Απορίες προκάλεσε σε πολλούς χρήστες κινητών στην Κρήτη, η ειδοποίηση που έλαβαν από εφαρμογή της Google για τον σεισμό, ειδοποίηση που έφθασε στα κινητά τους «νωρίτερα» από τον σεισμό.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
1. Κατ’ αρχάς καμία ειδοποίηση δεν έρχεται νωρίτερα από το φυσικό γεγονός. Σύστημα πρόβλεψης σεισμού δεν έχει ακόμη αναπτύξει η επιστήμη.
Την αίσθηση του «νωρίτερα» απεκόμισαν χρήστες της εφαρμογής που είναι σχετικά απομακρυσμένοι από την εστία του σεισμού (ή από την κύρια κατεύθυνση των σεισμικών κυμάτων).
Αυτοί πράγματι έλαβαν μία ειδοποίηση που κατέγραφε τις πρώιμες δονήσεις, προτού φτάσει στα… πόδια τους ως αισθητό γεγονός, η κύρια σεισμική δόνηση. Μιλάμε για ίσως για νανοδευτερόλεπτα διαφοράς (από το πρώτο τρίξιμο της γης ώς τη δόνηση) αλλά θα δούμε αργότερα πως αυτό γίνεται εφικτό.
2. Πως όμως συνέβη έστω αυτή η πρώιμη αποστολή μηνύματος; Η απάντηση βρίσκεται σε ένα σύστημα ανίχνευσης της Google που από τον περασμένο Απρίλιο είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα.
3. Η εφαρμογή που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Shake Alert βασίζεται στο γεγονός ότι συσκευές Android των έξυπνων κινητών διαθέτουν ήδη επιταχυνσιόμετρα ώστε να ανιχνεύουν την κίνηση. Τα ίδια αυτά επιταχυνσιόμετρα μπορούν να ανιχνεύουν πρωτογενή και δευτερογενή σεισμικά κύματα λειτουργώντας σαν μίνι σεισμογράφοι. Οταν ένα κινητό ανιχνεύσει κίνηση που μπορεί να παραπέμπει σε σεισμό (αυτό είναι δουλειά της «εφαρμογής») στέλνει σινιάλο στο κέντρο εντοπισμού σεισμού της Google, μαζί με κάποια χοντρικά γεωγραφικά δεδομένα.
Ο σέρβερ της Google αναλύει ανάλογα σινιάλα από χιλιάδες άλλα κινητά προκειμένου να κατανοήσει εάν όντως συμβαίνει σεισμός. αποστέλλοντας μέσω Android την πληροφορία ότι γίνεται σεισμός. χρήστες πολύ κοντά στον σεισμό δεν θα προλάβουν να λάβουν «νωρίτερα» την ειδοποίηση, αλλά τα δεδομένα που θα καταγράψουν τα κινητά τους τηλέφωνα είναι αξιοποιήσιμα για το σύνολο της καταγραφής.
4.Πώς γίνονται όλα αυτά τόσο γρήγορα; Ουσιαστικά πρόκειται για έναν αγώνα ταχύτητας μεταξύ φωτός και σεισμικών κυμάτων. Τα σινιάλα που εκπέμπουν τα κινητά μας -δεδομένα, ήχος, φωνή κλπ- μεταδίδονται περίπου με την ταχύτητα του φωτός. Που ευτυχώς παραμένει πιο γρήγορη από εκείνη των σεισμικών κυμάτων!.
HJ με πληροφορίες από Google Blog, The Verge
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου