Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Η γεωπολιτική σκακιέρα και τα ανοιχτά ελληνικά μέτωπα- Τι γράφει το Κ-Report

Η γεωπολιτική σκακιέρα και τα ανοιχτά ελληνικά μέτωπα- Τι γράφει το Κ-Report

 

  Επιμέλεια:

«Ενδεχόμενο εφαρμογής πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής άφησε χθες για πρώτη φορά ανοιχτό η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, παρότι επέμεινε στις προβλέψεις της ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει φέτος».

Με μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για τη γεωπολιτική σκακιέρα και πώς αυτή επηρεάζει τα ανοιχτά μέτωπα στη χώρα μας, κυκλοφορεί σήμερα το Κ-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί καθημερινά, αλλά πλέον με συνδρομητές (120 ευρώ το χρόνο).

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» αναδημοσιεύουν τη σχετική ανάλυση:

«Η ένταση κλιμακώνεται μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε χθες το Κρεμλίνο ότι μέσω πρακτόρων μεθοδεύει επεισόδιο στην Ουκρανία ως πρόσχημα για στρατιωτική εισβολή τις επόμενες μέρες, ενώ η Ευρώπη στοχοποιεί τη Gazprom ότι περιορίζει τις ροές του φυσικού αερίου προς αυτήν, ως μέσο πίεσης στη σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

Το σκηνικό της έντασης έχει ανεβάσει το θερμόμετρο στη γεωπολιτική σκακιέρα πυροδοτώντας, παράλληλα, τις τιμές του φυσικού αερίου. Και μαζί με τις αναταράξεις που προκαλεί η πανδημία συσσωρεύονται “σύννεφα” στον ορίζοντα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τρεις χθεσινές ειδήσεις ενισχύουν τις αβεβαιότητες στο μέτωπο αυτό:

Γερμανική οικονομία: Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του έτους κατά 0,5 - 1%, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Ο κίνδυνος της ύφεσης είναι ο ορατός στην ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας σύμφωνα με τους Γερμανούς οικονομολόγους.

Κριστίν Λαγκάρντ: Ενδεχόμενο εφαρμογής πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής άφησε χθες για πρώτη φορά ανοιχτό η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, παρότι επέμεινε στις προβλέψεις της ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει φέτος. Αν θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για αυξήσεις επιτοκίων στην Ευρώπη (όπως στις ΗΠΑ) νωρίτερα από ότι αναμενόταν, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του πληθωρισμού τους αμέσως επόμενους μήνες.

Φυσικό αέριο: Οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά εκτινάχθηκαν χθες 25%, στα 90 ευρώ/MWh, μετά τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία. Και όλα αυτά στη σκιά της εκτεταμένης κυβερνοεπίθεσης «αγνώστων» χάκερς στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή η Βεστάγκερ έχει ξεκινήσει έρευνα και προειδοποιεί για κυρώσεις την Gazprom, που είναι ο ισχυρός «κρυφός» παίκτης στο γεωστρατηγικό πόκερ μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Τα ελληνικά ανοιχτά μέτωπα.

Όλα αυτά επηρεάζουν και την ελληνική οικονομία που έχει μπροστά της (το 2022) πολλά ανοιχτά μέτωπα: (α) Να επιτύχει ανάπτυξη 4,5% (το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στη Βουλή), (β) να ολοκληρώσει τις δύο τελευταίες αξιολογήσεις επιτυγχάνοντας την έξοδό της από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας της ΕΕ, (γ) να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα λίγο πάνω από 1% του ΑΕΠ έναντι 7% το 2021, ενώ έχει και το υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη.

Η απόδοση του 10ετούς: Μια ματιά στα ελληνικά spreads δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η χώρα μας στις αλλαγές καιρικών φαινομένων στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Οι αποδόσεις (τα επιτόκια) των 10ετών ομολόγων σκαρφάλωσαν χθες το 1,51%, ενώ ήταν 0,82% στις αρχές Οκτωβρίου.

H αξιολόγηση της Fitch: Ο διεθνής οίκος Fitch ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ, ότι διατηρεί αμετάβλητη (BB) την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ενώ αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) της χώρας σε θετικές, από σταθερές. Έτσι, άνοιξε τον δρόμο να προχωρήσει σε αναβάθμιση (σε ΒΒ+) στο επόμενο 12μηνο. Αν συμβεί αυτό η Ελλάδα θα βρεθεί ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προβλέπει ρυθμό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας 4,1% για το 2022 και το 2023 ενώ για το 2021 εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε στο 8,3%. Για το δημόσιο χρέος προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 190,3% φέτος και στο 185,3% στο τέλος του 2022. Θετικές είναι οι εκτιμήσεις του και για τις τράπεζες.

Eurogroup τη Δευτέρα: Η συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα, αποκτά κρίσιμη σημασία για όλη την ευρωζώνη για έναν, επιπλέον, λόγο: Θα είναι η πρώτη συνεδρίασή του με τους υπουργούς Οικονομικών των νέων κυβερνήσεων Γερμανίας και Ολλανδίας. Στη συνεδρίαση θα τεθούν επί τάπητος η δημοσιονομική κατάσταση και οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης παράλληλα με τους σχεδιασμούς για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ από το 2023. Το στίγμα που θα δώσουν Βερολίνο και Χάγη θα είναι καθοριστικό για ότι θα ακολουθήσει σχετικά με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες».

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)