Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

ΗΠΑ: «Άνοιξε» τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου ο Μπάιντεν ενώπιον της ενεργειακής κρίσης

ΗΠΑ: «Άνοιξε» τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου ο Μπάιντεν ενώπιον της ενεργειακής κρίσης

 Τη μεγαλύτερη αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου στην Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο συντονισμένης πρωτοβουλίας με σειρά άλλων χωρών που βρίσκονται μεταξύ των μεγάλων καταναλωτών μαύρου χρυσού ως «ανάχωμα» στην ενεργειακή κρίση.

Η άντληση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ είναι μία «σημαντική πρωτοβουλία, η οποία θα κάνει τη διαφορά» σε ό,τι αφορά την τιμή των καυσίμων, η οποία έχει εκτοξευτεί στα ύψη, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κατά τις σχετικές ανακοινώσεις από τον Λευκό Οίκο επισήμανε πως «το πρόβλημα των υψηλών τιμών στα καύσιμα δεν θα λυθεί εν μία νυκτί», όμως θα λυθεί.

«Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά σε λίγο θα δείτε την τιμή της βενζίνης να μειώνεται» διαβεβαίωσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, σε μια συντονισμένη, άνευ προηγουμένου πρωτοβουλία, αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματά τους σε μια προσπάθεια να μειωθεί η τιμή του μαύρου χρυσού στις αγορές.

Η πρώτη παγκοσμίως οικονομική δύναμη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, αποδεσμεύουν από την πλευρά τους 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα, τα οποία θα αρχίσουν να διατίθενται στην αγορά στα μέσα με τέλη του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που έχει εκδώσει ο Λευκός Οίκος.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων στα χρονικά, όπως σημειώνει το CNNi.

 Αυξάνοντας την προσφορά, οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες ελπίζουν να οδηγήσουν μηχανικά σε μείωση των τιμών.

Η αποδέσμευση πετρελαίου θα πάρει μορφή δανείου και πώλησης, και γίνεται σε συντονισμό με άλλες χώρες που βρίσκονται μεταξύ των μεγάλων καταναλωτών μαύρου χρυσού, ειδικότερα την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα ή ακόμη τη Βρετανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης ότι συνήθως οι τιμές πέφτουν με τον καιρό, όμως «αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει απλώς να περιμένουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα να πέσουν από μόνες τους».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι μολονότι έχει μειωθεί η τιμή της χονδρικής, δεν πέφτει αναλόγως και η τιμή των καυσίμων στα πρατήρια. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «απαράδεκτο» οι πετρελαϊκές εταιρείες να ενθυλακώνουν τη διαφορά μεταξύ της χονδρικής και της λιανικής τιμής.

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου δεν ευθύνονται οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)