Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

H εκλογική αγωνία των γιατρών βουλευτών της ΝΔ και οι αλλαγές στο ΕΣΥ

H εκλογική αγωνία των γιατρών βουλευτών της ΝΔ και οι αλλαγές στο ΕΣΥ

Μπορεί ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης να «ξορκίζει» σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους τις πρόωρες εκλογές, αλλά είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο, καθώς οι εξελίξεις ιδιαίτερα στην ενεργειακή κρίση αλλά και στο μέτωπο της πανδημίας, όπου η πραγματικότητα, πολλές φορές την τελευταία διετία, έχει διαψεύσει τις προσδοκίες.

Με φόντο, λοιπόν, τον εξαιρετικά αυξημένο αριθμό ημερήσιων θανάτων από κορονοϊό, προχθές το βράδυ, πραγματοποιήθηκε μία κλειστή σύσκεψη, στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς, στην οποία η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, προσκάλεσε τους 12 γιατρούς –βουλευτές για να τους ενημερώσει για το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο ΕΣΥ και κυρίως για να ανταλλάξει απόψεις για πτυχές του τις οποίες επεξεργάζεται η ίδια.

Η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο ως προς την ουσία των αλλαγών που προωθούνται για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και για δύο ακόμα λόγους :

  • Διότι αποτυπώθηκαν ανάγλυφα τα δομικά προβλήματα και οι δυσκολίες που πρέπει να διαχειριστεί η πολιτεία μετά από δύο χρόνια πανδημίας στο ΕΣΥ
  • Γιατί από τις τοποθετήσεις, τα ερωτήματα και τις παρατηρήσεις των γαλάζιων βουλευτών ήταν σαφής η αγωνία για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

Άλλωστε η ίδια η απόφαση για ενημέρωση των γιατρών – βουλευτών είναι ενδεικτική της επιλογής της ηγεσίας του κόμματος για στήριξη όλων των κρίσιμων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει από τα στελέχη της πρώτης γραμμής. Εξίσου ενδεικτική της ετοιμότητας για παν ενδεχόμενο, όμως, είναι η επιβεβαίωση από την αρμόδια αναπληρωτή υπουργό ότι επισπεύδεται η κατάθεση των σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών, που αρχικά είχαν προαναγγελθεί για το τέλος της πανδημίας.

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ενδεικτικό του κλίματος ότι όταν η κ. Γκάγκα μοιράστηκε με τους βουλευτές τις σκέψεις της για την αναβάθμιση των απογευματινών ιατρείων, με δυνατότητα να πραγματοποιούνται και χειρουργικές επεμβάσεις (με ίδιο κόστος από τους πολίτες, ωστόσο ), εκ των πλέον έμπειρων συμμετεχόντων στη σύσκεψη, διερωτήθηκε μεγαλοφώνως : «Πρόκειται για ένα πραγματικά ενδιαφέρον σχέδιο, το οποίο, όμως, σχετίζεται ευθέως με τον χρόνο των εκλογών, διότι σε πρώτη φάση, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αναταράξεις. Και θα απαιτηθεί χρόνος για να απορροφηθούν και να κατανοήσουν οι πολίτες ότι η αλλαγή αυτή λειτουργεί προς όφελός τους. Το κρίσιμο ερώτημα, είναι αν διαθέτουμε αυτόν τον χρόνο…».

Εξίσου ενδεικτική των δυσκολιών του εγχειρήματος είναι η συζήτηση που ακολούθησε τη γνωστοποίηση από την αναπληρώτρια υπουργό της εκ βάθρων αλλαγής του τρόπου που οι νέοι γιατροί θα επιλέγουν ειδικότητες, ώστε να μειωθεί η αναμονή και κυρίως να καλυφθούν τα κρίσιμα κενά που σήμερα υπάρχουν. Είναι χαρακτηριστικό, ότι όπως αποκάλυψε η κ. Γκάγκα, σε ολόκληρη την επικράτεια υπάρχουν σήμερα μόνον τρεις ιατροί ειδικευόμενοι στην κυτταρολογία, ενώ και οι αναισθησιολόγοι είναι πολύ λιγότεροι εκείνων που χρειάζονται για να πλαισιωθεί πανελλαδικά το ΕΣΥ. «Σωστή η σκέψη, αλλά ενδεχομένως να ανακύψουν ακόμα και συνταγματικά κωλύματα, οπότε απαιτείται προσοχή στον σχεδιασμό του», έκρουσαν τον κώδωνα κάποιοι εκ των παρισταμένων.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο που προωθείται είναι πολυεπίπεδο σχέδιο και προβλέπει την αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση των υγειονομικών δομών της χώρας, τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, ενώ στην αιχμή του έχει τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Θριάσιο, Σωτηρία, Παπαγεωργίου, Ιπποκράτειο ( Θεσσαλονίκης ), Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, Πανεπιστημιακό Πάτρας και Πανεπιστημιακό Ηρακλείου.

Πρόκειται για νοσοκομεία αιχμής, τα οποία, ωστόσο, αν και στην πλειονότητά τους είναι πλέον εφοδιασμένα με υπερσύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα, μέσω δωρεών ιδιωτών, τα οποία, ωστόσο, δεν υπάρχει επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό για να λειτουργήσουν με τη δυναμική που έχουν σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους. 

Πηγή: ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

  1. Πεθαίνουν οι άνθρωποι από ένα σωρό ασθένειες επειδή τα νοσοκομεία έχουν γίνει αποκλειστικά νοσοκομεία covidκαι οι γιατροί βουλευτες της ΝΔ σκέφτονται τις εκλογές.
    Καθάρματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)