Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Νέα εστία πολιτικής αντιπαράθεσης το «χαράτσι» στην άδεια ειδικού σκοπού - Μετωπική σύγκρουση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Νέα εστία πολιτικής αντιπαράθεσης το «χαράτσι» στην άδεια ειδικού σκοπού - Μετωπική σύγκρουση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Η άδεια ειδικού σκοπού φέρνει σοβαρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης.

Σε νέα εστία, μαζικών αντιδράσεων, εξελίσσεται η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης για χρήση του δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού από γονείς που τα παιδιά τους νοσούν από κορoνοϊό. Η αντιπολίτευση εστιάζει την κριτική της στο γεγονός ότι οι μεν δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν κανονικά το ημερομίσθιό τους, σε ποσοστό 100%, οι δε εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, θα λαμβάνουν το 50% του ημερομισθίου τους για τις πρώτες 4 μέρες δικαιολογημένης απουσίας.

Το πρόβλημα, όχι μόνο δεν είναι αμελητέο αλλά προκαλεί ήδη σοβαρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, πολύ περισσότερο που σύμφωνα με στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, η αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία αγγίζει σχεδόν το 40% σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα της επαναλειτουργίας τους μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Η σύγκρουση που ξεκίνησε από χθες, αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα στη Βουλή, κατά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας.

«Πήραμε ένα μεγάλο ρίσκο να ανοίξουμε τα σχολεία με αυξημένο testing, παρά τις εύλογες ανησυχίες της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων. Το να μειώνουμε τώρα στο ήμισυ τον μισθό τους για όσους ιδιωτικούς υπαλλήλους είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται στο σπίτι για να φροντίσουν τα παιδιά που ασθενούν, είναι σαν να τους βάζουμε απέναντί μας» σημειώνουν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, κρίνοντας ότι το κοινωνικό αποτύπωμα που θα αφήσει αυτή η ιστορία, θα είναι αναντίστοιχα μεγάλο του δημοσιονομικού που θα προκαλούσε, αν είχε διατηρηθεί το άρθρο 16 του νόμου 4722 που είχε ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο του 2020, τουλάχιστον κατά το σκέλος που αφορούσε την πλήρη καταβολή των αποδοχών των γονέων ( κατά τα 2/3 από τον εργοδότη και κατά το 1/3 από το κράτος).

Yπενθυμίζεται ότι με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που ενσωματώθηκε χθες σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου, προβλέπεται ότι εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, ένας έκ των δύο γονέων δικαιούται για τις τέσσερις πρώτες ημέρες νόσησης του παιδιού του να κάνει χρήση της ειδικής άδειας, με μείωση των αποδοχών του για το παραπάνω διάστημα, κατά 50%, ενώ για την πέμπτη ημέρα απουσίας, θα πρέπει να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.

Το υπουργείο Εργασίας απαντά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι το καθεστώς αποζημίωσης που προβλέπεται και στις δύο περιπτώσεις είναι το καθεστώς αποζημίωσης των εργαζομένων για άδειες ασθενείας, το οποίο ισχύσει εδώ και δεκαετίες. Και τότε που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήμερα διαμαρτύρεται” απαντά το υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα διευκρινίζει ότι η άδεια αυτή χορηγείται ανεξάρτητα από την όποια αναρρωτική ή άλλη άδεια θα λάβει ο εργαζόμενος και μόνο με την προσκόμιση του σχετικού διαγνωστικού τεστ, χωρίς να απαιτείται διαδικασία στον ΕΦΚΑ ή προσκόμιση σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, όπως προβλέπεται παγίως για τις αναρρωτικές άδειες.

Οι διευκρινίσεις αυτές, ωστόσο, δεν αρκούν για να κοπάσουν τον προβληματισμό ακόμα και γαλάζιων στελεχών που κάνουν λόγο για μισθολογικές ρυθμίσεις «δύο ταχυτήτων».

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση, όπως είχε προεξοφληθεί, αποφάσισε να κινηθεί ακριβώς στα χνάρια των προτάσεων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και να
υιοθετήσει χωρίς αστερίσκους την εισήγησή τους για παράταση κατά μία εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων, για δύο λόγους :

• Διότι οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της πανδημίας δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης, την ώρα μάλιστα που πολλοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν έχουμε τελειώσει με την Όμικρον, και

• Γιατί αν προχωρούσε στη μερική έστω χαλάρωσή τους, το πολιτικό κόστος σε περίπτωση νέας έξαρσης θα ήταν πολύ μεγάλο, σε μία στιγμή που καταγράφονται σημαντικές δημοσκοπικές πιέσεις.

Στη διάρκεια της διετούς αναμέτρησης με την πανδημία, ιδιαίτερα από τα τέλη του πρώτου χρόνου, η ζυγαριά τω κυβερνητικών αποφάσεων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κατάστασης, άρχισε να γέρνει σταθερά προς τα πολιτικά κριτήρια, με αποτέλεσμα, κάποιες φορές, να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων, με μεγαλύτερη τη ραγδαία αναζωπύρωση της πανδημίας μετά το καλοκαίρι του 2020. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)