Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την επικύρωση με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η πενθήμερη συζήτηση-αντιπαράθεση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.
Μέχρι χθες βράδυ τοποθετήθηκαν 218 βουλευτές, 36 υπουργοί και υφυπουργοί και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με τους εκπροσώπους και συνεχίζεται με τους αρχηγούς των κομμάτων, που τονίζουν ότι ο προϋπολογισμός παρουσιάζει πλασματική εικόνα της πραγματικότητας.
Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης πρότεινε στη δική του ομιλία στον Αλέξη Τσίπρα να να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.
Η αντιπολίτευση περιμένει την απολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τις αποκαλύψεις, που τον εκθέτουν πολιτικά και ηθικά, για την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ λόγω της πίεσης στο ΕΣΥ μετά τη σχετική επιστημονική μελέτη των Λύτρα - Τσιόδρα, για την οποία διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα και η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης εντός και εκτός κοινοβουλίου με την κυβέρνηση να δέχεται ομαδικά πυρά.
Το Μαξίμου επιχειρεί να υποβαθμίσει και να απαξιώσει την έρευνα υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν την γνώριζε, ωστόσο είναι η επαναλαμβανόμενη δήλωση του Θεόδωρου Λύτρα, ότι είχαν ενημερώσει «στο ανώτατο επίπεδο»
Στο μεταξύ ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε προχθές από τις Βρυξέλλες ότι θα εξαγγέλλει νέα μέτρα κατά της ακρίβειας και της πανδημίας. Προχθές επίσης συνδικάτα, σωματεία και φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν έξω από τη Βουλή ενάντια στον προϋπολογισμό που δεν προβλέπει ενίσχυση του ΕΣΥ και μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων από την ακρίβεια και τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια.
Ν.Δ.
Απαντώντας στα νέα πυρά της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ισχυρίστηκε σήμερα πως «έχουμε ακόμα φουρτούνες μπροστά μας αλλά βλέπω και το λιμάνι στον ορίζοντα».
Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του για το 2022, ότι θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα «θα σηκωθεί πάλι όρθια με επενδύσεις και εξαγωγές». Απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ., Γιάννη Βρούτση, σημείωσε ότι φέτος, έχουμε πολύ ακριβό φυσικό στην Ευρώπη. Αυτό είναι που κυρίως μας απασχολεί, «διότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις που έχει στα νοικοκυριά, στο βαθμό που μπορούμε».
Προς την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, είπε ότι δεν εμπεριέχεται κάποια αύξηση φορολογικών συντελεστών στην αύξηση των εσόδων: «Αντίθετα, θα ισχύσουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών, όπως για το ΦΠΑ το πρώτο εξάμηνο για μια σειρά κατηγορίες». Όσο για το πόσο είναι το κοινωνικό κράτος, είπε ότι για πρώτη φορά καταγράφεται το σχετικό ποσό στις σελίδες του προϋπολογισμού, το οποίο ανέρχεται σε 57 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, ζήτησε από όλες οι πτέρυγες της Βουλής «να ασχοληθούν με το πώς οι κοινωνικές δαπάνες θα πιάνουν περισσότερο τόπο. «Για παράδειγμα», είπε ο κ. Σκυλακάκης, «δίνουμε πολλά χρήματα με εισοδηματικά κριτήρια, και ξέρουμε ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων, μάς δηλώνουν πολύ λιγότερα εισοδήματα από αυτά που έχουν. Συνεπώς, μπαίνουν στα εισοδηματικά κριτήρια, παίρνουν χρήματα από το κοινωνικό κράτος, ενώ στην πράξη, αυτό συμβαίνει επειδή κάνουν φοροδιαφυγή». «Τέτοια θέματα θα έπρεπε να μας απασχολούν, για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών, για να έχουν οι άνθρωποι περισσότερο αποτέλεσμα για τους φόρους που δίνουν», συμπλήρωσε.
Επίσης, σχολιάζοντας τις αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στις συμμαχίες τις Αριστεράς, μνημόνευσε τη φράση του Λένιν ότι στις συμμαχίες υπάρχει πάντα κάποιος που κάνει το άλογο και κάποιος τον καβαλάρη. «Όταν είχε δυνατότητα να κάνει συμμαχίες τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2015, επέλεξε τον κ. Καμμένο και όχι την Αριστερά. Αυτή ήταν μια στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, που φοβάμαι ότι θα την πληρώνει στα επόμενα χρόνια».
