Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Ποιος ήταν ο Παράφρων αυτοκράτορας της Μογγολίας που τρόμαξε τον Κόκκινο Στρατό του Λένιν – Οι ελεεινές θηριωδίες και το τραγικό τέλος του

 

Οι μεγάλες φωτιές έκαναν τη μέρα νύχτα, μία μέρα σαν σήμερα 31 Ιανουαρίου του 1921. Οι στρατιώτες της κινέζικης φρουράς της Oύργκα - σημερινό Ουλάν Mπατόρ, πρωτεύουσασ της Μογγολίας, Τρόμαξαν όταν είδαν την πόλη περικυκλωμένη από φωτιές.

 Είχαν μάθει, πριν από μέρες, ότι σύντομα θα δέχονταν επίθεση από μία μικρή ομάδα μισθοφόρων. Τώρα, βλέποντας όλες εκείνες τις φωτιές, κατάλαβαν ότι είχαν να αντιμετωπίσουν έναν πολυάριθμο στρατό.

Eπικεφαλής εκείνου του στρατού ήταν ένας από τους πιο θηριώδεις διοικητές του 20ου αιώνα, ένας σαδιστής ψυχοπαθής με ψευδαισθήσεις μεγαλείου ο βαρόνος Ρομάν Νικολάι Φιοντόροβιτς φον Ούνγκερν Στέρνμπεργκ, που θεωρούσε τον εαυτό του μετενσάρκωση του Τζένγκις Χαν!

Ο Στέρνμπεργκ, δεν οραματιζόταν μόνο να ανοικοδομήσει μια πανίσχυρή αυτοκρατορία στην κεντρική Ασία, αλλά ήταν και αποφασισμένος να συντρίψει τους Μπολσεβίκους του Λένιν και να επαναφέρει στον θρόνο της Ρωσίας έναν τσάρο.
Τους τελευταίους μήνες ο Παράφρων Βαρόνος διέσχισε την κεντρική Ασία μαζί με τους ανεξάρτητους μισθοφόρους του, εξαπολύοντας επίθεση σε πόλεις και χωριά. Στο χάος που επικράτησε, μετά τη Ρωσική Επανάσταση, οι εσχατιές της παλαιάς τσαρικής αυτοκρατορίας βρέθηκαν στο έλεος οποίου μπορούσε να συγκρότησει στράτο.

Ο Βαρόνος ήταν, σύμφωνα με πολλούς ακραίος και παράφρων και ισοπέδωνε πόλεις και χωριά στο πέρασμα του στη Μογγολία.

Τους έψηνε ζωντανούς!

Όποιος τολμούσε να προβάλει αντίσταση τιμωρούνταν με σαδιστικό τρόπο. Οι εχθροί του μαστιγώνονται μέχρι θανάτου, στραγγαλίζονταν, ψήνονταν ζωντανοί ή δένονταν και σέρνονταν πίσω από καρότσες. Μέχρι τον Ιανουάριο του 1921 ο τρομακτικός στράτος του Βαρόνου είχε κατακτήσει μεγάλο τμήμα της Μογγολίας, φτάνοντας μπροστά στις πύλες της πρωτεύουσας Ούργκα.
Οι πολεμιστές του, ήταν μεν ανελέητοι αλλά δεν ήταν πολυάριθμοι. Ο Βαρόνος διέθετε λιγότερους από 2.000 άνδρες και είχε να αντιμετωπίσει ένα στρατό σημαντικά μεγαλύτερο. Για να παραπλανήσει τους υπερασπιστές της πόλης και να τους κάνει να πιστέψουν ότι είχε τεράστιο στράτευμα, κατέφυγε στο τέχνασμα να ανάψει χιλιάδες φωτιές στα γύρω υψώματα. Έπαιξε το παιχνίδι του ψυχολογικού πολέμου, πιστεύοντας ότι θα τους τρομοκρατούσε προτού εξαπολύσει τις ορδές του κατά του φρουρίου.

 

Η επίθεση άρχισε με ρίψη βομβών στις πύλες της πόλης, που μόλις έπεσαν, οι άντρες του εισέβαλαν κατά της κινέζικης φρουράς και επιτέθηκαν στους υπερασπιστές με πολυβόλα τουφεκιά και ξιφολόγχες ακόμα και μπαλτάδες. Στη συνέχεια οι επιτιθέμενοι επιδόθηκαν σε βιαιοπραγίες, σφάζοντας Εβραίους και βιάζοντας γυναίκες! «Αφιονισμένοι από μίσος και την εκδικητική μανία, οι κατακτητές, βάλθηκαν να λεηλατούν και να ρημάζουν την πόλη» γράφτηκε. «Μεθυσμένοι καβαλάρηδες, κάλπαζαν στους δρόμους σκοτώνοντας όποιον τους έκανε κέφι».

