Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου

 

Συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους και οι αγρότες της Μαγνησίας, οι οποίοι έχουν στρατοπεδεύσει με τα τρακτέρ του στον Ριζόμυλο, ενώ σήμερα στις 11 το πρωί δίνουν το ραντεβού τους στον Περιφερειακό δρόμο,

με στόχο να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Βόλου και να καταλήξουν στις κεντρικές κτιριακές εγκαταστάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησία και Β. Σποράδων, επιδίδοντας στην Αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη, ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Εν τω μεταξύ χθες αντιπροσωπεία των αγροτών της Μαγνησίας  βρέθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας και συμμετείχε στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, με τον πρόεδρο  της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας Θοδωρή Γεωργαδάκη να δηλώνει ότι «το αγροτικό κίνημα δυναμώνει κάθε μέρα. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή και στηρίζουμε το μπλόκο της Νίκαιας».

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών

1) Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν ένα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

2) Μείωση του κόστους παραγωγής. Με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

3) Άμεση εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

4) Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.
5) Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
6) Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στα εσπεριδοειδή, που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

7)Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης.

8) Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.

9) Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες στους λογιστές με επιπλέον χρεώσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Να μην επιστραφούν τα ψίχουλα της επιστρεπτέας προκαταβολής, που τα πήραν πολύ λίγοι αγρότες.

10) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ. Κατάργηση των κάθε είδους χαρατσιών, π.χ. ΕΝΦΙΑ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

 

Πηγή: ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)