Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Δυσάρεστες εκπλήξεις για την τέταρτη δόση εμβολίου και τη μετάλλαξη Ομικρον

Δυσάρεστες εκπλήξεις για την τέταρτη δόση εμβολίου και τη μετάλλαξη Ομικρον

 
 
Άσχημα είναι τα νέα για τα εμβόλια και τη μετάλλαξη Ομικρον. Πρόκειται για εξελίξεις που έρχονται από το Ισραήλ, ενώ κάτι ανάλογο επιβεβαιώνει και η Αθηνά Λινού.

Άσχημες είναι οι εξελίξεις που έχουμε για τα εμβόλια και τη μετάλλαξη Ομικρον, καθώς ακόμα και η τέταρτη δόση φαίνεται να μην επαρκεί για την πρόληψη μόλυνσης, σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη που διενεργήθηκε στο Ισραήλ.

Μάλιστα, μόλις χθες, η Αθηνά Λινού, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών επεσήμανε: «Δεν ξέρω τι εγγυήσεις έχουμε για τα εμβόλια γιατί μην ξεχνάμε ότι πολλά από τα εμβόλια που ήταν πάρα πολύ αποδοτικά για τα προηγούμενα στελέχη δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται, να βοηθάνε στην Όμικρον».

Το ισραηλινό Ιατρικό Κέντρο Σεμπά χορήγησε δεύτερες αναμνηστικές δόσεις σε κλινική δοκιμή σε μέλη του προσωπικού του και εξετάζει την επίδραση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της Pfizer σε 154 άτομα μετά από δύο εβδομάδες και της ενισχυτικής δόσης της Moderna σε 120 άτομα μετά από μία εβδομάδα, δήλωσε η Γκίλι Ρεγκέρ Γιοχάϊ , διευθύντρια της Μονάδας Μεταδοτικών Ασθενειών.

Τα εμβόλια προκάλεσαν αύξηση του αριθμού των αντισωμάτων «ακόμα και λίγο υψηλότερα από ό,τι είχαμε μετά την τρίτη δόση», είπε η Ρεγκέρ Γιοχάϊ.

«Ωστόσο, αυτό μάλλον δεν επαρκεί για την Όμικρον», είπε σε δημοσιογράφους. «Γνωρίζουμε μέχρι στιγμής ότι το επίπεδο των αντισωμάτων που απαιτούνται για την προστασία και για την αποτροπή μόλυνσης από την Όμικρον είναι πιθανόν πολύ υψηλό για το εμβόλιο, ακόμα κι αν είναι καλό εμβόλιο».

Τα ευρήματα, τα οποία το ιατρικό κέντρο είπε ότι ήταν τα πρώτα του είδους τους παγκοσμίως, είναι προκαταρκτικά και δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί.

Έρχονται νέες μετάλλάξεις

Την ίδια στιγμή, ξεκάθαρη είναι η η προειδοποίηση επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και του Τζονς Χόπκινς την ώρα που η παραλλαγή Όμικρον κάνει την επέλασή της σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Τονίζοντας πως όσο παραμένει μεγάλος ο αριθμός των ανεμβολίαστων ο ιός εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο, θεωρούν πως η μετάλλαξη Ομικρον πολύ πιθανόν να μην είναι η τελευταία που θα μας απασχολήσει.

Κι αυτό γιατί κάθε μόλυνση παρέχει μια ευκαιρία στον ιό να μεταλλαχθεί, και η Όμικρον έχει ένα πλεονέκτημα: Εξαπλώνεται πολύ ταχύτερα παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται σε έναν πλανήτη με ισχυρότερη ανοσία από τα εμβόλια.

Τέταρτη δόση

Ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών με την τέταρτη δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ξεπεράσαμε πλέον τα 18,65 εκατ. εμβολιασμούς. Υπάρχουν αυτήν την στιγμή 750.000 διαθέσιμα ραντεβού και κάλεσε εκ νέου τους πολίτες άνω των 18 ετών να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Το 90,2% των πολιτών άνω των 60 ετών είναι πλήρως εμβιολιασμένο. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)