Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Ακρίβεια: Τεράστιες αυξήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Βιοτέχνης καλείται να πληρώσει 3.546 ευρώ περισσότερα για ρεύμα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων «ροκανίζει» η ραγδαία αύξηση των τιμών που παρατηρείται σε ενέργεια και προϊόντα τους τελευταίους μήνες. Ιδιοκτήτης βιοτεχνίας ξηρών καρπών του οποίου ο λογαριασμός ρεύματος αυξήθηκε 3.546 ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό, μίλησε στην εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος» και συγκεκριμένα ανέφερε ότι μόλις είδε το εν λόγω ποσό τον έπιασε -στην κυριολεξία- ζαλάδα.

 Ο κ. Μπαλαμούτσος έδειξε στην κάμερα του OPEN ότι ο λογαριασμός ρεύματος της επιχείρησης τον Ιανουάριο του 2021 ανήλθε σε 3.743 ευρώ, ενώ ο φετινός μετά την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια έφτασε στα 7.289 ευρώ. Η συγκεκριμένη...σχεδόν διπλάσια τιμή έρχεται παρόλο που η επιχείρηση είχε ελαφρώς μικρότερη κατανάλωσή ρεύματος. Στην τελική τιμή μάλιστα περιλαμβάνεται μάλιστα και η κρατική  έκπτωση, η οποία φτάνει στα 650 ευρώ.

Στη συνέχεια ο επιχειρηματίας έδειξε τους λογαριασμούς φυσικού αερίου του Ιανουαρίου του 2021 και τον αντίστοιχο φετινό. Πέρυσι κλήθηκε να πληρώσει συνολικά 997 ευρώ και φέτος το ποσό έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 500 ευρώ και φτάνει στα 1.471 ευρώ. Αυτό είναι το τελικό ποσό παρόλο που στον λογαριασμό αναγράφεται ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου φέτος ήταν σχεδόν η μισή συγκριτικά με πέρυσι.

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας επεσήμανε πως η ακρίβεια είναι τέτοια που η επιχείρηση δεν έχει άλλο δρόμο από το να προβεί σε νέες ανατιμήσεις των προϊόντων της. «Έχουν αυξηθεί οι πρώτες ύλες, τα χαρτικά, τα πλαστικά», επεσήμανε. Αναφορικά με τους δασμούς, δήλωσε ότι οι ναύλοι έχουν συνολικά τετραπλασιαστεί.

 Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που βιώνουν και οι πολίτες, όταν ανοίγουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών τους, που έρχονται αυξημένοι τουλάχιστον 100 με 150 ευρώ σε σχέση με τους περσινούς ακόμα και μετά την κρατική επιχορήγηση έκπτωση.

Παράλληλα αισθητές είναι στην τσέπη των καταναλωτών και οι αυξήσεις των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η κάτοικος της Πάτρας Αβρακόμη Ξεκογιάννη μιλώντας στο OPEN δήλωσε ότι για πράγματα που ψώνιζε με 100 ευρώ τώρα χρειάζεται 150 ή και παραπάνω.

Πηγή:ethnos.gr

1 σχόλιο:

  1. E και; Τα λεφτά δε φέρουν την ευτυχία.
    Πες και συ Σάνια. Τι σε διορίσαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)