Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Ο εφιάλτης του lockdown επέστρεψε στην Ευρώπη - Τι θα κάνει η Ελλάδα

Ο εφιάλτης του lockdown επέστρεψε στην Ευρώπη - Τι θα κάνει η Ελλάδα

 
 
Άνοιξε η συζήτηση και η Αυστρία πάτησε ήδη το κουμπί. Τα lockdown επιστρέφουν στην Ευρώπη λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Ανοιχτό το ενδεχόμενο και στη Γερμανία με τις αποφάσεις να λαμβάνονται τις επόμενες μέρες.

Μπροστά στο δύσκολο δίλημμα για το αν θα εφαρμόσει ή όχι lockdown είναι η Γερμανία. Η Αυστρία ήδη ανακοίνωσε τουλάχιστον 20ήμερη καραντίνα με φόντο την ανεξέλεγκτη πια διασπορά του ιού, με την ελπίδα ότι θα σώσει τα Χριστούγεννα.

Πιο αναλυτικά, η Αυστρία ανακοίνωσε εθνικό lockdown από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου με άγνωστη ημερομηνία λήξης, ενώ ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός από την 1η Φεβρουαρίου. Ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ είπε ότι το lockdown θα διαρκέσει το «μέγιστο 20 ημέρες».

Το τρομακτικό σενάριο -που τελικά επιβεβαιώθηκε- ξεκίνησε μετά την τελευταία ανακοίνωση με αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων σε ένα 24ωρο. Τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 15.145, με τον ημερήσιο αριθμό να ξεπερνά για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας τα 15.000.

Το ποσοστό εμβολιασμού κατά της COVID-19 στην Αυστρία είναι στο 66%, ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα στη δυτική Ευρώπη, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ήπειρο.

Είναι το τέταρτο εθνικό lockdown που βιώνει η Αυστρία.

Στο μεταξύ, με δραματικό τόνο απευθύνθηκε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί και προανήγγειλε ότι έρχεται εβδομάδα αποφάσεων για το αν τελικά θα ανακοινωθεί γενικό lockdown εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που δέχεται το σύστημα Υγείας.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, στην οποία δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα (…) Αυτή θα είναι η εβδομάδα αποφάσεων» είπε σχετικά με το εφιαλτικό ενδεχόμενο.

«Δεν καταλαβαίνω, τι άλλο πρέπει δηλαδή να συμβεί; Δεν μπορούμε να τους σύρουμε όλους σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Και δεν σκέφτομαι έναν υποχρεωτικό εμβολιασμό, διότι μόνο με τον εμβολιασμό, με τον ενισχυτικό εμβολιασμό, δεν θα σπάσουμε πλέον αυτό το κύμα, κάτι που χρειαζόμαστε βραχυπρόθεσμα. Γι' αυτό και είναι αναγκαίοι επιπλέον περιορισμοί επαφών, όπως ένα "lockdown για ανεμβολίαστους"» ξεκαθάρισε ο κ. Σπαν.

Για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας στη Γερμανία, ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν από κρατίδιο σε κρατίδιο.

Τι θα κάνει η Ελλάδα

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα που είναι κοντά στο ποσοστό εμβολιασμού με την Αυστρία διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ξανακλείσει η κοινωνία και η οικονομία, ωστόσο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο χθεσινό διάγγελμά του έκανε λόγο για ένα «συμβόλαιο τιμής» του οποίου τους όρους πρέπει να τιμήσουμε. Συγκεκριμένα, είπε:

«Κυβέρνηση και κοινωνία, υπογράψαμε μαζί ένα συμβόλαιο τιμής: να μην ξανακλείσουμε, με ασπίδα το εμβόλιο. Και πρέπει να τηρήσουμε τους όρους αυτής της συμφωνίας.»

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση γενικού lockdown αλλά και ούτε επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που ο Νοέμβριος αναμένεται να είναι ο χειρότερος μήνας στο μέτωπο της πανδημίας. Συγκεκριμένα, μέσα σε 17 ημέρες η χώρα μας μετράει 111.216 κρούσματα και 1.037 θανάτους.

Ο Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, δήλωσε χθες στο MEGA πως «η χώρα πρέπει να τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». «Εγώ και οι συνάδελφοί μου δεχόμαστε μια μεγάλη πίεση που αντανακλά το μέγεθος της συμφοράς που συμβαίνει στην κοινωνία. Η διασπορά είναι τεράστια» τόνισε.

Εφιαλτικές προβλέψεις για 300.000 νεκρούς στην Ευρώπη - Χώρα «υψηλού κινδύνου» η Ελλάδα

Νέα βρετανική έρευνα δείχνει ότι η πανδημία μπορεί να προκαλέσει 300.000 θανάτους στην Ευρώπη εξαιτίας των ανεμβολίαστων. Στην έρευνα συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, η οποία χαρακτηρίζεται ως χώρα υψηλού κινδύνου.

Η μελέτη βασίζει τις εκτιμήσεις της στον αριθμό των ανθρώπων σε 19 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι έως τις αρχές Νοεμβρίου ούτε είχαν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ούτε είχαν αρρωστήσει εξαιτίας του, συνεπώς δεν έχουν καμία ανοσία.

Εκτιμά λοιπόν ότι οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού που κινδυνεύουν από την Covid-19 είναι αυτές με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, τη μεγαλύτερη αναλογία ηλικιωμένων (ιδίως ανεμβολίαστων) και το μικρότερο ποσοστό ατόμων που έχουν ήδη αρρωστήσει από κορονοϊό.

Όπως αναφέρει, η Ελλάδα είναι μία από αυτές τις χώρες υψηλού κινδύνου, μαζί με την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και τη Σλοβενία. 

Πηγή: ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

  1. Τι θα κάνει δηλαδή η Ελλάδα;
    Εδώ και ενάμιση χρόνο λέει ο κ. Μητσοτάκης κάντε υπομονή δύο βδομάδες και τελειώνουμε με τον ιό.Μα δε μπορείτε να κάνετε υπομονή δύο βδομάδες; Έλεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)