Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Αμφιβόλου ποιότητας μάσκες KN95 κατέκλυσαν το διαδίκτυο, τι γράφουν οι New York Times

Αμφιβόλου ποιότητας μάσκες KN95 κατέκλυσαν το διαδίκτυο, τι γράφουν οι New York Times

 
 
 
 
Προσοχή χρειάζεται στις αγορές εισαγόμενων από την Κίνα μασκών ΚΝ95 που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο.

Περιζήτητες είναι οι μάσκες υψηλής προστασίας με τις ενδείξεις ΚΝ95, Ν95 ή FFP2 σε όλο τον κόσμο καθώς φαίνεται ότι είναι ο πολύτιμος σύμμαχος προστασίας από τον κορονοϊό την ώρα που η μετάλλαξη Ομικρον επελαύνει και οι χώρες καταγράφουν το ένα ρεκόρ κρουσμάτων μετά το άλλο. Στην Ελλάδα οι μάσκες ΚΝ95 είναι υποχρεωτικές για όλους (σ.σ. εναλλακτικά υπάρχει δυνατότητα για διπλή χειρουργική μάσκα) στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και φυσικά στις δομές υγείας.

Η τιμή των συγκεκριμένων προϊόντων μάλιστα αυξήθηκε κατακόρυφα μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων ειδικά σε online καταστήματα αλλά η τιμή τους και η επιχείρηση αισχροκέρδειας μερικών επιτήδειων δεν φαίνεται να αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα για τους καταναλωτές. Ρεπορτάζ των New York Times επισημαίνει ότι στο διαδίκτυο διακινούνται μάσκες που πωλούνται ως KN95 είναι όμως αμφιβόλου ποιότητας, δεν είναι πιστοποιημένες από τις αρμόδιες αρχές αφού δεν έχουν περάσει σχετικούς ελέγχους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει εγχώρια παραγωγή χειρουργικών μασκών φυσικά τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα.

Το πρόβλημα με τις KN95 φαίνεται να εντοπίζεται κυρίως στις μάσκες που κατασκευάζονται στην Κίνα. Ήδη, από τον περασμένο Ιούλιο η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ ανακάλεσε την άδεια χρήσης όλων των μασκών ΚΝ95 που κατασκευάζονται στην Κίνα. Το δημοσίευμα αναφέρει συγκεκριμένα, εταιρεία που απέτυχε να περάσει τα τεστ, ενώ η αρμόδια αρχή της ΕΕ «έκοψε» τις μάσκες άλλης εταιρείας.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι μάσκες αμφιβόλου ποιότητας έχουν κατακλίσει το διαδίκτυο και δει την Amazon που αποτελεί την κύρια πηγή αγοράς μασκών στις ΗΠΑ με τον συνολικό τζίρο να ξεπερνά τα 34 εκατομμύρια δολάρια. Παρόμοια προβλήματα άλλωστε με τις παραπάνω εταιρείες αντιμετωπίζουν όλοι οι κορυφαίοι πωλητές της online πλατφόρμας όπως διαπίστωσε η εταιρεία ανάλυσης marketing Joungle Scout, υποχρεώνοντας την Amazon να ζητήσει πιστοποιήσεις από τους κατασκευαστές προκειμένου οι καταναλωτές να πέφτουν θύματα απάτης. Και αυτό είναι αναγκαίο καθώς όπως είναι εύκολα κατανοητό κακής ποιότητας μάσκες δίνουν ψευδές αίσθημα ασφάλειας σε όσους τις χρησιμοποιούν οι οποίοι κινδυνεύουν να εκτεθούν στον ιό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να πάρει κανείς στις ΗΠΑ την έγκριση για παραγωγή προϊόντων που θα φέρουν την πιστοποίηση N95 χρειάζεται να ακολουθήσει ένα αυστηρό και δαπανηρό έλεγχο δοκιμών κάτι που δεν ισχύει για τα αντίστοιχα κινεζικά προϊόντα. Άρα, λοιπόν ακόμη και οι αγορές μασκών μέσω διαδικτύου χρειάζονται προσοχή καθώς πολλά προϊόντα δεν προσφέρουν την προστασία την οποία επικαλούνται.

Πηγή: New York Times

Αναρτήθηκε από: ieidiseis.gr 

1 σχόλιο:

  1. Αν βάλεις λάστιχο στα φίλτρα απο τν Γαλλικό καφέ ποιο αποτελεσματικά είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)