Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Κλιματική κρίση - Μετεωρολόγοι: Οι χώρες που κινδυνεύουν από θανάσιμα επίπεδα ζέστης

Κλιματική κρίση - Μετεωρολόγοι: Οι χώρες που κινδυνεύουν από θανάσιμα επίπεδα ζέστης

 

Σε έρευνα που διεξήχθη για την κλιματική κρίση στο πλαίσιο της Συνόδου Cop26, βρετανοί μετεωρολόγοι αναλύοντας τους χάρτες τους, έδειξαν τις χώρες που κινδυνεύουν από θανάσιμη ζέστη και υγρασία.

Όπως είπαν, οι τροπικές χώρες όπως η Βραζιλία, η Αιθιοπία και η Ινδία είναι εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις ακραίες θερμοκρασίες, με κάποιες περιοχές να βρίσκονται στο όριο σε ό,τι φορά τη δυνατότητα των ανθρώπων να ζήσουν σε αυτές.

Αλλά ο καθηγητής Άλμπερτ Κλάιν Τανκ, επικεφαλής του Κέντρου Hadley της Βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, Met Office, δήλωσε:

«Αυτοί οι χάρτες αποκαλύπτουν περιοχές σε όλο τον κόσμο όπου φαίνεται να εκδηλώνονται οι σοβαρότερες συνέπειες. Ωστόσο, όλες οι περιοχές του κόσμου -συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης – αναμένονται να βρεθούν αντιμέτωπες με τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για τα θανάσιμα επίπεδα ζέστης και υγρασίας εδώ και μερικά χρόνια. Μια μελέτη του 2015 δείχνει ότι ο Περσικός Κόλπος, η καρδιά της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου, αναμένεται να πληγεί από κύματα καύσωνα πέραν του ορίου που μπορούν να επιβιώσουν οι άνθρωποι, εάν η κλιματική αλλαγή δεν τεθεί υπό έλεγχο.

Το πιο επικίνδυνο μέρος στον πλανήτη για μελλοντικά κύματα καύσωνα θα είναι η πεδιάδα της βόρειας Κίνας, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο και η πιο σημαντική περιοχή παραγωγής τροφίμων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με έρευνα του 2018.

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα επηρεαστούν από ακραία ζέστη

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα επηρεαστούν από ακραία ζέστη εάν η θερμοκρασία στον πλανήτη αυξηθεί λόγω της κλιματικής κρίσης κατά μόλις 2 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη μετεωρολογική υπηρεσία Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου στη σύνοδο κορυφής Cop26 για το κλίμα.

Οι επιστήμονες είπαν ότι αυτό θα ήταν μια 15πλάσια αύξηση σε σχέση με τους αριθμούς που ισχύουν σήμερα.

Ο βασικός στόχος του Cop26 είναι να διατηρήσει ζωντανή την πιθανότητα περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης στους 1,5 C, αλλά οι εκπρόσωποι των χωρών είπαν ότι υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία την τελευταία εβδομάδα της συνόδου κορυφής.

Σύμφωνα με το guardian, το Met Office αξιολόγησε τη θερμοκρασία υγρού βολβού, η οποία συνδυάζει τόσο τη ζέστη όσο και την υγρασία. Μόλις αυτή η τιμή ανέλθει σε 35 βαθμούς Κελσίου, το ανθρώπινο σώμα αδυνατεί να μειώσει τη θερμοκρασία του μέσω της εφίδρωσης και ακόμα και υγιείς άνθρωποι σε σκιερό μέρος θα πέθαιναν εντός έξι ωρών. Η ανάλυση του Met Office χρησιμοποίησε ένα όριο θερμοκρασίας υγρού βολβού 32 βαθμών, στην οποία οι εργαζόμενοι στη ζέστη θα πρέπει να ξεκουράζονται τακτικά για να αποφύγουν την εξάντληση, κάτι που θα ισχύει για τουλάχιστον δέκα ημέρες τον χρόνο.

Εάν αποτύχουν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και οι θερμοκρασίες ανέβουν κατά 4 βαθμούς, ο μισός πληθυσμός της γης θα βρεθεί αντιμέτωπος με ακραίες ζέστες.

Η άνοδος της θερμοκρασίας είναι η πιο εμφανής συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ η ακραία ζέστη στις πόλεις ανά τον κόσμο έχει τριπλασιαστεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Το καλοκαίρι του 2020, πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού των ΗΠΑ υποφέρει από τις συνέπειες της ακραίας ζέστης, με συμπτώματα όπως ναυτία και κράμπες.

Τουλάχιστον 166.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας κυμάτων καύσωνα ανά τον κόσμο μέσα σε διάστημα δύο δεκαετιών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δεχθεί επανειλημμένως προειδοποιήσεις από τους συμβούλους της για το κλίμα, ότι η χώρα είναι «θλιβερά απροετοίμαστη» για την αύξηση της θερμοκρασίας, ειδικά σε πιο ευάλωτους χώρους όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία.

Η ανάλυση του Met Office προέρχεται από έρευνα του σχεδίου Helix με χρηματοδότηση της Ε.Ε., η οποία επίσης καταγράφει τους αυξανόμενους κινδύνους της υπερχείλισης των ποταμών, των δασικών πυρκαγιών, της ξηρασίας και της ανασφάλειας σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα. Όλες οι κατοικημένες περιοχές του κόσμου βρίσκονται αντιμέτωπες με τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω.

Ο Άντι Γουίλτσιρ του Met Office δήλωσε: «Η κάθε μια από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αποτελεί ένα τρομακτικό όραμα για το μέλλον. Αλλά, φυσικά, η σοβαρή κλιματική αλλαγή θα έχει πολλές συνέπειες, και οι χάρτες μας δείχνουν πως κάποιες περιοχές θα επηρεαστούν από πολλούς παράγοντες».

Πηγή: cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)