Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Κυβερνητικό μπάχαλο με τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα

Με τα σύννεφα πάνω από το Μαξίμου για τη διαχείριση της πανδημίας και την κατάσταση στα νοσοκομεία να μαζεύονται απειλητικά ο υπουργός Επικρατείας εξακολουθεί να επαναλαμβάνει μονότονα πως είναι «αδιάφορο» εάν η κυβέρνηση γνώριζε. Δείχνουν ως παραλήπτη της μελέτης τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας που δηλώνει όμως «άγνοια για το θέμα».

Η μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα έχει προκαλέσει εμφανή εκνευρισμό στο επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την επιχείρηση υποβάθμισης να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Η πίεση που ασκείται στο Μαξίμου από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης σε συνδυασμό με την αποδοκιμασία που εκφράζεται με κάθε δυνατό τρόπο από την κοινωνία έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση.


Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μέσα σε λίγες μόνο ώρες επανέλαβε πως είναι «αδιάφορο εάν τη γνώριζε η κυβέρνηση» (σ.σ. από το βήμα της Βουλής το πρωί και με δήλωσή του το βράδυ) θέλοντας με αυτό τον τρόπο να υποβαθμίσει τη σημασία της μελέτης που έχει προκαλέσει ακραία σύγκρουση στο πολιτικό σκηνικό. 

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως είναι σε γνώση της κυβέρνησης «ότι όταν δέχεται μεγαλύτερο φόρτο το Σύστημα Υγείας είναι δυσκολότερο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και ότι υπάρχουν ανισότητες σε περιφερειακό επίπεδο στο ΕΣΥ» επομένως, «το αν γνωρίζαμε ή όχι τη μελέτη είναι αδιάφορο».

Είχε προηγηθεί το ερώτημα της Κουμουνδούρου: «Ποιοι πήραν τη μελέτη στα χέρια τους και την αγνόησαν; Ο κ. Κικίλιας και ο κ. Κοντοζαμάνης; Ο κ. Σκέρτσος; Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης; Όλοι μαζί;» με τον Άκη Σκέρτσο να απαντά πως η μελέτη δεν ήταν σε γνώση της κυβέρνησης παρά το γεγονός πως ο κ. Λύτρας ήταν ξεκάθαρος στις τοποθετήσεις του.

Η διαρροή και η διάψευση

Με τις δηλώσεις του Άκη Σκέρτσου να μην πείθουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο βραδινό κεντρικό δελτίο του Mega. Σε αυτό αναφέρεται πως παραλήπτης της μελέτης είναι ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκο.

Ωστόσο ο κ. Πρεζεράκος διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία. «Δεν έλαβα εγώ τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα. Έχω άγνοια για το θέμα» τόνισε μιλώντας στο ieidiseis.gr.

Καυστικό ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξη Τσίπρα, μετά απ' όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. 

 

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δηλώνει πως έψαξε για τη μελέτη στο πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας αλλά δεν τη βρήκε. 

ΚΚΕ:  Δεν περιμέναμε καμία μελέτη

Η απάντηση στο ερώτημα, αν ήξερε ή δεν ήξερε ο Μητσοτάκης τη μελέτη Τσιόδρα, μικρή σημασία έχει, ανάφερε στο μεταξύ ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας επί του Προϋπολογισμού του 2022. «Γιατί σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη είναι τεράστια, είναι δεδομένη, και γιατί εμείς τουλάχιστον, δεν περιμέναμε καμία μελέτη για να κρίνουμε ως ανεκδιήγητες και αχαρακτήριστες τις δηλώσεις του πρωθυπουργού προ ημερών, ότι είναι το ίδιο πράγμα η διασωλήνωση εντός ή εκτός ΜΕΘ, για να κρύψει μια εγκληματική πολιτική στον τομέα της υγείας, για να κρύψει το γεγονός ότι φέτος έχουμε περισσότερους νεκρούς με εμβόλιο απ' ότι πέρυσι την ίδια περίοδο χωρίς εμβόλιο (...)».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε και σήμερα ότι η έρευνα δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, ακολουθώντας τη νέα γραμμή, αφού στην πρώτη του τοποθέτηση (σ.σ. 15/12) δεν είχε πει τίποτα σε σχέση με το αν γνώριζε ή δεν γνώριζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η μελέτη - κόλαφος για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, που χαλάει το κυβερνητικό αφήγημα και εκθέτει ανεπανόρθωτα τον ίδιο τον πρωθυπουργό, θα αποτελέσει αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)