Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Στο πλευρό του Ν.Τζόκοβιτς οι πολίτες: «Επιστρέφουμε σε σκοτεινούς αιώνες - Διώκεται γιατί διαφωνεί»

Στο πλευρό του Ν.Τζόκοβιτς οι πολίτες: «Επιστρέφουμε σε σκοτεινούς αιώνες - Διώκεται γιατί διαφωνεί»

 

  «Η Αυστραλία δεν ήθελε να τον κάνει ήρωα και τον έκανε μάρτυρα»

Την απόφαση να ακυρώσει οριστικά τη βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς πήρε το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας, κάτι που σημαίνει ότι ο Σέρβος τενίστας αναμένεται από ώρα σε ώρα να απελαθεί από τη χώρα, ενώ αντιμετωπίζει την πιθανή τριετή απαγόρευση εισόδου. 

Η υπόθεση εκδικάστηκε από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας και μιλώντας εκ μέρους της ολομέλειας, ο δικαστής Τζέιμς Άλσοπ εξέδωσε τις εντολές τους το απόγευμα της Κυριακής, λιγότερο από 24 ώρες πριν από την έναρξη του Australian Open.

Οι δικαστές αποδέχθηκαν τα επιχειρήματα των εκπροσώπων της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία η συνεχιζόμενη παρουσία του Τζόκοβιτς «κινδύνευε να πυροδοτήσει το αντιεμβολιαστικό αίσθημα», σε χρονικό σημείο μάλιστα που η Αυστραλία διανύει την επιδημιολογικώς χειρότερη φάση της από την έναρξη της πανδημίας, παρόλο που έχει εμβολιάσει μέχρι... και τις πέτρες και οι ανεμβολίαστοι βρίσκονται σε σκληρό lockdown. 

Η δίωξη  του Νόβακ Τζόκοβιτς από την Αυστραλία γιατί είναι ανεμβολίαστος έχει προκαλέσει ήδη σφοδρές αντιδράσεις και ήδη οι περισσότεροι πολίτες βρίσκονται στο πλευρό του Σέρβου τενίστα (να σημειώσουμε ότι οι followers στο Instagram του Ν.Τζόκοβιτς αυξήθηκαν κατά ένα εκατομμύριο τις τελευταίες ώρες). 

«Ντροπιαστική φάρσα»

Η απόφαση ήταν ομόφωνη και η πλήρης αιτιολόγηση θα δημοσιευθεί αργότερα. Αυστραλοί και λάτρεις του τένις περιέγραψαν το φινάλε στο έπος του Τζόκοβιτς ως μια «ντροπιαστική φάρσα» που περιγράφει με μελανά χρώματα την Αυστραλία και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Ντον Νιούσομ σχολίασε: «Η Αυστραλιανή κυβέρνηση είπε ότι αν επέτρεπε στον Τζόκοβιτς να παίξει θα τον έκανε ήρωα των μη εμβολιασμένων. Αλλά με την απέλασή του και την ενδεχόμενη απαγόρευση εισόδου για 3 χρόνια, τον έκανε μάρτυρα. Τι χάος»

Η δημοσιογράφος Μόνικα Αττάρντ έγραψε στο Twitter: «Τι άσχημη κατάσταση να έχει και να χρησιμοποιεί η κυβέρνηση γενικευμένη, θεϊκή δύναμη για να εκδιώξει κάποιον με τις απόψεις του οποίου διαφωνεί».

 

 Η παρουσιάστρια ειδήσεων Μισέλ Στέφενσον είπε: «"Τι απόλυτη ντροπή για αυτή τη χώρα" Την Παρασκευή, ο Άλεξ Χοκ έκανε έκκληση για απέλαση του Τζόκοβιτς από την Αυστραλία "για λόγους υγείας και καλής τάξης, με τη βάση ότι ήταν προς το δημόσιο συμφέρον να γίνει κάτι τέτοιο". Ο υπουργός χρησιμοποίησε την προσωπική του εξουσία για να ανατρέψει μια απόφαση στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο τη Δευτέρα που επέτρεπε στον σταρ του τένις να παραμείνει στη χώρα.

«Περίγελος ο Σ.Μόρισον»

Η εκπρόσωπος των Εργατικών για τα θέματα Μετανάστευσης, Κριστίνα Κένελι, χαρακτήρισε «αποτυχημένη» την απόφαση να επιτραπεί αρχικά η είσοδος στην Αυστραλία στον Νόβακ Τζόκοβιτς, υποστηρίζοντας ότι εγείρει ερωτήματα σχετικά με το γιατί η κυβέρνηση του χορήγησε βίζα, ενώ χαιρετίζουν την απόφαση του δικαστηρίου για την απέλαση του Σέρβου.

«Ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου, ο κ. Μόρισον (Ομοσπονδιακός Πρωθυπουργός της Αυστραλίας) αποτελεί πλέον περίγελο στην παγκόσμια σκηνή, καθώς αυτός κι η κυβέρνησή του δεν χειρίστηκαν σωστά την υπόθεση του Νόβακ Τζόκοβιτς, υπονόμευσαν τις ρυθμίσεις ασφαλείας των συνόρων της Αυστραλίας και δημιούργησαν ένα αλεξικέραυνο για το κίνημα κατά του εμβολιασμού.

