Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Η διασκέδαση μετά από 2 χρόνια πανδημίας: Οι μισοί Έλληνες μένουν ακόμα σπίτι

Η διασκέδαση μετά από 2 χρόνια πανδημίας: Οι μισοί Έλληνες μένουν ακόμα σπίτι

 
Έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, lockdown, θανάτων, κοινωνικού αποκλεισμού, ένας στους δύο Έλληνες συνεχίζει να μην διασκεδάζει, ενώ δύο στους 10 δηλώνουν ότι δεν βγαίνουν από το σπίτι. Δείτε όλα τα ευρήματα της έρευνας.

Πόσο επηρέασε τελικά τη ζωή των Ελλήνων η πανδημία; Τι επιπτώσεις είχε στη διασκέδαση, την υγεία, την ψυχική υγεία, την καθημερινότητά τους; Η έρευνα της Focus Bari αποκαλύπτει ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά δεδομένα για τη ζωή και τις καινούριες συνήθειες που αποκτήσαμε με την Covid.

Επιγραμματικά, το 56% των Ελλήνων βιώνουν ασταθή ψυχολογική κατάσταση με μεταπτώσεις μέσα στην ημέρα, το 58% δηλώνουν χειρότερη κοινωνικότητα, ενώ αυξάνεται η αναλογία εκείνων που η υγεία τους είναι σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με δύο χρόνια πριν, δηλαδή πριν την πανδημία.

Κακή ψυχολογία δηλώνει ότι έχει το 12% («ανησυχώ, φοβάμαι πολύ πώς θα τελειώσει όλο αυτό»).

Καλύτερη κατάσταση υγείας έχει μόνο ο ένας στους 10 Έλληνες (10%), ένα διπλάσιο ποσοστό (21%) δηλώνουν χειρότερη υγεία σήμερα, ενώ οι υπόλοιποι (69%) αναφέρουν ότι είναι στα ίδια με δύο χρόνια πριν.

Για εκείνους που δηλώνουν ότι η υγεία τους είναι καλύτερη σε σχέση με δύο χρόνια πριν, οι λόγοι εστιάζονται στις νέες καλές συνήθειες που υιοθέτησαν κατά την πανδημία

  • καλύτερη διατροφή (61%)
  • περισσότερες ενέργειες προστασίας/πρόληψης της υγείας (48%)
  • καθημερινή άσκηση όπως περπάτημα ή τρέξιμο (38%)
  • νέες καθημερινές καλές συνήθειες άσκησης και διατροφής (33%)
  • περισσότερος/καλύτερος ύπνος (29%)
  • λιγότερο στρες/τηλεργασία (16%)

Για όσους δηλώνουν ότι η υγεία τους είναι χειρότερη, ο κύριος λόγος (55%) εστιάζεται στο άγχος για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Αποδίδει επίσης τις αιτίες στην επιδείνωση ψυχικής υγείας (50%), μελαγχολία/μοναξιά λόγω εγκλεισμού (50%), πρόσφατη ασθένεια (30%), αύξηση σωματικού βάρους λόγω περισσότερου φαγητού (29%), έλλειψη σωματικής άσκησης/αποφυγή γυμναστηρίου (16%), χειρότερος ύπνος (12%).

Η έλλειψη διασκέδασης

Το 58% αναφέρουν ότι η κοινωνικότητά τους είναι χειρότερη σε σχέση με την προ-Covid εποχή.

Το 21% δηλώνουν ότι δεν βγαίνουν καθόλου ούτε σε σπίτια, ούτε σε χώρους διασκέδασης, το 43% πηγαίνουν επιλεκτικά σε σπίτια και χώρους διασκέδασης τηρώντας μέτρα, το 29% πηγαίνουν μόνο σε φιλικά/συγγενικά σπίτια με λίγα άτομα, ενώ το 7% λένε «βγαίνω και πηγαίνω παντού/ σε όλα όπως έκανα και πριν την πανδημία».

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι στις ηλικίες 18-24 ετών το ποσοστό στην τελευταία απάντηση φτάνει το 24%. Ένας δηλαδή στους τέσσερις νέους ζει σαν μην υπάρχει πανδημία.

Η νέα πανελλαδική έρευνα της Focus Bari | YouGov διεξήχθη μεταξύ 21-31 Δεκεμβρίου 2021 σε δείγμα 1.002 ατόμων από 18 έως 74 ετών.

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)