Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Μετάλλαξη Ομικρον: Έρευνα του Imperial College ανατρέπει όσα ξέραμε

Μετάλλαξη Ομικρον: Έρευνα του Imperial College ανατρέπει όσα ξέραμε

 
 
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μιας έρευνας του Imperial College, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη Ομικρον είναι λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα.

Πριν από περίπου έναν μήνα, τα δεδομένα για την πανδημία άλλαξαν εκ νέου, θέτοντας τον πλανήτη σε παγκόσμιο συναγερμό και υπενθυμίζοντας πως ο κορονοϊός θα είναι παρών στις ζωές μας για αρκετό καιρό ακόμα.

Μια νέα μετάλλαξη που φέρεται να πρωτοεμφανίστηκε στη Μποτσουάνα (μολονότι οι απόψεις επί του θέματος διίστανται), προκάλεσε έντονη ανησυχία στους επιστήμονες. Λίγες μέρες αργότερα, το νέο στέλεχος «βαπτίστηκε» ως Ομικρον και πλέον αποτελεί το νέο «στοίχημα» των επιστημόνων - καθώς και των κυβερνήσεων - για τη διαχείρισης της πανδημίας.

Τα νέα έφεραν αναστάτωση, με τις χώρες αρχικά να κλείνουν τα σύνορά τους στις χώρες τις Αφρικής. Τώρα, καθώς τα κρούσματα της Ομικρον αυξάνονται διαρκώς στον πλανήτη, αλλά και η κατάσταση με τον κορονοϊό είναι ξανά δραματική σε αρκετά μέρη του κόσμου, όπως η Ευρώπη, οι χώρες στρέφονται και πάλι σε μέτρα. Μνήμες lockdown, αυστηροποίηση των περιορισμών και υποχρεωτικός εμβολιασμός πλαισιώνουν το κλίμα των φετινών Χριστουγέννων για πληθώρα κρατών της γηραιάς ηπείρου και όχι μόνο.

Αλλάζουν όσα ξέραμε

Στο μεταξύ, η έως τώρα εκτίμηση πως η μετάλλαξη Ομικρον είναι λιγότερο απειλητική από τη Δέλτα, μοιάζει σιγά σιγά να καταρρέει. H «αποδόμηση» έρχεται από έρευνα του Imperial College της Βρετανίας, σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να καθιστά την Ομικρον λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα». Σημειώνεται, ωστόσο, πως η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμη φάση και αυτές είναι οι πρώτες ενδείξεις.

Απομακρύνονται οι ελπίδες; Τι έδειξε η έρευνα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι βασίστηκαν σε δεδομένα μόλυνσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, θέτονται υπό αμφισβήτηση οι ελπίδες ορισμένων ειδικών, ότι μια αλλαγή στη λοιμογόνο δράση της νέας παραλλαγής θα μείωνε την πίεση στα συστήματα υγείας, παρά τα υψηλά επίπεδα μολυσματικότητας της Ομικρον. Παράλληλα, όσοι συμμετείχαν στη μελέτη, υποστήριξαν ότι η ανοσία από προηγούμενη μόλυνση και εμβολιασμούς θα πρέπει να συμβάλουν στη μείωση της αναλογίας των περιπτώσεων που καταλήγουν στο νοσοκομείο.

«Η μελέτη δεν βρίσκει ενδείξεις ότι η Ομικρον είναι χαμηλότερης βαρύτητας από τη Δέλτα, είτε από το ποσοστό των θετικών ατόμων που αναφέρουν συμπτώματα είτε από το ποσοστό των περιπτώσεων που αναζητούν νοσοκομειακή περίθαλψη μετά τη μόλυνση», υπογράμμισε η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον, ειδικό μολυσματικών ασθενειών και σύμβουλο επιστήμης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, τα δεδομένα νοσηλειών «παραμένουν πολύ περιορισμένα αυτή τη στιγμή», προειδοποίησαν οι ερευνητές.

Οι πρώτες αναφορές γιατρών στην επαρχία Gauteng της Νότιας Αφρικής, είχαν δημιουργήσει ελπίδες ότι οι μεταλλάξεις της παραλλαγής μπορεί να είχαν οδηγήσει σε μια αλλαγή στη βιολογία του ιού που τον έκανε λιγότερο σοβαρό. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε το υψηλότερο ημερήσιο φόρτο κρουσμάτων την Πέμπτη (16/12) για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του νέου στελέχους στο Λονδίνο, καθώς 88.376 Βρετανοί βρέθηκαν θετικοί μέσα σε ένα 24ωρο.

Ο Φέργκιουσον, επανέλαβε ότι τα δεδομένα δεν παρείχαν «καμία ισχυρή ένδειξη μιας εγγενώς μειωμένης σοβαρότητας της Ομικρον εναντίον της Δέλτα», αλλά διευκρίνισε ότι μια ακόμα καλύτερη εκτίμηση θα μπορούσε να γίνει μέσα σε μια εβδομάδα, καθώς θα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα σχετικά με τις εισαγωγές που σχετίζονται με την νέα παραλλαγή - οι οποίες είναι αυξάνονται «αρκετά απότομα» στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ.

«Χρειάζεται να περιμένουμε για περισσότερα δεδομένα σχετικά με τη σοβαρότητα της Ομικρον», τόνισε, ενώ επεσήμανε ότι ο χρόνος είναι ουσιαστικής σημασίας εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να λάβει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Υπενθυμίζεται, ότι στη Βρετανία καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος ασθενούς με τη μετάλλαξη Ομικρον.

25054866 2

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον - Τι δείχνει ότι κάποιος μπορεί να έχει κολλήσει

Υπενθυμίζεται, ότι η μετάλλαξη Ομικρον είναι παρούσα και στην Ελλάδα. Και ενώ τα νέα μέτρα βρίσκονται προ των πυλών, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσει κανείς γιατί είναι πιθανό να έχει προσβληθεί από την Ομικρον.

Είναι πλέον γνωστό ότι τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος.

Αυτά είναι τα πέντε βασικότερα

- Καταρροή
- Πονοκέφαλο
- Κόπωση (είτε ήπια είτε σοβαρή)
- Φτάρνισμα
- Πονόλαιμος

Σύμφωνα με τους γιατρούς που παρατηρούν τα συμπτώματα ασθενών που μολύνθηκαν από την παραλλαγή Ομικρον, έχουν ήδη εντοπίσει πέντε ιδιαίτερα συμπτώματα:

- Αίσθηση ότι ο λαιμός έχει γρατζουνιές (σε αντίθεση με τον πονόλαιμο)
- Ξηρός βήχας
- Απίστευτη κούραση
- Ήπιοι μυϊκοί πόνοι
- Νυχτερινές εφιδρώσεις

Πηγή: Financial Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)