Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Τα δύο σενάρια για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από ενδεχόμενο πόλεμο στην Ουκρανία

Τα δύο σενάρια για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από ενδεχόμενο πόλεμο στην Ουκρανία

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση. Ενδεικτική της αγωνίας που υπάρχει είναι η έκτακτη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συμμετοχή του κυβερνητικού επιτελείου αλλά και όλων των παραγόντων της αγοράς που σχετίζονται με την ενέργεια. 

Γράφει η

 Η ανησυχία εντείνεται, καθώς η Ελλάδα καλύπτει το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών της με ρωσικό φυσικό αέριο και οι επιπτώσεις για τη χώρα μας από τυχόν κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία θα είναι πολυεπίπεδες.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Δαγούμας, ανέλυσε στον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του όλα τα σενάρια που έχει εκπονήσει το Gas Coordination Group, το οποίο λειτουργεί ως σύμβουλος της ΕΕ και καταρτίζει μέτρα ασφάλειας εφοδιασμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το χειρότερο σενάριο που αναλύθηκε είναι η πλήρης διακοπή της τροφοδοσίας της χώρας με ρωσικό αέριο. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα προκληθούν σημαντικά ελλείμματα στην τροφοδοσία της αγοράς, ενώ το κενό θα πρέπει να καλυφθεί από φορτία LNG, μέσω τροφοδοσίας από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και από το αζέρικο αέριο που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP.

Το αισιόδοξο σενάριο που αναλύθηκε προβλέπει τη διακοπή μόνο του διαδρόμου του φυσικού αερίου από Ουκρανία και Λευκορωσία. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιπτώσεις για την Ελλάδα θα είναι περίπου μηδενικές, αφού η χώρα μας θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από το ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας, αλλά και από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα συν το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Μετά από εκτενή και αναλυτική συζήτηση, το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι παριστάμενοι είναι ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει σημαντικό πλήγμα στον ανεφοδιασμό με φυσικό αέριο σε περίπτωση πολεμικής κλιμάκωσης, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο ότι θα είναι έτοιμα προς υλοποίηση τα εναλλακτικά σχέδια που αναλύθηκαν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας της προεδρίας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας κ. Θανάσης Ντόγκος και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης.

Τους θεσμικούς παράγοντες της αγοράς ενέργειας εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Θανάσης Δαγούμας, ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κώστας Ξηφαράς και ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Παντελής Κάπρος. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)