για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στα αναδρομικά, πότε κόβονται τα Δώρα, πότε επιγράφονται οι κρατήσεις ΑΚΑΓΕ.

Εντείνεται η σύγχυση των συνταξιούχων αναφορικά με τα αναδρομικά και τις περικοπές των αποδοχών τους από το 2010 και μετά, παρά τις αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις.

Η μια μετά την άλλη οι αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων αλληλοσυγκρούονται, ενώ η διαφορά για τα Δώρα της περιόδου Ιουλίου 2015-Μαΐου 2016 μπορεί να κριθεί ακόμη και στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Δηλαδή η οριστική απόφαση να μετατεθεί για το 2022 ή 2023… Αν και εκεί (ακόμη) υπάρχει διχασμός αν πλέον το Ελεγκτική Συνέδριο έχει αρμοδιότητα (λόγο) για τους δημοσίους υπαλλήλους καθώς αυτοί από 1/1/2019 υπήχθησαν στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ. Μύλος….

Αναλυτικά:

Οι συνταξιούχου του ιδιωτικού τομέα περιμένουν την απόφυση του Συμβουλίου της Επικρατείας (είναι θέμα ημερών ή εβδομάδων), αναφορικά με τα Δώρα της περιόδου 2015-16 (800 ευρώ έκαστος εκ. των 2,6 εκ. συνταξιούχων). Και αυτό γιατί προηγούμενη απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου προέβλεπε να αποδοθούν τα Δώρα από την ημερομηνία έκδοσης της… προ-προηγούμενης απόφασης (Ιούλιος 2015) μέχρι την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου 4387/16 (Μάιος 2016). Που το ίδιο δικαστήριο δέχθηκε ότι είναι συνταγματική (πλέον) η μόνιμη περικοπή των Δώρων…

Ωστόσο η κυβέρνηση, με τον νόμο Βρούτση (4670/20) τον Φεβρουάριο του 2020, παρανομώντας, δεν απέδωσε τα Δώρα, ενώ βελτίωσε την ανταπόδωσα των συντάξεων για πάνω από 30 έτη ασφάλισης, θέμα που επίσης είχε αποφασίσει το ΣτΕ…

Τώρα οι αρμόδιοι εργατολόγοι εκτιμούν ότι θα δικαιωθούν στις προσφυγές που έκαναν ενώπιον του ΣτΕ για την καταβολή των Δώρων εκείνος της περιόδου (πιλοτική δίκη), αφού το ανώτατα ακυρωτικό δικαστήριο δεν έχει παρά να επαναλάβει προηγούμενη απόφασή του (Οκτώβριος 2019)..

Από την άλλη πλευρά το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάνθηκε (αυστηρά για τους δημοσίους υπαλλήλους) ότι καλώς έχουν περικοπή τα Δώρα (σ.σ. και για την περίοδε 2015-16), αφού υπήρχε γενικότερο οικονομικό-δημοσιονομικό πρόβλημα (και οι συνταξιούχοι του δημοσίου έπαιρναν τότε τη σύνταξη του από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δηλαδή από τα φορολογικά έσοδα….).

Αυτή η διαφορά, στην περίπτωση που το ΣτΕ όπως προείπαμε δικαιώσει τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, θα αχθεί ενώπιον του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (σ.σ. συγκροτείται με δικαστές και από τα τρία ανώτατα δικαστήριο), προκειμένου να αποφανθεί επί της διένεξης (μεταξύ Ελεγκτικού και ΣτΕ). Αν και μπορεί η εκτιμώμενη διχογνωμία να λήξει με πολιτική απόφαση. Από την στιγμή που τα Δώρα θα δοθούν σε 2,2 εκ. συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα, λογικό είναι η κυβέρνηση να τα δώσει και στον δημόσιο (400.000 συνταξιούχοι).

Αναδρομικά ΑΚΑΓΕ

Με άλλη απόφαση του Ελεγκτικού Συνέδριου έκρινε ότι κακώς γινόταν κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ (ασφαλιστικός κουμπαράς) στους συνταξιούχους του δημοσίου (πολιτικούς και στρατιωτικούς) κατά την περιόδου 2017-18. Το δικαστήριο έκρινε ότι πριν το 2017, όπως είχε αποφανθεί με προηγούμενη απόφασή του, δεν μπορούν να ανατρέξουν οι συνταξιούχοι του δημοσίου για επιστροφή κρατήσεων (σ.σ. η εισφορά για τον ΑΚΑΓΕ ισχύει από το 2010), ενώ για μετά την 1/1/2019 το Ελεγκτικό Συνέδριο δέχθηκε ότι, από την στιγμή που οι συντάξεις καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ (όπου και οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι καταβάλουν εισφορές), τότε καλώς γίνεται παρακράτηση υπέρ του «κουμπαρά». Στο βαθμό μάλιστα που οι εν λόγω εισφορές κατατείνουν στην ευστάθεια του συστήματος (ενιαίος φορέας ασφάλισης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα).

Από την εν λόγω απόφαση ανακύπτει θέμα αναδρομικών για περίπου 250.000 συνταξιούχους του δημοσίου οι οποίοι παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ και επικουρική πανό από 300 ευρώ. Τα συγκεκριμένα ποσά αφορούν πρωτίστως τις υψηλές συντάξεις (δικαστικούς, βουλευτές, ανωτάτους υπαλλήλους και στρατιωτικούς, πρώην διευθυντές κ.α.). Συνολικά για τον προϋπολογισμό οι εν λόγω επιστροφές δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 300 εκ. ευρώ. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)