Με ανελέητο μένος οι μισθοφόροι σκότωναν και κακοποιούσαν όποιον βρισκόταν στο δρόμο τους. Κάποιους μάλιστα (υπάρχουν οι καταθέσεις ότι) τους έψησαν ζωντανούς! Μετά τρεις μέρες ο Βαρόνος διέταξε να σταματήσουν οι βιαιοπραγίες και μόνο οι Εβραίοι εξακολουθούσαν να είναι στόχος διότι: «Είμαι της άποψης ότι οι Εβραίοι δεν προστατεύονται από κανένα νόμο».
Τρεις εβδομάδες μετά την κατάληψη της πόλης επανήλθε στο θρόνο ο Μπονγκντ Χαν, κληρονομικός ηγεμόνας της Μογγολίας.
Η στρατιωτική επιτυχία οδήγησε τον Βαρόνο στην παράνοια. Αυτοανακηρύχθηκε Αυτοκράτορας Πασών των Ρωσιών και και έβαλε στόχο του πλέον τους Μπολσεβίκους του Λένιν

Μπερδεμένη φιλοσοφία

Ως μυστικιστής, γοητευμένος από τις πεποιθήσεις και τις θρησκείες της Άπω Ανατολής, όπως το Βουδισμό και θεωρώντας τον εαυτό του μετενσάρκωση του Τζένγκις Χαν, η φιλοσοφία του φον Ούνγκερν - Στέρνμπεργκ ήταν ένα ιδιαιτέρως μπερδεμένο κράμα ρωσικού εθνικισμού και κινεζικών και μογγολικών πεποιθήσεων. Η παραδοσιαρχία και ο οριενταλισμός του, ιδιαιτέρως ασυνήθιστοι για το Δυτικό Πολιτισμό εκείνης της περιόδου, συνέβαλαν στο να μείνει γνωστός ως ο Παράφρων Βαρόνος.

 Ιστορικοί σημειώνουν πως, ο Ούνγκερν θεωρήθηκε από αρκετούς Μογγόλους μετενσάρκωση του Θεού του Πολέμου (η θεότητα του Τζαμσαράν στην θιβετιανή και μογγολική παράδοση). Οι Μπολσεβίκοι ξεκίνησαν να εισέρχονται στην Μογγολία λίγο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, δηλαδή αρκετό καιρό προτού θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Ρωσική Υπερβαϊκάλη. Το 1921  μονάδες του Κόκκινου Στρατού, εισέβαλαν στην ανεξαρτητοποιημένη Μογγολία, 'εχοντας ως στόχο να νικήσουν τον Βαρόνο.
Ο Παράφρων Βαρόνος λίγο πριν από την εκτέλεσή του
Ο Παράφρων Βαρόνος λίγο πριν από την εκτέλεσή του
Μετά τις αρχικές επιτυχίες, ο Ούνγκερν - Στέρνμπεργκ υπέστη αλλεπάλληλες βαριές ήττες. Καθώς ο στρατιωτικός συρφετός του οπισθοχωρούσε προς το κινέζικο Τουρκεστάν, ομάδα επαναστατών στρατιωτών στράφηκαν κατά του ίδιου του βαρόνου, τον πυροβόλησαν χωρίς όμως να τον τραυματίσουν θανάσιμα και ο ίδιος, αιμορραγώντας ακατάσχετα, απέδρασε μέσα στη νύχτα· κάποια στιγμή αιχμαλωτίστηκε από περίπολο του Κόκκινου Στρατού.

Ο Ούνγκερν - Στέρνμπεργκ, οδηγήθηκε αλυσοδεμένος στη Σιβηρία, όπου δικάστηκε από λαϊκό δικαστήριο. Ο ίδιος ο Λένιν επιθυμούσε την εκτέλεση του. Αφού καυχήθηκε για την ένδοξη καταγωγή του από τη... μακραίωνη δυναστεία των προγόνων του και επιχείρησε να δικαιολογήσει τις πράξεις του, στο τέλος, ο Βαρόνος, κρίθηκε ένοχος για τα εκατοντάδες εγκλήματα του και οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα. Κι έτσι έσβησε από τη Γη ακόμα μια μουτζούρα που λέρωνε με την ύπαρξή του το χώμα...

Πηγή: Fascinating footnotes from history

Αναρτήθηκε από ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)