Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Κορονοϊός: Τι πρέπει να κάνουμε αν βγει θετικό το τεστ

Κορονοϊός: Τι πρέπει να κάνουμε αν βγει θετικό το τεστ

 
Έκτακτη σύσκεψη από τον ΙΣΑ για τον κορονοϊό. Όσα πρέπει να κάνουμε αν βγει θετικό το τεστ, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε αν βγει θετικό το τεστ για τον κορονοϊό έδωσε ο ΙΣΑ.

Ειδικότερα, σε έκτακτη σύσκεψη πραγματοποίησε η Επιστημονική Επιτροπή του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής και η Ομάδα Εργασίας του ΕΟΔΥ, με θέμα τη λειτουργία του Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την Covid-19 που συγκροτήθηκε από τον ΙΣΑ και την Περιφέρεια Αττικής, συζητήθηκαν τα ιδιαίτερα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα και τονίστηκε η ανάγκη για αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης από όλους τους πολίτες.

Εξετάστηκε το πρωτόκολλο θεραπείας για τους εξωνοσοκομειακούς ασθενείς ,με βάση τις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ, το οποίο θα αποσταλεί στους ιατρούς που συμμετέχουν στο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την Covid-19 ,του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής. Ο ΙΣΑ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των ιατρών σχετικά με όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

Ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των ημερών και τόνισε ότι ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υγειονομική θωράκιση της Αττικής και την προστασία των πολιτών.

«Καλούμε όλους τους πολίτες να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης ειδικά αυτές τις ημέρες της εορταστικής περιόδου. Πρέπει να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Τονίζουμε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της λοίμωξης, για την αποτροπή των επιπλοκών. Όταν βγει θετικό το τεστ, ο ασθενής πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα, με τον θεράποντα ιατρό του ή με το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για την Covid-19 του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής όπου μπορεί θα βρει τον εξειδικευμένο γιατρό της γειτονιάς του. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τον επιστημονικό κόσμο με την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση κάθε υγειονομικής κρίσης»,τόνισε ο Γ .Πατούλης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σε περίπτωση θετικού εργαστηριακού ελέγχου, τα άτομα που είναι εμβολιασμένα ακόμη και με την τρίτη δόση θα πρέπει:

-Να παραμείνουν σε απομόνωση επί πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.

- Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο - προεξάρχοντος του πυρετού- ελαττώνονται, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας.

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Ακολουθεί αναλυτικά το νέο πρωτόκολλο που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ:

Α. Ιατρονοσηλευτικό Προσωπικό

Α1. Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με λοίμωξη από Sars-Cov-2

- Απομόνωση πέντε (5) ημερών και επιστροφή στην εργασία με ή χωρίς αρνητικό testing εάν είναι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα.

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2).

Α2. Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει εκτεθεί στον Sars-Cov-2

i. Για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εμβολιασμένο και με ενισχυτική δόση:

Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού test την 3η ημέρα από την έκθεση.

ii. Για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εμβολιασμένο με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J: Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού test την 1η, 3η και 5η-7η ημέρα από την έκθεση.

Σε κάθε περίπτωση, οι Επιτροπές Λοιμώξεων κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος δύνανται να λάβουν οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο για αποφυγή διασποράς της λοίμωξης και περιορισμού της νόσου.

Β. Γενικός πληθυσμός

Β1. Άτομα με λοίμωξη από Sars-Cov-2 – Απομόνωση:

- Παραμονή σε απομόνωση επί πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.

- Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο - προεξάρχοντος του πυρετού- ελαττώνονται, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας.

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Β2. Άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα – Καραντίνα:

Β2α. Για άτομα εμβολιασμένο και με ενισχυτική δόση: Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα (10) ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5 η ημέρα από την έκθεση.

Β2β. Για άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J ή ανεμβολίαστους:

- Παραμονή στο σπίτι για πέντε (5) ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.

- Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test).

- Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Σημειώνεται, πως για πληθυσμιακές ομάδες των οποίων η εργασία συνδέεται άρρηκτα με την λειτουργία του κράτους και τις υποδομές ζωτικής σημασίας, τα μέλη την Επιτροπής θα εξετάσουν τυχόν διαφοροποιημένες οδηγίες κατόπιν εισηγήσεων και των αρμόδιων Υπουργείων.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή θετικού εργαστηριακού ελέγχου, τα άτομα της κατηγορίας Β2 (Καραντίνα) μεταπίπτουν στην κατηγορία Β1 (Απομόνωση) και εφαρμόζουν τις αντίστοιχες οδηγίες.

Αναφορικά με την χρήση μάσκας τα μέλη της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες εφιστούν την προσοχή στην όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)