Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Κλιμακώνουν τον αγώνα οι αγρότες, ζητούν συνάντηση με Μητσοτάκη

 

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ακόμα και με κλείσιμο των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας, δηλώνουν οι αγρότες μετά τη σημερινή πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια.

 

Επίσης, ζητούν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και κλιμάκιο υπουργών για να βρεθεί λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο εν μέσω του τσουνάμι ακρίβειας, ειδικά σε καύσιμα και ενέργεια.

«Το ντίζελ κοστίζει περίπου 1,60 ευρώ (ανά λίτρο), ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι 70 λεπτά», δήλωσε στο Associated Press ο Αστέριος Τσικριτζής, πρόεδρος του σωματείου αγροτών στην πόλη του Τύρναβου.


«Αυτή τη στιγμή, είναι αμφίβολο αν θα επιβιώσουμε εμείς και τα κοπάδια μας», είπε ο Αργύρης Μπαϊρακτάρης, πρόεδρος του σωματείου κτηνοτρόφων Τυρνάβου.


Η πανελλαδική σύσκεψη των 29 μπλόκων αποφάσισε:

1. Να ενισχυθούν με επιπλέον τρακτέρ τα υπάρχοντα μπλόκα και να στηθούν κι άλλα σε περιοχές όπου υπάρχουν οι δυνατότητες, καθώς υπάρχουν ακόμα αρκετές εφεδρείες στα χωριά που πρέπει να αξιοποιηθούν. 

2. Να οργανωθούν, κατά τακτά διαστήματα, πανελλαδικά συντονισμένες δράσεις: την Τρίτη στα διόδια, την Τετάρτη αποκλεισμοί εθνικών οδών. 

3. Να ζητηθεί από την κυβέρνηση  απάντηση για την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων, όπως έχουν καθοριστεί από τις συνελεύσεις των Μπλόκων. Σε αυτό το πλαίσιο ζητάνε συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό. 

Αποφασίστηκε, επίσης, να απευθυνθεί κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν περισσότερο την ενεργή εργατική - λαϊκή στήριξη στα δίκαια αιτήματα και στον αγώνα επιβίωσης των  βιοπαλαιστών αγροτών.

Τα αιτήματα

  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.
  • Τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Πυκνώνουν τα μπλόκα

Δεκάδες είναι τα μπλόκα σε όλη την χώρα από αγρότες που συνεχίζουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς σε δρόμους της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας αλλά και στην Πελοπόννησο.

Σήμερα, Κυριακή, προχώρησαν στον συμβολικό αποκλεισμό, επί μία ώρα, της Εθνικής Οδού στο μπλόκο της Νίκαιας φωνάζοντας το σύνθημα: «Τώρα με τα πόδια μετά με τα τρακτέρ αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ».

Μεταξύ άλλων σε συμβολικό αποκλεισμό της επαρχιακής οδού Λάρισας – Αγιάς προχώρησαν οι αγρότες, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στο Γερακάρι. 

 Σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης προχώρησαν νωρίτερα την Κυριακή οι παραγωγοί της περιοχής Τυρνάβου. Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους έχυσαν γάλα στο οδόστρωμα, ενώ πέταξαν και δέματα με άχυρα.

Μπλόκο έστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Αγία Κυριακή Βοΐου, επισημαίνοντας πως συντονίζουν τον αγώνα τους με τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης των μπλόκων που έγινε στη Νίκαια της Λάρισας.

Στο κλείσιμο του δρόμου Ναυπλίου – Μυκηνών για δύο ώρες προχώρησαν στην Αργολίδα αγρότες και κτηνοτρόφοι.

«Τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, συγκεντρωνόμαστε με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο ύψος του πρώην εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας», είναι η απόφαση της σύσκεψης που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών συλλόγων Έβρου "η Ενότητα" με τη συμμετοχή δεκάδων αγροτών της ευρύτερης περιοχής.

Αγωνιστικό κάλεσμα προς τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού Τρικάλων αλλά και ευρύτερα προς τον εργαζόμενο λαό των Τρικάλων, τη νεολαία και τους συνταξιούχους απευθύνει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων “Η Άνοιξη”, καλώντας σε μαζική κινητοποίηση αύριο, Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου και ώρα 11:30 πμ,  στη λαϊκή αγορά των Τρικάλων με τα αγροτικά τους μηχανήματα και αυτοκίνητα.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)