Αυτό πρέπει να προκαλέσει το ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση του κ. Μόρισον του χορήγησε βίζα για να έρθει στην Αυστραλία εξαρχής;

Η αποτυχία της Αυστραλιανής Συνοριακής Δύναμης να επικοινωνήσει με τον κ. Τζόκοβιτς πριν έρθει στην Αυστραλία, γνωρίζοντας ότι δεν ήταν εμβολιασμένος και γνωρίζοντας ότι τυχόν προβλήματα εισόδου θα ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενα, αποτελεί αποτυχία της ηγεσίας της χώρας».

Οι αντιδράσεις εκτός Αυστραλίας ήταν εξίσου έντονες. Πολλοί επεσήμαναν ότι ο Τζόκοβιτς θα μπορούσε να είχε αποφύγει ολόκληρη τη διαμάχη αν είχε εμβολιαστεί εξαρχής, ωστόσο η Αυστραλία δημιούργησε το σίριαλ, επειδή δεν είχε συνοχή στην πολιτική της.

Η Γαλλίδα σχολιάστρια τένις Carole Bouchard κατηγόρησε την αυστραλιανή κυβέρνηση για τη μεταχείρισή της προς τον Τζόκοβιτς, υποστηρίζοντας ότι η πεποίθηση ότι η παρουσία του Νο. 1 του κόσμου θα ενθάρρυνε τους μη εμβολιασμένους ήταν απλώς αναληθής.

«Επιστρέφουμε σε σκοτεινούς αιώνες»

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ο Τζόκοβιτς από τότε που κέρδισε την πρώτη έφεση είναι απόλυτη ντροπή», έγραψε στο Twitter. «Δεν αποτελεί απειλή για την Αυστραλία. Δεν ήρθε εδώ για να εμπνεύσει κανένα κίνημα. Το ξέρουν απόλυτα.

Ωστόσο, μετά από μια εβδομάδα που δεν ήταν σε θέση να διασφαλίσουν ότι θα κερδίσουν με βάση αυτό το διοικητικό χάος εξαίρεσης, και επίσης για να αποφύγουν να ξαναπούν ότι ναι οι αυστραλιανές αρχές είχαν δημιουργήσει αυτή τη διαδικασία, επιλέγουν μια διαδικασία όπου δεν χρειάζεται καν να προσκομίσουν αποδείξεις για τις κατηγορίες τους. Απελαύνεται για ένα συναίσθημα που μπορεί να δημιουργήσει σε άλλους.

 

 Τα άκρα στα οποία έφθασαν για να μην χάσουν είναι συγκλονιστικά. Αλλά για μια κυβέρνηση που εμπόδισε τους δικούς της ανθρώπους να επιστρέψουν στη χώρα τους κατά τη διάρκεια μιας τρομερής πανδημίας, υποθέτω ότι τίποτα δεν πρέπει να εκπλήσσει πλέον. Εξωπραγματική ανατροπή του νόμου. Εξωπραγματική μεταχείριση που επιβλήθηκε στον 9 φορές πρωταθλητή τους μετά από όλα όσα έκανε για τη διοργάνωση και την πόλη. Επαίσχυντος. Επιστρέφουμε σε σκοτεινούς αιώνες.

«Μικρό σημείωμα: του ζητάτε να πληρώσει για τις αμοιβές των δικηγόρων στην τελευταία έφεση; Λοιπόν, μπορούν να τα πάρουν από τα χρήματα που έδωσε στην Αυστραλία για να στηρίξει την καταπολέμηση των πυρκαγιών! Δεν ήταν απειλή για την Αυστραλία τότε…» έγραψε σε άλλη ανάρτηση η Γαλλίδα σχολιαστρία.

 

Η πρώτη δήλωση του Τζόκοβιτς 

«Θα ήθελα να κάνω μια σύντομη δήλωση για να αναφερθώ στα αποτελέσματα της σημερινής ακρόασης του Δικαστηρίου. Τώρα θα αφιερώσω λίγο χρόνο για να ξεκουραστώ και να αναρρώσω, προτού κάνω περαιτέρω σχόλια πέρα από αυτό. Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος με την απόφαση του Δικαστηρίου να απορρίψει την αίτησή μου για δικαστικό έλεγχο της απόφασης του Υπουργού να ακυρώσει τη βίζα μου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορώ να μείνω στην Αυστραλία και να συμμετάσχω στο Australian Open.

Σέβομαι την απόφαση του Δικαστηρίου και θα συνεργαστώ με τις αρμόδιες αρχές για την αναχώρησή μου από τη χώρα.

Νιώθω άβολα που υπήρξα επίκεντρο των τελευταίων εβδομάδων και ελπίζω ότι όλοι τώρα μπορούμε να επικεντρωθούμε στο παιχνίδι και το τουρνουά που αγαπώ. Θα ήθελα να ευχηθώ στους παίκτες, τους υπεύθυνους του τουρνουά, το προσωπικό, τους εθελοντές και τους φιλάθλους ότι καλύτερο για το τουρνουά.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τους φίλους, την ομάδα, τους υποστηρικτές, τους φιλάθλους και τους Σέρβους συμπολίτες μου για τη συνεχή υποστήριξή σας. Ήσασταν όλοι μια μεγάλη πηγή δύναμης για μένα».

Πηγή: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)