Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Έβαλε «φωτιά» στο φυσικό αέριο...



...η φράση της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας...
Φωτιά στην τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου προκάλεσαν οι δηλώσεις της νέας  υπουργού Eξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ ότι ο Νord Stream 2 δεν μπορεί να πάρει έγκριση στην τρέχουσα μορφή του. Οι δηλώσεις έφεραν αύξηση πάνω από... 10% στην τιμή του φυσικού αερίου σήμερα Δευτέρα, πάνω από 116 ευρώ η μεγαβατώρα.

Αυτό σημαίνει ότι, όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, αυτός ο αγωγός δεν μπορεί να εγκριθεί επειδή δεν πληροί τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού ενεργειακού νόμου", είπε. Πρόσθεσεε ότι η κατάσταση στα ουκρανικά σύνορα, όπου η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες, η οποία είναι επίσης ‘’ένας παράγοντας’’. ‘’Η τελευταία κυβέρνηση συμφώνησε με τους Αμερικανούς ότι εάν υπάρξουν περαιτέρω κλιμακώσεις αυτός ο αγωγός δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία’’ σημείωσε. 

Σημειωτέον ότι ο Nord Stream 2, έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει ακόμη επιτραπεί για χρήση. Εάν χρησιμοποιηθεί, θα διπλασιάσει τη χωρητικότητα της υπάρχουσας υποθαλάσσιας διαδρομής από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Ωστόσο, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι επικριτές του έργου λένε ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της ΕΕ από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας και επίσης θα επιτρέψει στο Κρεμλίνο να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να αρνηθεί τα προσοδοφόρα τέλη μεταφοράς φυσικού αερίου εάν ο αγωγός προχωρήσει. 

Η Nord Stream 2 AG, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον αγωγό, και η ρωσική Gazprom αρνήθηκαν να σχολιάσουν. ‘’Η εταιρεία συνεργάζεται με τη ρυθμιστική αρχή και εκπληρώνει όλες τις απαιτήσεις της. Απλώς πρέπει να είμαστε λίγο πιο υπομονετικοί’’, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το Interfax.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)