Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Στη φυλακή η πρώην υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας

Ένοχη για παράβαση των υπουργικών της καθηκόντων κρίθηκε η Ίνγκερ Στόιμπεργκ, πρώην υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας, καθώς με παράνομη απόφασή της χώρισε ζευγάρια προσφύγων. Η Στόιμπεργκ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 60 ημερών, ποινή την οποία θα πρέπει να εκτίσει, καθώς δεν είναι εφέσιμη.

Η υπόθεση πάει πίσω στο 2016, όταν με υπουργική απόφαση χώρισαν 23 ζευγάρια προσφύγων κατά την άφιξή τους στη χώρα. Ένα από τα ζευγάρια αυτά προσέφυγε στη δικαιοσύνη, η υπόθεση πήγε στο κοινοβούλιο της χώρας, ο διαμεσολαβητής του οποίου έκρινε ότι η απόφαση της υπουργού ήταν παράνομη, με αποτέλεσμα να κινηθεί διαδικασία μομφής εις βάρος της Στόιμπεργκ. Επρόκειτο για την πρώτη δίκη έπειτα από διαδικασία μομφής εις βάρος υπουργού τα τελευταία 30 χρόνια και μόλις η έκτη στην ιστορία της χώρας.

Η πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του γάμου ανηλίκων και δήλωσε «έκπληκτη» για τη δικαστική απόφαση. Όπως υποστήριξε, με τη δικαστική απόφαση «πλήττονται οι αρχές και αξίες της Δανίας», εκτός από την ίδια, ωστόσο θα συμμορφωθεί και θα εκτίσει την ποινή της, την οποία οι δικηγόροι της χαρακτήρισαν πολύ σκληρή.

Η Ίνγκερ Στόιμπεργκ ήταν υπουργός την περίοδο 2015-2019 της δεξιάς κυβέρνησης που είχε τη στήριξη του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος της Δανίας, και κατά τη διάρκεια της θητείας της είχε τηρήσει πολύ σκληρή στάση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, επιβάλλοντας μια σειρά από περιορισμούς στους πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονταν στη χώρα. Ένας από αυτούς ήταν το διάταγμα που απαγόρευε σε παντρεμένους/ες πρόσφυγες κάτω των 18 ετών να συγκατοικούν με τους συζύγους τους.

Μεταξύ των 23 ζευγαριών που χωρίστηκαν ήταν και αυτό της τότε 17χρονης Ριμάζ Αλκαγιάλ και του 26χρονου Αλνούρ Αλουάν από τη Συρία, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Η κοπέλα ήταν ήδη έγκυος όταν χωρίστηκαν και έμειναν πολλούς μήνες μακριά ο ένας από τον άλλο, μέχρι να ανακληθεί η απόφαση που τους αφορούσε.

Η δικαστική απόφαση μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την πρώην υπουργό, η οποία όταν πέρασε η πρόταση μομφής εις βάρος στο Κοινοβούλιο παραιτήθηκε από τη θέση της. Πλέον είναι ανεξάρτητη βουλευτής ωστόσο κινδυνεύει να κινηθεί διαδικασία αποπομπής της από τον βουλευτικό θώκο.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)