ΣΥΡΙΖΑ
Πρέπει όλοι να καταλάβουμε την κρισιμότητα τόσο της πανδημίας όσο και της οικονομικής και της κλιματικής κρίσης, τόνισε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Πρέπει να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες του κόσμου και να μετατρέψουμε τον φόβο και την ανασφάλειά του σε κοινωνικές πολιτικές που δίνουν ελπίδα και περισσότερα δικαιώματα. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε. Δεν είναι σοσιαλισμός αλλά είναι μια καλή αρχή είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Απευθυνόμενος στο ΚΚΕ είπε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν προοδευτικές πολιτικές που διεύθυναν την ατζέντα, προς το Κίνημα Αλλαγής ότι πρέπει να βρει το νήμα με τις κοινωνικές δυνάμεις και προς το ΜέΡΑ25 ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για τα δικαιώματα και την οικολογία ακόμα και εάν δεν έχει λυθεί το χρέος.
ΚΚΕ
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, παρομοίασε την αντιπαράθεση των κομμάτων, που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα, με «σκυλοκαβγά» των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, πάνω στα συντρίμμια του ΕΣΥ,
Τα κόμματα αυτά, που είναι υπεύθυνα για την κατάσταση στην Υγεία, επιδόθηκαν σε μια αντιπαράθεση για να αποκτήσουν άλλοθι, και να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, την ώρα που συμφωνούν σε όλα τα κεντρικά ζητήματα, είπε ο βουλευτής σημειώνοντας ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές, υπήρχαν και πριν την πανδημία και σήμερα «φούντωσαν».
Όπως είπε ο κ. Καραθανασόπουλος παραμένουν τα προβλήματα με την έλλειψη κλινών ΜΕΘ, με τις ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, τις ελλείψεις σε μηχανήματα και τεχνολογικό εξοπλισμό, με την υποχρηματοδότηση και τη μεταφορά των βαρών στις πλάτες των ασφαλισμένων.
«Το μόνο που κάνουν είναι να κουβεντιάζουν για το πόσα δίνει ο προϋπολογισμός. Εμείς μιλάμε για τις ανάγκες και όχι για το εάν δίνετε "ένα πάνω και ένα κάτω"», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση ότι προχωρά στην εμπορευματοποίηση, στη λογική της ατομικής επιλογής, ενώ στα τα λαϊκά στρώματα λέει "βολέψου και στα ράντσα".
Κίνημα Αλλαγής
«Προϋπολογισμό αφηρημένης αισιοδοξίας και αμφίβολης βάσης μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον» χαρακτήρισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, τον νέο κρατικό προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2022, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει μόνο τις αμυντικές δαπάνες.
«Στη κυβέρνηση αυτοθαυμάζονται, όμως οι πολίτες ανησυχούν. Η δυσφορία τους δεν καθησυχάζεται με κηρύγματα, ενέσεις μιας αστήρικτης υπεραισιοδοξίας, αλλά απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα», είπε κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαλαλεί την ανάπτυξη, την κάνει σημαία της με τυμπανοκρουσίες αλλά δεν βλέπει ότι δεν βελτιώνει αισθητά τις ζωές των πολιτών με μισθούς που παραμένουν Βαλκάνιοι. Γι΄ αυτό όχι μόνο δεν έχει πραγματικό αντίκρισμα αλλά οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση γιατί η ανάπτυξη είναι φαινομενική».
«Οι πολιτικές δεν είναι απλά αριθμοί αλλά συγκεκριμένες περιπτώσεις ανθρώπων. Γι΄ αυτό πρέπει να σέβονται τους ανθρώπους, να τους έχουν στον πυρήνα τους, να προστατεύον τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα νοικοκυριά, ισότιμα. Δεν έχω πειστεί ότι οδεύομε σε ένα τέτοιο σχέδιο στήριξης τους», είπε και συμπλήρωσε: «Οι σημερινές συνθήκες επιβάλουν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη φάση που βρισκόμαστε, όπου επικρατεί ανησυχία για το μέλλον της χώρας λόγω της πανδημίας, της ακρίβειας και την επιθετική πολιτική της Τουρκίας».
«Η αγωνία των πολιτών δεν καθησυχάζεται. Και τίθενται σημαντικά καίρια ερωτήματα, αν είναι κοινωνικός ο νέος προϋπολογισμός, επαρκής, και αν λαμβάνει υπόψη του την ισότητα και τη στήριξη ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και τους λιγότερο ευνοουμένους», υπογράμμισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. μιλώντας ακόμα για «πρωτοφανή εξάντληση της μικρής και μεσαίας τάξης από τις πολιτικές τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ».
ΜέΡΑ25
«Διαδικασία - εθνική φάρσα», χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, την ψήφιση του προϋπολογισμού κάθε χρόνο στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με την συλλογιστική ότι υπάρχει καμία πιθανότητα να εφαρμοστεί.
«Καθώς υποταχθήκαμε, συνθηκολογήσαμε κι έχουμε πει ως χώρα ότιθ εμείς έχουμε παραδοθεί, έχουμε αυτομάτως απωλέσει την εθνική μας κυριαρχία. Επομένως κάθε χρόνο διαδραματίζεται εδώ μια φάρσα. Μια εθνική φάρσα. Είναι όπως κάθε χρόνο, βάφουμε αυγά το Πάσχα και στολίζουμε δέντρο τα Χριστούγεννα, ερχόμαστε εδώ να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό που δεν έχει καμία πιθανότητα να εφαρμοστεί» είπε ο κ. Γρηγοριάδης.
Όπως ανέφερε, έτσι κι αλλιώς ο προϋπολογισμός βασίζεται σε σουρεαλιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ενδεικτικά ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός είναι μικρότερος από το 2008 και η αγοραστική δύναμη του Έλληνα είναι μικρότερη από το 2008. Οι εργαζόμενοι είχαν εισόδημα 122 δισ. ευρώ το 2008, ενώ σήμερα μόλις 75 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μια συντριπτική απώλεια.
Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών για να πει πως δεν μπορείς να απαντήσεις αν θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος 23 δισ. εγγυήσεων που έχεις πάρει για τα κόκκινα δάνεια, σημαίνει ότι έχεις απωλέσει κάθε όπλο, «δεν υπάρχει φύλλο συκής για να κρύψεις την γύμνια μιας κυβέρνησης".
«Κυβερνήσατε με διάφορες παραλλαγές και το μόνο που είχατε στο μυαλό σας ήταν πως να παίρνετε χρήματα από τους πολλούς και να τα δίνετε στους λίγους. Ήρθε η πρώτη φορά Αριστερά και συνθηκολόγησε και μετά κατήρτησε κι αυτή τέτοιου είδους προϋπολογισμούς. Κι αν ψηφίσεις μνημόνιο δεν έχεις μετά καμία δυνατότητα να υπηρετήσεις τον ελληνικό λαό», συνέχισε την τοποθέτησή του ο κ. Γρηγοριάδης.
Αναφερόμενος στην Ε.Ε. σημείωσε ότι είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία δημοκρατία και υποστήριξε πως ή θα εκδημοκρατιστεί η θα καταστραφεί. «Δυστυχώς έχει αποδείξει ότι προτιμούν να καταστραφεί το σύμπαν. Περνάμε στην πεποίθηση ότι διαλύεται, δεν μεταρρυθμίζεται, μόνο ανατρέπεται και θα πρέπει να ανατραπεί. Αν δεν προχωρήσουμε σε ρήξη με αυτήν την ΕΕ δεν έχουμε καμία πιθανότητα επιβίωσης», προσέθεσε.
Ελληνική λύση
«Φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες είναι ότι πάμε καλά» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, λέγοντας ότι προϋπολογισμός «από την εγγραφή του είναι ελλειμματικός, δεν μπορεί να εφαρμοστεί και δεν έχει προοπτική». Σήμερα, σημείωσε, που «είναι μια παγωμένη ημέρα, τι δίνει ο προϋπολογισμός και πώς θα ζεσταθεί ο παππούς και η γιαγιά όταν δεν μπορεί να πληρώσει το φυσικό αέριο ή το ρεύμα, που έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τιμολόγια. Ψίχουλα που τους δίνετε. Φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες είναι ότι πάμε καλά».
Για την κατάσταση του συστήματος Υγείας σχολίασε πως έχουμε πρόβλημα με τις ΜΕΘ γιατί δεν δίνονται κίνητρα για να επιστρέψουν από το εξωτερικό οι εντατικολόγοι, οι πνευμονολόγοι που αμείβονται με τριπλάσιους μισθούς. «Εσείς», είπε, «εν όψει και του πέμπτου κύματος που ακούμε, κόβετε χρήματα από την Υγεία στον προϋπολογισμό».
Απέρριψε την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας «σας είχαμε προειδοποιήσει εδώ και χρόνια, και φωνάζαμε προσοχή έρχεται ενεργειακή κρίση. Σας είχαμε κάνει προτάσεις και κυρίως σας είχαμε πει να μην κλείσετε τους λιγνίτες. Γιατί από αυτόνομοι στο ηλεκτρικό ρεύμα γίναμε επαίτες. Και από το φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη, τώρα έχουμε το ακριβότερο. Εσείς, τώρα, με τους λιγνίτες πετάτε τον πλούτο μας».
Τέλος, δήλωσε πως η Ελληνική Λύση θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, πλην των πιστώσεων της Εθνικής Άμυνας καθώς οι δαπάνες της άμυνας είναι αναγκαίες εάν θέλουμε η χώρα μας να είναι ελεύθερη και πρέπει να δώσουμε χρήματα για οπλικά συστήματα αλλά και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναρτήθηκε από: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου