Άναψε και επισήμως το πράσινο φως στον ESM για την εξαργύρωση της επιταγής των 765 εκατ. ευρώ για λογαριασμό της Αθήνας, που αντιστοιχούν στα κέρδη που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι τράπεζες του ευρωσυστήματος, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ωστόσο δεν έλειψαν οι συστάσεις προς την ελληνική πλευρά για την άμεση ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που καθυστερούν και αποτελούν προϋπόθεση για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα προαπαιτούμενα των εκκρεμών συντάξεων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη δημοσίου, καθώς και οι αλλαγές στα συστήματα Υγείας και Δικαιοσύνης.
Νέα δείγμα γραφής θα δώσει η κυβέρνηση στην αξιολόγηση του Ιανουαρίου που θεωρείται κρίσιμη, αφού πρόκειται για την τελευταία στροφή πριν από την μεγάλη ευθεία για την έξοδο.
Η δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα
Το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις μακροοικονομικές προοπτικές της, βάσει της δωδέκατης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύθηκε στις 24 Νοεμβρίου.
Ύστερα από μια απότομη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν σημαντική οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα φέτος και το 2022 και 2023. Τα έγκαιρα, στοχευμένα και προσωρινά μέτρα στήριξης που έλαβαν οι ελληνικές αρχές έχουν αμβλύνει τις επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Οι προσπάθειες των αρχών υποστηρίχθηκαν από τα νέα μέσα της ΕΕ, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης (Next Generation EU) και η SURE, που θεσπίστηκαν μετά την πανδημία με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεών της και τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας αναμένεται να δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση και να αποτελέσει τη βάση για την εδραίωση των προσπαθειών προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Χαιρετίζουμε τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πολιτικής που επιτεύχθηκαν υπό τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας Covid-19 και των καταστροφικών πυρκαγιών τον Αύγουστο του 2021. Ειδικότερα, χαιρετίζουμε την εκπλήρωση της ειδικής δέσμευσης στον τομέα της δημόσιας δημοσιονομικής διαχείρισης με την καθιέρωση του σχεδίου λογαριασμών για την κεντρική διοίκηση και την υιοθέτηση αντιμονοπωλιακών μέτρων στον τομέα της ενέργειας, η οποία ολοκληρώνει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για τον τομέα αυτό. Επιπλέον, έχει επιτευχθεί καλή πρόοδος στην απλούστευση της αδειοδότησης επενδύσεων, της ιδιωτικοποίησης και της διακυβέρνησης των κρατικών επιχειρήσεων, της κοινωνικής πρόνοιας και της δημόσιας διοίκησης.
Η αβεβαιότητα που συνεπάγεται η πανδημία εξακολουθεί να υφίσταται και υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η αποφασιστική αντιμετώπιση των υφιστάμενων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και προκλήσεων που προσδιορίζονται στη 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν και να προωθήσουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σημειώνουμε επίσης ορισμένες καθυστερήσεις στους τομείς της δικαιοσύνης και της υγείας και καλούμε τις αρχές να επιταχύνουν την πρόοδο για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων στους τομείς αυτούς. Τα θέματα αυτά θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup χαιρετίζει την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη των συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεών της και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιβεβαίωση της αποδέσμευσης της έκτης δόσης των μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από την πολιτική. Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά των ισοδύναμων ποσών εισοδήματος SMP-ANFA και τη μείωση στο μηδέν του περιθωρίου επιτοκίου step-up για ορισμένα δάνεια του EFSF. Αναμένουμε την 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο του 2022.
To Eurogroup ενημερώθηκε ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής του εναπομείναντος ποσού του ανεξόφλητου δανείου της προς το ΔΝΤ, καθώς και μερική προπληρωμή των δανείων της στο πλαίσιο της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF), η οποία θα αντιστοιχούσε στις πληρωμές κεφαλαίου που θα έπρεπε να καταβληθούν το 2022 και το 2023 στο πλαίσιο του GLF, με σκοπό να έχει θετικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.
Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα
για τη συνεδρίαση του Eurogroup
Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και αξιολογήθηκε θετικά η πορεία της Ελληνικής οικονομίας, μέσα από τη 12η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας.
Αναγνωρίστηκε, για ακόμη μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η άμεση, στοχευμένη και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Επικροτήθηκε, παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσαν η πανδημία και οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, η περαιτέρω προώθηση και υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.
Πιστοποιήθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την πραγματοποίηση επενδύσεων, στις αποκρατικοποιήσεις, στη διοίκηση των κρατικών επιχειρήσεων, στην κοινωνική πρόνοια, στη δημόσια διοίκηση, στο Κτηματολόγιο, στη φορολογία των ακινήτων.
Επισημάνθηκε
ότι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η υλοποίηση επενδύσεων στο πλαίσιο
του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να προσδώσει
σημαντική αναπτυξιακή ώθηση και να αποτελέσει εφαλτήριο για την
ενίσχυση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
Επακόλουθο των ανωτέρω
υπήρξε η απόφαση εκταμίευσης του έκτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του
ελληνικού χρέους, ύψους 767 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της χώρας μας να προχωρήσει στις πρόωρες αποπληρωμές του υπολοίπου των δανείων προς το ΔΝΤ, καθώς και ενός σημαντικού ποσού από τα διμερή δάνεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης, τα οποία συνάφθηκαν το 2010, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πρόωρες αποπληρωμές οι οποίες, όπως τονίστηκε, θα είναι πολλαπλά επωφελείς για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Οι παραπάνω θετικές εξελίξεις προστίθενται στη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία δείχνει ότι το ΑΕΠ της χώρας μας ενισχύθηκε κατά 13,4% το 3ο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Η καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση, καθώς ο μέσος – μέχρι σήμερα – αντίστοιχος ευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται περίπου στο 4%.
Σε
όρους επιπέδου, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 46,4 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο
του 2021, η υψηλότερη εγχώρια επίδοση την τελευταία δεκαετία!
Όλα αυτά επιβεβαιώνουν και αναδεικνύουν την ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Πιθανότατα, ισχυρότερη από τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις.
Ανάκαμψη την οποία, παρά τις πολλαπλές προκλήσεις και δυσκολίες, μπορούμε όλοι μαζί – Κράτος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις – να διασφαλίσουμε ότι θα ακολουθήσει υψηλή, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου