Για τις φορολογικές δηλώσεις 2022 ετοιμάζεται το Taxisnet της ΑΑΔΕ, ενώ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ξέρουν ότι οι φόροι θα υπολογιστούν με τις ρυθμίσεις που προβλέπουν μειωμένους συντελεστές φόρου, αλλά χωρίς τις απαλλαγές από τα τεκμήρια διαβίωσης και το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων.
Με νόμο που τέθηκε σε ισχύ από το φορολογικό έτος 2020 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2021) και θα ισχύσει και για το φορολογικό έτος 2021 (φορολογικές δηλώσεις 2022) καθιερώθηκε η μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς και η προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από μισθούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς και για εισοδήματα που δεν προέρχονται από μισθούς ή συντάξεις.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι δεν έχουν μειώσεις από την εισφορά αλληλεγγύης. Θα πρέπει να περιμένουν το 2023 εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Σήμερα, η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχει ανασταλεί μέχρι το τέλος του 2022 για τους μισθούς που εισπράττουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και για τα εισοδήματα του 2021 τα οποία προέρχονται από επιχειρηματικές-αγροτικές δραστηριότητες, από εκμετάλλευση ακινήτων και από κινητές αξίες και τα οποία πρόκειται να φορολογηθούν φέτος. Αντίθετα διατηρείται για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους.
Υπενθυμίζεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα συντελεστών κυμαινόμενων από 2,2% έως και 10%, σε όσους φορολογούμενους αποκτούν συνολικό ετήσιο εισόδημα (άθροισμα φορολογούμενων και απαλλασσόμενων εισοδημάτων από διάφορες πηγές) μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ. Επίσης επιβάλλεται στο άθροισμα όλων των εισοδημάτων του υπόχρεου ή στο τεκμαρτό, εάν αυτό είναι μεγαλύτερο.
Ηδη προ των πυλών των δικαστηρίων βρίσκεται μπαράζ προσφυγών, ενώ, όπως εκτιμάται, οι αποφάσεις για τους δικαστικούς λειτουργούς θα αποτελέσουν προπομπό και για ανάλογες οικονομικές διεκδικήσεις από το σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς όπως είναι γνωστό τόσο οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν απαλλαγεί με νόμο(4738/2020) από την υποχρέωσητης εισφοράς αλληλεγγύης.
Υπό αυτό το πρίσμα, της ισότιμης δηλαδή συμμετοχής στα φορολογικά βάρη για όλους τους εργαζομένους, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε θέσει πριν από περίπου έναν χρόνο επί τάπητος την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, θέτοντας ευθέως ζήτημα συνταγματικότητας.
Φορολογική κλίμακα 9%-44% για τις φορολογικές δηλώσεις 2022
Εφαρμόζεται η φορολογική κλίμακα με συντελεστές 9% - 44% για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες. Τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και τα εισοδήματα από ατομικά ασκηθείσες επιχειρηματικές δραστηριότητες θα φορολογηθούν με ενιαία κλίμακα, αφού προηγουμένως αθροιστούν.
Στην κλίμακα αυτή, ο κατώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται πλέον στο 9% και επιβάλλεται μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 10.000 ευρώ. Πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 10.000 ευρώ και μέχρι τα 20.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής φόρου 22%, πάνω από τα 20.000 και μέχρι τα 30.000 ευρώ επιβάλλεται πλέον συντελεστής φόρου 28% (έναντι 29% που ίσχυε μέχρι πρόπερσι), ενώ πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου 36% (έναντι 37% που ίσχυε μέχρι πρόπερσι). Για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου ανέρχεται σε 44% (έναντι 45% πρόπερσι).
Εισοδήματα από ακίνητα
Εφαρμόζεται αυτοτελής κλίμακα φορολογίας για τα εισοδήματα από ακίνητα, με συντελεστές από 15% έως 45%: Προβλέπεται αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από την εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας με κλίμακα στην οποία ισχύουν συντελεστές φόρου:
α) 15% μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος 12.000 ευρώ.
β) 35% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως 35.000 ευρώ.
γ) 45% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος πάνω από 35.000 ευρώ.
Τέλος επιτηδεύματος
Οι φορολογούμενοι που άσκησαν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες το 2021 οφείλουν να πληρώσουν φέτος το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ και σε επιπλέον 600 ευρώ, για κάθε υποκατάστημα.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου