Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιστρέφουν σήμερα στο κτίριο Europa για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την πανδημία του κορονοϊού να αναμένεται να κυριαρχήσει στη συζήτηση
Τα αυξανόμενα ποσοστά κρουσμάτων, η απειλή από τη μετάλλαξη «Όμικρον» και οι ανανεωμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί προκαλούν πολιτικό πονοκέφαλο στους αρχηγούς κρατών της Ε.Ε. καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, «το σύστημα της Ε.Ε. που επιτρέπει την απρόσκοπτη μετακίνηση των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού κινδυνεύει να καταρρεύσει, αφού η Ιταλία και η Ελλάδα επέβαλαν τους δικούς τους κανόνες εν μέσω φόβων για τη μετάλλαξη Όμικρον».
Αναστάτωση από την απόφαση της Ρώμης για τεστ και σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες
Αλλά ήταν η απόφαση της Ιταλίας να εισαγάγει υποχρεωτικά τεστ πριν από άφιξη για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες από την Ε.Ε. αυτή την εβδομάδα που αναστάτωσε πραγματικά τα πράγματα ενόψει της σημερινής συνόδου.
Η ανακοίνωση της Ρώμης αιφνιδίασε τις Βρυξέλλες. «Όλες οι χώρες είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν την Επιτροπή 48 ώρες νωρίτερα όταν επιβάλλουν πρόσθετους περιορισμούς», δήλωσε χθες αξιωματούχος της Επιτροπής, προσθέτοντας λιτά: «Υπενθυμίσαμε στις ιταλικές αρχές αυτή την υποχρέωση».
Κατ' ιδίαν, οι διπλωμάτες ήταν ακόμη πιο καυστικοί: ένας πρέσβης της Ένωσης δήλωσε ότι έμαθε την είδηση μέσω ενός tweet, επικρίνοντας τη Ρώμη για την επιβολή περιορισμών σε εμβολιασμένους πολίτες της Ε.Ε. χωρίς να ενημερώσει κανέναν. «Η συζήτηση στη σύνοδο κορυφής για την πανδημία υποτίθεται ότι αφορούσε τον συντονισμό, τον εμβολιασμό και την αλληλεγγύη. Αλλά μετά από αυτό που έκανε η Ιταλία, ο συντονισμός είναι από το παράθυρο», μας είπε ένας διπλωμάτης.
Το πρόβλημα επικοινωνίας του Ντράγκι: Στη συνάντηση των πρεσβευτών την Τετάρτη, ήταν αισθητός ο εκνευρισμός για την κακή επικοινωνία της Ιταλίας, με τις χώρες να ζητούν λεπτομέρειες. "Αλλά ο Ιταλός πρέσβης ήταν εντελώς βουβός", δήλωσε ο ίδιος διπλωμάτης.
Και η Ιταλία δεν είναι η μόνη - η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία εισήγαγαν επίσης νέα μέτρα με τεστ για τους εισερχόμενους επιβάτες της Ε.Ε. αυτόν τον μήνα ως απάντηση στην παραλλαγή «Όμικρον».
Κάποιοι άλλωστε επεσήμαναν ότι η Επιτροπή δεν μπορεί πραγματικά να κατηγορήσει την Ιταλία για την εισαγωγή του κανόνα των τεστ - ένα ανακοινωθέν της Επιτροπής που εκδόθηκε την 1η Δεκεμβρίου αναφέρει ότι "η απαίτηση δοκιμής PCR πριν από την άφιξη μπορεί να είναι ένα κατάλληλο μέσο για τα κράτη μέλη να εξετάσουν, ιδίως για τα ταξίδια προς την Ε.Ε., καθώς και για τα ταξίδια εντός της Ένωσης, ως μέρος ενός φρένου έκτακτης ανάγκης».
Στο επίκεντρο η άρση περιορισμών στον αφρικανικό νότο και η λήξη των πιστοποιητικών
Μια άλλη διαμάχη ετοιμάζεται σχετικά με τις ημερομηνίες λήξης των πιστοποιητικών Covid της Ε.Ε. Εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την εξασθένηση της ανοσίας, η Επιτροπή είχε προτείνει τον περιορισμό της ισχύος των λεγόμενων διαβατηρίων εμβολίων σε εννέα μήνες, εκτός εάν ληφθεί αναμνηστική δόση.
Ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις από ορισμένες χώρες της Ε.Ε, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, οι οποίες θέλουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η «Όμικρον». Συνδεδεμένη με αυτό είναι και η συζήτηση για το πότε θα εισαχθεί το νέο σύστημα, με την 1η Φεβρουαρίου και την 1η Μαρτίου να εξετάζονται.
Επίσης, σήμερα θα συζητηθεί η απόφαση σχετικά με το αν θα αρθούν οι περιορισμοί για ορισμένες αφρικανικές χώρες που θεσπίστηκαν μετά την εμφάνιση του στελέχους «Ο», με τη Νότια Αφρική να υποστηρίζει ότι ουσιαστικά τιμωρήθηκε άδικα επειδή προειδοποίησε τον κόσμο για τη νέα παραλλαγή. Υπάρχει ευρεία συμπάθεια για τη θέση αυτή, με την Επιτροπή να σηματοδοτεί την παραμονή της συνόδου κορυφής ότι πρόκειται να δώσει έμφαση στον έλεγχο των ατόμων (ενδεχομένως υποχρεωτικές εξετάσεις PCR), αντί να ξεχωρίζει μεμονωμένες χώρες.
Αν και θα γίνει συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, αυτή θα είναι περισσότερο μια άσκηση επικοινωνίας παρά λήψης αποφάσεων. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την επιβολή εντολής εμβολιασμού σε όλην την Ε.Ε., αλλά χώρες όπως η Γερμανία επιθυμούν η συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ να παράσχει κάποια ηθική, αν όχι νομική στήριξη στα σχέδιά τους να καταστήσουν τα εμβόλια υποχρεωτικά.
Ενώ δεν θέλουν να υπονομεύσουν αυτή την προσέγγιση, χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, ανησυχούν λιγότερο από αυτή τη συζήτηση. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η θέση της Ισπανίας, για παράδειγμα, είναι σύμφωνη με τη σύσταση του ΠΟΥ, ο οποίος θεωρεί την υποχρεωτική χορήγηση εμβολίων ως έσχατη λύση.
Στο μεταξύ, οι χώρες που πρέπει να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού τους πιο επειγόντως είναι επίσης εκείνες που έχουν μιλήσει λιγότερο: η Ουγγαρία και η Πολωνία, οι οποίες συνήθως δεν χάνουν ευκαιρία να κάνουν μεγάλο θόρυβο στη σκηνή της ΕΕ, δεν έχουν βγάλει άχνα. Μόνο το 55% των Πολωνών και το 61% των Ούγγρων είναι εμβολιασμένοι αναφέρουν τα στοιχεία.
Ο σκεπτικισμός για τα εμβόλια είναι ένα ευαίσθητο σημείο για τη Βαρσοβία, επειδή ορισμένοι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του κυβερνώντος δεξιού συνασπισμού είναι επίσης μερικοί από τους μεγαλύτερους αντιπάλους των εμβολίων. Ο συντηρητικός επικεφαλής της Πολωνίας, Γιαρόσλαφ Κατσίνσκι, και το κόμμα του Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να διασφαλίσουν ότι η χώρα τους δεν θα γίνει τόπος αναπαραγωγής νέων μεταλλάξεων.
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρεντέρικσεν, θα απουσιάσει από το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λόγω ασθένειας που δεν οφείλεται στον κορονοϊό.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου