Προς το παρόν δεν υπάρχει ανησυχία, αλλά ούτε και ανάγκη αναθεώρησης των πλάνων και της στρατηγικής τους σε ό,τι αφορά τις ανακτήσεις των κόκκινων δανείων
Σχεδόν οι μισοί από τους 22.600 πλειστηριασμούς για το 2021 ολοκληρώθηκαν, ενώ σε αναστολή βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των υπόλοιπων 11.500 πλειστηριασμών και λιγότεροι από 100 ματαιώθηκαν. Την ίδια στιγμή, το 80% των ακινήτων για τα οποία χτύπησε το ηλεκτρονικό σφυρί κατέληξε στις τράπεζες.
Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών για σχεδόν έναν χρόνο από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 και στη συνέχεια η «δειλή» επανεκκίνησή τους, υπό την ασφυκτική πίεση των θεσμών αλλά και των τραπεζών/servicers που τάσσονται σταθερά κατά των οριζόντιων μέτρων... προστασίας, στέρησαν για πολλούς μήνες ένα σημαντικό εργαλείο και μέσο πίεσης προς τους οφειλέτες, κυρίως τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Στη χώρα μας το κεφάλαιο «ανακτήσεις» είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, λόγω του προγράμματος «Ηρακλής», καθώς στηρίζουν τις κρατικές εγγυήσεις.
Καμία πρόβλεψη από τράπεζες και servicers
Επί του παρόντος, τα επιτελεία τραπεζών και servicers παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πανδημίας, ωστόσο αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη καθώς τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά. Το στοίχημα, όπως αναφέρουν παράγοντες του χρηματοπιστωτικού τομέα, είναι να μη δεχθεί περαιτέρω πίεση το ΕΣΥ και να παραμείνει -με τους απαραίτητους περιορισμούς- ανοιχτή η οικονομία.
Προς το παρόν δεν υπάρχει ανησυχία, αλλά ούτε και ανάγκη αναθεώρησης των πλάνων και της στρατηγικής τους σε ό,τι αφορά τις ανακτήσεις των κόκκινων δανείων.
Ωστόσο, επειδή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο, τα επιτελεία βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα -όπως άλλωστε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας- για να αντιμετωπίσουν τα οποία νέα δεδομένα προκύψουν.
Φόβοι για το ιδιωτικό χρέος
Ακόμα και αν η παραλλαγή Ομικρον περάσει σχετικά... ανώδυνα και δεν οδηγηθούμε -στην Ελλάδα και διεθνώς- σε «κλείσιμο της οικονομίας», οι φόβοι για αύξηση του ιδιωτικού χρέους είναι υπαρκτοί.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα συνεχίσει να έχει κομβικό ρόλο. Ο Φώτης Κουρμούσης παραδίδει στη σκυτάλη ως επιτυχημένος -κατά γενική ομολογία και φαίνεται να οδεύει στο ΤΧΣ- στη Μαριαλένα Αθανασοπούλου, που αναμένεται να δώσει το δικό της στίγμα, έχοντας άριστη γνώση των θεμάτων που αφορούν τη βιωσιμότητα του χρέους, ιδιαίτερα μάλιστα σε περιβάλλον πανδημίας που επιβάλλει συγκεκριμένο πλαίσιο.
Ο ρόλος της Μ. Αθανασοπούλου
Με το στοίχημα να είναι η συγκράτηση του ιδιωτικού χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ και ενώ όλοι επισημαίνουν τον κίνδυνο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων -με πιο επίφοβους τους δανειολήπτες που βγαίνουν στο αμέσως επόμενο διάστημα από τα προγράμματα επιδοτούμενων δόσεων Γέφυρα 1, Γέφυρα 2-, ο ρόλος της κυρίας Αθανασοπούλου θα είναι κομβικός. Ο μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης οφειλετών που ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, ο εξωδικαστικός μηχανισμός που θα πρέπει να ανεβάσει «ταχύτητες» και η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη παραμένουν ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της Ειδικής Γραμματείας.
Η Μ. Αθανασοπούλου έχει εργαστεί σε διεθνείς οργανισμούς επί σειρά ετών. Η θητεία της όμως στον ESM είναι το στοιχείο που ξεχωρίζει στο βιογραφικό της. Η κυρία Αθανασοπούλου έχει εργαστεί ως αναπληρώτρια επικεφαλής Ανάλυσης Οικονομικού Κινδύνου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2018. Στο παρελθόν εργάστηκε ως οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ το ερευνητικό της πεδίο είναι η διεθνής μακροοικονομία, με έμφαση στην ανάλυση βιωσιμότητας και αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους και στις δημοσιονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου