Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Μετάλλαξη Όμικρον: Έκτακτα σχέδια για νοσοκομεία, σώματα ασφαλείας, ΜΜΜ, ΥΠΑ, εφορίες

Μετάλλαξη Όμικρον: Έκτακτα σχέδια για νοσοκομεία, σώματα ασφαλείας, ΜΜΜ, ΥΠΑ, εφορίες

 
 
Σε καραντίνα και μάλιστα σε καθημερινή βάση, λόγω της μετάλλαξης Ομικρον εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Σε πλήρη εφαρμογή έκτακτα σχέδια.

Μπορεί οι ειδικοί να αφήνουν για πρώτη φορά χαραμάδα ελπίδας ότι θα ξεμπλέξουμε με τον κορονοϊό ως το Πάσχα, αν δεν εμφανιστεί νέα μετάλλαξη, αλλά κυβέρνηση και επιστήμονες προεξοφλούν ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες και θα δοκιμαστεί η αντοχή πολλών νευραλγικών λειτουργιών του κράτους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, θα συνεδριάσουν ξανά τη Δευτέρα, προκειμένου να κάνουν μία πρώτη αποτίμηση του υγειονομικού αποτυπώματος των εορτών, ενώ την επομένη, θα συνέλθει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, για να εισηγηθεί τα επόμενα βήματα.

H συνεδρίαση αυτή είναι κρίσιμη, καθώς θα έχουν προηγηθεί αυτοδιαγνωστικά τεστ σε περίπου 1.800.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι επιστρέφουν στα σχολεία τη Δευτέρα και είναι βέβαιο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα ανέβει κατακόρυφα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αλλά και στους ειδικούς επικρατεί αυξημένη εγρήγορση, ιδιαίτερα για την απόφαση να παραμείνει το υγειονομικό πρωτόκολλο του 50%+1, το οποίο κατά γενική εκτίμηση αποτελεί υψηλό ρίσκο. Ταυτοχρόνως, ελοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει μαζική νόσηση εκπαιδευτικών, με τις όποιες δυσλειτουργίες θα φέρει αυτό στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Προσώρας, πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία, καθώς ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων οδηγεί αφενός σε αύξηση των νοσηλειών και αφετέρου, σε καραντίνα μεγάλο αριθμό υγειονομικού προσωπικού.

Σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα, όπως έχει ανακοινώσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, θα αποσταλούν τα πρώτα φύλλα πορείας για την επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τα κενά στο Ε.Σ.Υ..

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ σε καραντίνα βρίσκονται σήμερα 2.500 γιατροί και νοσηλευτές.

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας προωθεί με ταχείς ρυθμούς τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα διαθέσει το 10-15% των απλών κλινών του για περιστατικά covid (πάνω από 800 σε Αθήνα Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη) αλλά και άλλες 700 απλές Κλίνες σε non covid περιστατικά. Ταυτόχρονα το σύνολο των κλινών Μ.Ε.Θ. του ιδιωτικού τομέα (ξεπερνούν τις 200) διατίθενται στο ΕΣΥ.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στα Σώματα Ασφαλείας, όπου μέχρι σήμερα σε καραντίνα έχουν μπει περίπου 2.000 ένστολοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο χθες εντοπίστηκαν 200 κρούσματα.

Μπροστά σε αυτή την άκρως ανησυχητική κατάσταση, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προχωρά σε επέκταση της τηλεργασίας σε υπηρεσίες που αυτή είναι εφικτή, αλλά και σε ανασχεδιασμό του ωραρίου για τις μάχιμες ομάδες (περιπολικά, ΜΑΤ, ομάδα ΔΙΑΣ κ.α.), με επιπλέον ώρες εργασίας.

«Plan B» έχει καταθέσει και το υπουργείο Μεταφορών για την περίπτωση που βγουν μαζικά σε καραντίνα οδηγοί κ.α. προσωπικό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία ήδη με δυσκολία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της μετακίνησης των πολιτών.

Πέραν των ΜΜΜ, νευραλγικό τομέα αποτελεί και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς στην περίπτωση που δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, θα υπάρξουν προβλήματα στις πτήσεις. Και εκεί, εκπονείται plan B, όπως επίσης και στις εφορίες, δήμους κα. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)