Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Καιρός: Πλημμύρες, καταστροφές, «ανελέητη» βροχή και άνεμοι σαρώνουν τη χώρα – Που θα συνεχιστεί η κακοκαιρία (φωτο - video)

Καιρός: Πλημμύρες, καταστροφές, «ανελέητη» βροχή και άνεμοι σαρώνουν τη χώρα – Που θα συνεχιστεί η κακοκαιρία 

 Σε εξέλιξη βρίσκεται η ισχυρή κακοκαιρία που πλήττει την χώρα με έντονες κατά τόπους βροχοπτώσεις και ιδιαίτερα θυελλώδεις ανέμους, και ο καιρός θα συνεχίσει σε αυτό το “ρυθμό” και την Κυριακή.

Ο καιρός έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην επαρχία, με υπερχειλίσεις ποταμών και ρεμάτων και πλημμύρες.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από την Ήπειρο όπου γέφυρα κόπηκε στη μέση.

 

 

 Στον ποταμό Αχέροντα υπήρξε υπερχείλιση με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες. 


Από τον Βοϊδομάτη καταγράφηκαν σπάνιες εικόνες, με τα ορμητικά νερά του ποταμού να προκαλούν τρόμο και δέος.


Και στην Θεσπρωτία υπήρξαν μεγάλες πλημμύρες.

 

«Μεγάλα ύψη βροχής – Θα συνεχιστούν»

«Έχουν σημειωθεί μεγάλα ύψη βροχής από τα ξημερώματα στην Δυτική Ελλάδα» τονίζει μιλώντας στο newsit.gr, ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr, Κώστας Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, η μέγιστη αθροιστική βροχόπτωση από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως σήμερα το μεσημέρι στην Ήπειρο πλησίαζε τα 250 χιλιοστά.

Πιο συγκεκριμένα, ο σταθμός στα Θεοδώριανα Άρτας είχε καταγράψει 244 χιλιοστά βροχής και ακολουθούν τα Δερβίζιανα Ιωαννίνων με 174 χιλιοστά.

Ο κ. Λαγουβάρδος μάλιστα εξηγεί, για να κατανοήσουμε καλύτερα τα ύψη βροχής, ότι «η μέση βροχόπτωση της Αττικής τον χρόνο είναι 400 χιλιοστά».

Ο καθηγητής εφιστά την προσοχή για την Ήπειρο και την δυτική Στερεά Ελλάδα, καθώς όπως περιγράφει στο newsit.gr «στις συγκεκριμένες περιοχές έχει βρέξει πάρα πολύ τις τελευταίες ημέρες και συγκεκριμένα στα Θεοδώριανα Άρτας συνολικά έχει ρίξει νερό πάνω από 600 χιλιοστά το τελευταίο δεκαήμερο, που σημαίνει ότι είναι ήδη επιβαρυμένες οι περιοχές αυτές, οπότε τα προβλήματα εντείνονται. Επομένως έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Έχουμε υπερχειλίσεις ποταμών, χειμάρρων στην Ήπειρο και τα φαινόμενα δυστυχώς συνεχίζουν. Σε πολλές περιοχές μόνο σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 150 χιλιοστά βροχής. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, όπως αναμέναμε είναι στην Δυτική Ελλάδα και κυρίως στο σύστημα της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Επειδή θα συνεχιστούν οι βροχές και τις επόμενες ώρες είναι πολύ επικίνδυνο, εξαιτίας του πολύ μεγάλου όγκου βροχής που πέφτει και που θα πέσει τις επόμενες ώρες».  

Βροχές και θυελλώδεις άνεμοι πλήττουν και την Αττική και τον Σαρωνικό 

Ο κ. Λαγουβάρδος εστίασε και στο θέμα των ανέμων που θα επικρατήσουν. «Έχουμε θυελλώδεις νοτιάδες, έχουμε και στην Αττική και στον Σαρωνικό που δημιουργούν πολύ έντονο κυματισμό στις νότιες περιοχές του λεκανοπεδίου δηλαδή στις παραλιακές περιοχές και θέλει πάρα πολλή προσοχή». 

Συνεχίζονται και αύριο στην Δυτική Ελλάδα

Όπως αναφέρει ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr, «αύριο θα κοπάσουν αρκετά οι βροχές. Θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερη ένταση στην δυτική Ελλάδα. Αλλά το θέμα είναι ότι η βροχή θα πέσει σε ήδη πολύ επιβαρυμένες περιοχές. Ήπειρος και δυτική Στερεά είναι οι περιοχές που πρέπει να προσέχουν περισσότερο», τονίζει στο Newsit.gr.  

Στον σχετικό πίνακα φαίνονται οι 8 σταθμοί που έχουν καταγράψει τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το μεσημέρι του Σαββάτου.

Στην δορυφορική εικόνα που ελήφθη στις 14:40 ώρα Ελλάδας από τον μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11  χρωματίζονται με πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις τα υψηλότερα νέφη, οι κορυφές των οποίων φτάνουν σε θερμοκρασίες κάτω των -40 βαθμών Κελσίου. 

Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)