Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Σχέδιο Πλεύρη για διάλυση του ΕΣΥ

 

Προωθεί συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις των ανεμβολίαστων υγειονομικών μέσα στην κορύφωση του 5ου κύματος της πανδημίας ● Κραυγές αγωνίας από τα νοσοκομεία που λειτουργούν σε συνθήκες κινδύνου για ασθενείς και εργαζόμενους ● Τραγική η κατάσταση σε Αχαΐα και Ηλεία

Την ώρα που η χώρα φλέγεται με σταθερά υψηλό, καθημερινά, αριθμό κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων, η κυβέρνηση συνεχίζει να δουλεύει το «σχέδιο για το νέο ΕΣΥ» με κεντρικό στόχο την άλωση του δημόσιου χαρακτήρα του. Με 20.107 νέα κρούσματα χθες, 88 θανάτους και 683 διασωληνωμένους, παράταση των μέτρων για μία επιπλέον εβδομάδα και ένα σύστημα υγείας που στέκεται όρθιο χάρη στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων του, ο υπουργός Υγείας από τηλεοράσεως ανέλυσε πτυχές του κυβερνητικού σχεδίου για τη διάλυση της δημόσιας υγείας.

«Οπου χρειαστεί θα υπάρξουν συνέργειες και με τον ιδιωτικό τομέα, στην ΠΦΥ, στα Νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ», διαμήνυσε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην ΕΡΤ και εξήγησε ότι «όταν υπάρχει ένα νοσοκομείο το οποίο παρέχει όλες τις υπηρεσίες, οι οποίες είναι αναβαθμισμένες, δεν τίθεται θέμα αλλαγών [...] Αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να βλέπουμε ποιο νοσοκομείο θα έχει τις κεντρικές, βασικές υπηρεσίες και τα περιφερειακά νοσοκομεία, αυτά δηλαδή που είναι γύρω γύρω, στα 20, 25 χιλιόμετρα, να κρατήσουν αυτά τα οποία είναι απαραίτητα».

Οσον αφορά τους υγειονομικούς, είπε ότι έχει εισηγηθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού να είναι μόνιμη, έτσι ώστε να «πάρουμε απόφαση ο υγειονομικός που δεν εμβολιάζεται να θέτει τον εαυτό του εκτός Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Κατά τα άλλα, ο υπουργός, ομολογώντας ότι η κυβέρνησή του δεν έκανε τίποτα για το ζήτημα των λίγων ΜΕΘ παρότι η συνθήκη της πανδημίας το επέβαλλε, θυμήθηκε ότι «το πρόβλημα με τις ΜΕΘ είναι διαχρονικό, υπήρχε και στην προ πανδημίας περίοδο». Επιπλέον, επιβεβαιώνοντας τα μηνύματα χαλάρωσης που η κυβέρνησή του διέδιδε ενώ η «Ο» είχε ήδη περάσει τα σύνορα της χώρας, είπε ότι «σε εμάς ήρθε με πολύ μεγάλη ένταση το 4ο κύμα με την παραλλαγή “Δέλτα”, κάτι που δεν συνέβη με την ίδια ένταση σε άλλες χώρες», προφανώς γιατί είχαν ήδη λάβει μέτρα.

Από τα νοσοκομεία συνεχίζονται οι κραυγές αγωνίας των υγειονομικών. «Για 5η συνεχή φορά καλούμαστε με λιγότερο προσωπικό και αντοχές να ανταποκριθούμε. Για 5η συνεχή φορά τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε “μιας νόσου”. Για 5η συνεχή φορά το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο της υγείας όχι απλά λιποτακτεί, αλλά κερδοφορεί στις πλάτες των πολιτών και του ΕΣΥ», καταδεικνύουν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αχαΐας (ΕΙΝΑ). Κάνουν λόγο για «ατελείωτες ουρές ντροπής στα ΤΕΠ των νοσοκομείων για μια απλή εξέταση, κατακόρυφη αύξηση της προσέλευσης στα Κέντρα Υγείας, υπερπολλαπλασιασμό των νοσηλειών σε κλινικές Covid, υπερπληρότητα στις ΜΕΘ, νοσηλεία σε ράντσα για τους non Covid ασθενείς». Επιπλέον, για δεκάδες υγειονομικούς που νοσούν και καλούνται να επιστρέψουν για δουλειά και κλιμάκωση της απαξίωσης των περιφερειακών νοσοκομείων.

Στο Νοσοκομείο Πύργου, εννέα μήνες μετά, δεν υφίσταται παθολογική κλινική, με τις εφημερίες τρόμου –ενδεικτικά, ένας εφημερεύων παθολόγος υπεύθυνος για 100-115 ασθενείς– να καλύπτονται με «εντέλλεσθε» γιατρών από τα νοσοκομεία Πάτρας και Τρίπολης. Στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου λόγω έλλειψης προσωπικού η χειρουργική κλινική ανέστειλε την τακτική λειτουργία της, με τους χειρουργούς να έχουν φτάσει να πραγματοποιούν 20 εφημερίες τον μήνα και την καθημερινή 24ωρη εφημέρευση του ΤΕΠ να είναι στον αέρα.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο οι κλινικές Covid ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο επιδημικό κύμα, φτάνοντας τις οκτώ (Οφθαλμολογική, ΩΡΛ, Β’ Χειρουργική, Α’ Ορθοπεδική, Δερματολογική, Νευρολογική, Α’ Παθολογική, Γ’ Παθολογική), σε βάρος της νοσηλείας των υπόλοιπων ασθενών και με αποτέλεσμα την αύξηση της ενδονοσοκομειακής διασποράς. Την ίδια ώρα το πρόβλημα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ ασθενών παραμένει.

Στον «Αγιο Ανδρέα», λόγω της επίταξης κλινικών για Covid, τα τακτικά χειρουργεία συρρικνώνονται για τρίτη φορά. Ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου παραδέχτηκε ότι τη διετία 2020-21 μειώθηκαν κατά 21% οι χειρουργικές επεμβάσεις, με αποτέλεσμα 2.760 ασθενείς είτε να ωθούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε να αφήνονται στην τύχη τους. Η εφημέρευση στη ΜΕΘ-Covid συνεχίζεται από γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, καθώς και οι διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών, με πρόσφατο παράδειγμα διακομιδή από κυτταρολόγο.

Στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, που πλέον επιφορτίστηκε με τον εμβολιασμό των παιδιών, οι ελλείψεις προσωπικού και χώρων δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση.

Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η κατάσταση πλέον είναι οριακή καθώς έχει επιφορτιστεί επιπλέον με τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς και από 1.2.21 με την περίθαλψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Με ακόμα λιγότερο προσωπικό, αφού χρησιμοποιείται ως δεξαμενή αναγκαστικών μετακινήσεων για την κάλυψη κενών στα νοσοκομεία.

Πηγή: efsyn.gr

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο ρε Κούλαρε.
    Κλειστά όλα.
    Όποιο γίδι έχει λεφτά ας σωθεί.
    Οι άλλοι ψόφο
    Είσαι τεραστιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)