Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

«Φωτιές» Ιωαννίδη: Οι ειδικοί των ΜΜΕ δεν έχουν δημοσιεύσει τίποτα στην επιστημονική βιβλιογραφία για Covid

 

To θολό και άγονο τοπίο της ενημέρωσης από τηλε – ειδικούς στον καιρό της πανδημίας, θίγει δημοσίευση με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, Ιωάννη Ιωαννίδη.

Η ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», πραγματεύεται την επιστημονική παραγωγή και απήχηση των πιο προβεβλημένων επιστημόνων στα ΜΜΕ  σχετικά με τον κορονοϊό, σε τέσσερις συνολικά χώρες (76 ειδικούς από τις ΗΠΑ, 50 από τη Δανία, 12 από την Ελλάδα και 2 από την Ελβετία).

Το ζητούμενο της μελέτης δηλαδή, ήταν κατά πόσο έχουν σημαντικό επιστημονικό «βάρος», οι ειδικοί που επιλέγονται από τα ΜΜΕ κάθε χώρας, να ενημερώνουν τον λαό για τις τρέχουσες εξελίξεις πάνω στη Covid – 19.

To συμπέρασμα της μελέτης, σύμφωνα με τον καθηγητή Ιωαννίδη, είναι πως «οι περισσότεροι από τους προβεβλημένους ειδικούς δεν έχουν δημοσιεύσει τίποτα στην επιστημονική βιβλιογραφία για Covid – 19 και η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχουν μεγάλη επιστημονική απήχηση στο συνολικό έργο τους σε όλη την καριέρα τους. Υπάρχει μεγάλη απόσχιση της επιστημονικής πραγματικότητας από την τηλεοπτική πραγματικότητα».

Δηλαδή τα media όχι απλά προβάλλουν επιστήμονες που δεν έχουν προσφέρει απολύτως τίποτα στη βιβλιογραφία για τη νόσο Covid, άλλα και που έχουν μικρή επιστημονική προσφορά σε ολόκληρη την καριέρα τους, ανεξαρτήτως Covid! Η τέταρτη εξουσία (ΜΜΕ) παραμερίζει επιστήμονες με σπουδαία προσφορά στην πανδημία και σημαντικά «γαλόνια» στο έργο τους, και προβάλλει «ειδικούς» β’ και γ’ κατηγορίας.

Στη Ελλάδα, από τους 12 συχνά προβεβλημένους στα MME επιστήμονες, μόλις οι 2 αξιολογήθηκαν ότι με τις δημοσιεύσεις τους βρίσκονται στο κορυφαίο 2% της διεθνούς επιστημονικής απήχησης. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στις άλλες χώρες που εξετάστηκαν. Οι 23 από τους 76 επιστήμονες στις ΗΠΑ, έχουν σημαντικό επιστημονικό «βάρος». Οι 10 από τους 50 στη Δανία και κανένας από τους 2 στην Ελβετία.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)