Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Forecastweather.gr: Η πολική δίνη φέρνει βαρύ χειμώνα με πολλά χιόνια και στην Ελλάδα

Η πολική δίνη φέρνει βαρύ χειμώνα με πολλά χιόνια και στην Ελλάδα

 
 
 
 
Πρωτόγνωρο κύμα ψύχους τον χειμώνα στην Ευρώπη, με πολλά χιόνια και στην Ελλάδα. Τι είναι η «πολική δίνη» που θα σαρώσει και τα πεδινά και τι ο «πολικός αεροχείμαρρος».

Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια στα πεδινά και χαμηλότερες από τον μέσο όρο θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στην Ευρώπη τον φετινό χειμώνα. Σύμφωνα με το forecastweather.gr, ο επικεφαλής του Accuweather, Tyler Roys, έχει προβλέψει ήδη ισχυρά φαινόμενα βροχοπτώσεων θα σημειωθούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και η Πορτογαλία.

Όπως εξηγούν οι μετεωρολόγοι του AccuWeather, οι περιοχές που επηρεάζονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, θα παραμείνουν κοντά στα φυσιολογικά όρια, όμως η Ανατολική Ευρώπη θα έχει ακατάλληλα κρύο αέρα τον χειμώνα που έρχεται.

«Εάν μια βολή κρύου αέρα εκτοξευθεί από την πολική δίνη, ο πυρήνας αυτού του κρύου θα καταλήξει να εγκατασταθεί σε περισσότερα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης» εξηγεί ο Roys.

Μάλιστα, οι χώρες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι από την κεντρική Ουκρανία, βόρεια έως τη Λετονία και την Εσθονία και δυτικά μέχρι τη Σλοβακία και την Πολωνία.

Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα

Αν επαληθευτούν τα προγνωστικά για την ανατολική και νότια Ευρώπη, η πολική δίνη μπορεί δημιουργήσει στην Ελλάδα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και πολλά χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Επίσης μεγάλο ρόλο θα παίξει ο Πολικός Αεροχείμαρρος ο οποίος γενικά περιορίζει τις αέριες μάζες να κινηθούν προς τα νότια.

Τι είναι η πολική δίνη

Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που φέρνει πρωτόγνωρο κύμα ψύχους και περιγράφει τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες που στροβιλίζονται στην αρκτική περιοχή. Όπως είχε εξηγήσει παλαιότερα ο καθηγητής Θεόδωρος Καρακώστας, διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:

«Ο Πολικός Αεροχείμαρρος γενικά περιορίζει τις αέριες μάζες να κινηθούν προς τα νότια. Κάτω από πολύ εξαιρετικές συνθήκες, νότιες θερμές αέριες μάζες μεταφέρονται προς την αρκτική περιοχή, πιέζοντας τον πολικό αεροχείμαρρο σε τέτοιο βαθμό που να δημιουργηθεί "χαοτική" κατάσταση στην κίνηση της πολικής δίνης. Το αποτέλεσμα είναι ο εκτροχιασμός της από την κανονική της πορεία, όπως ακριβώς ένα ποδήλατο ή ένα αυτοκίνητο την ώρα που προσπαθεί να πάρει μια κλειστή στροφή, και ξεφεύγει από την πορεία του και εκτροχιάζεται λόγω της φυγόκεντρου δύναμης».

Τι είναι ο πολικός αεροχείμαρος (Jet stream)

Οι αεροχείμαρροι είναι ρεύματα ταχέως κινουμένων αερίων μαζών σε ύψος 10-15 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του εδάφους, μεταξύ δηλαδή τροπόσφαιρας και στρατόσφαιρας. Συνιστούν ζώνες πού εκτείνονται σε μήκος χιλιάδες χιλιόμετρα, ενώ έχουν πλάτος μερικές εκατοντάδες και πάχος μερικά μόνο χιλιόμετρα. Σχηματίζονται στο διαχωριστικό όριο μεταξύ θερμών αερίων μαζών και ψυχρών της ανώτερης τροπόσφαιρας (τροπόπαυση) και κατευθύνονται εν είδει τεραστίου δράκοντος από δυσμάς προς ανατολάς με συχνές μετατοπίσεις κατά την πορεία τους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)