Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Αυτές είναι οι 8+2 επενδύσεις στον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού

 

 

 Το 2021 οι συνολικές πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού αυξήθηκαν γύρω στο 8% με τους περισσότερους εμφιαλωτές να κερδίζουν το χαμένο έδαφος επιστρέφοντας στα μεγέθη που είχαν προ πανδημίας

Νέους παίκτες, φιλόδοξα επενδυτικά πλάνα, στρατηγικές συνεργασίες, ανταγωνισμό στα «κόκκινα», αλλά και υψηλότερο λειτουργικό κόστος φέρνει το 2022 για τον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού, μία από τις λίγες κατηγορίες ταχέως κινούμενων καταναλωτικών αγαθών που οι ελληνικές εταιρείες έχουν καταφέρει να αφήσουν τις πολυεθνικές στα… απόνερα.

Με την προσδοκία πως ο τουρισμός θα κάνει νέα ρεκόρ και με τη βεβαιότητα ότι το trend του υγιεινότερου τρόπου ζωής θα επικρατήσει, μεγαλύτερες και μικρότερες εταιρείες του κλάδου εμφιάλωσης νερού προετοιμάζονται να καβαλήσουν το «κύμα».

Ήδη το 2021 χρονιά κατά την οποία οι συνολικές πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού αυξήθηκαν γύρω στο 8%, οι περισσότεροι εμφιαλωτές κέρδισαν το χαμένο έδαφος επιστρέφοντας στα μεγέθη που είχαν προ πανδημίας και παρά τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, τόσο λόγω της ανόδου στο ρεύμα όσο και στις πρώτες ύλες, εκτιμούν ότι το μέλλον θα είναι ακόμη πιο υγρό.

Έντονη κινητικότητα από την Εύβοια και το Λουτράκι έως το Άγιο Όρος και τη Φωκίδα

Οι αναπτυξιακές προοπτικές που διαφαίνονται αλλάζουν και τις ισορροπίες στον κλάδο, καθώς στη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουν γίνει πολλές επενδυτικές κινήσεις, ενώ έπονται και αρκετές ακόμη.

Η απόκτηση από την αχαϊκή βιομηχανία αναψυκτικών Λουξ του 42,34% της εταιρείας εμφιαλώσεως Δίρφυς με το τίμημα να φθάνει στο 1,2 εκατ. ευρώ ήρθε λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς από την N.U. Aqua του εργοστασίου εμφιάλωσης νερού της Pepsico Hellas στο Λουτράκι Κορινθίας.

Η επένδυση της N.U. Aqua, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι ύψους 20 εκατ. ευρώ ενώ στην πλήρη ανάπτυξη της θα υπερβεί τα 55 εκατ.

Η ίδια εταιρεία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και την εμφιάλωση νερού στο Άγιο Όρος. Το νερό, με την επωνυμία «Άβατον», θα παράγεται από υδρομάστευση και θα εμφιαλώνεται σε εργοστάσιο 3.000 τ.μ. σε περιοχή που ανήκει στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας. Η αρχική επένδυση ανέρχεται στα 30-35 εκατ. ευρώ και σε πλήρη ανάπτυξη θα φθάσει τα 40 εκατ. ευρώ.

Εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού θα αποκτήσει και ο όμιλος εταιρειών Mantis είναι ένας από τους κορυφαίους διανομείς αναψυκτικών, οινοπνευματωδών ποτών και καταναλωτικών προϊόντων στην Ελλάδα. Έχει ήδη εξαγοράσει προϋπάρχουσα εγκατάσταση στο Καστράκι Φωκίδας.

Σήμερα η Mantis έχει εμπορική παρουσία στον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού με το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό AQUA Carpatica της Valvis Holdings.

Από το αλμυρό νερό στο γλυκό

Ο εφοπλιστής Παναγιώτης Τσάκος με καταγωγή από τη Χίο έχει ιδρύσει την εταιρεία Nερά Πηγών Γράμμου και ήδη οι εργασίες κατασκευής παραγωγικής μονάδας εμφιαλώσεως νερού στο Νεστόριο Καστοριάς βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στα τέλη του 2018 το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Νεστορίου έδωσε το πράσινο φως για την επένδυση εκμετάλλευσης των φυσικών πηγών «Κεφαλόβρυσο» και «Mισό το Σάδι» και πριν τρεις μήνες εγκρίθηκε η υπαγωγή της επένδυσης στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε επιχορήγηση ύψους 2.879.264 ευρώ προς την εταιρεία Νερά Πηγών Γράμμου για την ίδρυση και κατασκευή μονάδας εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού στο Νεστόριο Καστοριάς, συνολικού ενισχυόμενου κόστους 6.392.810 ευρώ.

Ποιοι επεκτείνονται

Σε νέες επενδύσεις προχωρά και ο τρίτος –ή τέταρτος εάν συνυπολογίσουμε και την ιδιωτική ετικέτα-  μεγαλύτερος παίκτης του κλάδου, η AHB Group (νερό Θεόνη). Συγκεκριμένα, εντός του 2022 θα δημιουργηθεί νέα γραμμή παραγωγής και νέο κέντρο αποθήκευσης και παροχής υπηρεσιών logistics στον Ελληνόπυργο Μουζακίου.

Η νέα γραμμή θα αυξήσει τον όγκο παραγωγής κατά 60% των φιαλών / ημέρα σε συσκευασίες των 500ml και 1500ml, ώστε να καλύψει την εγχώρια ζήτηση, αλλά και τις διεθνείς αγορές, καθώς πρόσφατα η εταιρεία υπέγραψε μία μεγάλη εμπορική συμφωνία στις ΗΠΑ.

Στην ίδρυση νέας παραγωγικής μονάδας στη θέση Ξυνό Νερό προχωρά η εταιρεία παραγωγής του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού Σουρωτή. Η επένδυση έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Η επιχορήγηση συμβατικής επένδυσης ανέρχεται σε 6,1 εκατ. ευρώ, με το συνολικό ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης να φθάνει στο ποσό των 24,9 εκατ. ευρώ.

Νέα γραμμή παραγωγής εγκαθιστά και η Πηγή Ολύμπου, την οποία απέκτησε ο επιχειρηματίας και επικεφαλής της εταιρείας που δραστηριοποιείται στη φύλαξη, πυρασφάλεια και καθαρισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, GrGenesis, Νάσος Αβραμάκος.

Οι κινήσεις των leaders

Σε σημαντικές επενδυτικές κινήσεις προχωρούν και οι ηγέτες του κλάδου: Χήτος με τη μπράντα Ζαγόρι και Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων με το Βίκο, το συνολικό μερίδιο των οποίων ξεπερνά πλέον το 37% στα επώνυμα προϊόντα.

Το τριετές επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ της εταιρείας Χήτος ΑΒΕΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, περιλαμβάνοντας  νέες γραμμές παραγωγής στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στ Ιωάννινα, επέκταση των αποθηκευτικών χώρων και νέες εγκαταστάσεις.

Ταυτόχρονα μετά την εξαγορά της εταιρείας Ζήρεια στην Κυλλήνη Στυμφαλίας τον περασμένο, η Χήτος προχωρά στον εκσυγχρονισμό της μονάδας, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στα περιβαλλοντικά και παραγωγικά πρότυπά της, ενώ σχεδιάζεται η πανελλαδική διανομή του νερού με το σήμα «Ζήρεια».

Να σημειωθεί ότι η Χήτος από την 1η Ιανουαρίου 2021 έχει την αποκλειστική διανομή, εμπορία, merchandising και marketing των Evian και Ferrarelle, καθώς και την εμπορία και διακίνησης όλου του portfolio της Green Cola.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Βίκος Α.Ε, θέτοντας στόχο για ακόμα υψηλότερες επιδόσεις.

Ήδη έχει ολοκληρώσει επενδυτικό πλάνο ύψους 25 εκατ. ευρώ, που μεταξύ άλλων περιελάμβανε την επέκταση της μονάδας εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών στο Καλπάκι Ιωαννίνων και αντίστοιχα στη μονάδα εμφιάλωση στο Πέραμα Ιωαννίνων, καθώς και την παραγωγική ενδυνάμωση στη μονάδα προπλάσματος πλαστικών φιαλών PET και πωμάτων PE.

Πηγή:ot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)