Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Ρομπέρτα Μετσόλα: Μια σκληρή δεξιά ενάντια στις αμβλώσεις, Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Ρομπέρτα Μετσόλα: Μια σκληρή δεξιά ενάντια στις αμβλώσεις, Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

 
 
 
Η κεντροδεξιά ευρωβουλευτίνα Ρομπέρτα Μετσόλα καταλαμβάνει μια θέση που μόνο δύο άλλες γυναίκες στο παρελθόν είχαν.

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέχτηκε η 43χρονη κεντροδεξιά πολιτικός από τη Μάλτα, Ρομπέρτα Μετσόλα, να διαδεχθεί τον Νταβίντ Σασόλι, που έφυγε από τη ζωή στις 10 Ιανουαρίου. Μητέρα τεσσάρων παιδιών, αντιτίθεται σθεναρά στις αμβλώσεις, γεγονός που προκαλέσει αρκετές φορές επικρίσεις από τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Σε αντίθεση με τον Σασόλι που ήταν μέλος των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών, η Μετσόλα προέρχεται πολιτικά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP).

Δικηγόρος και μέχρι τώρα αντιπρόεδρος της Βουλής, η κ. Μετσόλα γίνεται η τρίτη γυναίκα που προεδρεύει του Σώματος, μετά τις Γαλλίδες Σιμόν Βέιλ και Νικόλ Φοντέιν.

Η εκλογή της δεν ήταν ομόφωνη. Αρκετοί από τους συναδέλφους της επικρίνουν την καθολική πολιτικό, όπως και τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών της, για το ότι τάσσεται κατά του δικαιώματος στην άμβλωση. Η Μάλτα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η άμβλωση εξακολουθεί να είναι παράνομη. Μάλιστα, διαπραγματεύτηκε και έλαβε ρήτρα εξαίρεσης προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί στην Ένωση το 2004.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα απείχε επίσης από την ψηφοφορία για τη βία κατά των γυναικών, τον Σεπτέμβριο του 2021, όπως 90 ακόμα μέλη της Ευρωομάδας της από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ωστόσο, η νέα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερασπίζεται απόλυτα προοδευτικές θέσεις σε άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση, τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας και η διαφθορά. Είναι κομμάτι της λιγότερο συντηρητικής πτέρυγας της ομάδας της και δεν υπάρχει υποψία ότι είναι κοντά στην ακροδεξιά. Είναι επίσης μια από τις λίγες πολιτικές προσωπικότητες στη χώρα της που επέκρινε ανοιχτά την κυβέρνηση της Μάλτας μετά τη δολοφονία το 2017 της δημοσιογράφου Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία ερευνούσε τυχόν διασυνδέσεις κυβερνητικών στελεχών με τη μαφία και έγινε γνωστή για την άρνησή της να δώσει τα χέρια με τον πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ μετά τη δολοφονία.

Παρόλα αυτά, η επιλογή της -μιας γυναίκας εναντίον των αμβλώσεων- για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τέσσερις δεκαετίες μετά τη Σιμόν Βέιλ και σε μια εποχή που οι γυναίκες στην Πολωνία διεξάγουν σκληρό αγώνα για την άρση της απαγόρευσης των αμβλώσεων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους της Ε.Ε.

Πηγή: ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

(3)