Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Με τις ψήφους μόνο της Ν.Δ. πέρασε ο αναπτυξιακός νόμος

 

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση, κατά πλειοψηφία, του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Αναπτυξιακός νόμος Ελλάδα Ισχυρή Ελλάδα.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ το καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Κλείνοντας την συζήτηση, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος του κράτους θα αποτελέσει τη βάση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας για πολλά χρόνια. «Αν στην πορεία της εφαρμογής του νόμου διαπιστώσουμε ότι κάποιες διατάξεις φέρνουν πράγματι εμπόδια, θα τις διορθώσουμε, λαμβάνοντας υπόψη κάποιες καλόπιστες παρατηρήσεις που έγιναν», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης 'Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Σώματος Θανάσης Μπούρας, κατά την τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου, «μίλησαν με άνεση 120 βουλευτές, έξι γενικοί εισηγητές και ειδικοί αγορητές, έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και δύο πολιτικοί αρχηγοί.

«Ο αναπτυξιακός αυτός νόμος, είναι εμβληματικός, παρέχει τις καλές και ικανές συνθήκες, αλλά και όλα τα εργαλεία στην επιχειρηματική κοινότητα, προκειμένου να μπορεί γρήγορα να ξεκινήσει μια επενδυτική δραστηριότητα» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου.
Ο Ν. Παπαθανάσης τόνισε πως «από το 2019 δουλεύουμε για να φέρουμε την ανάπτυξη στον τόπο, και αυτό που μας διαφοροποιεί από την αντιπολίτευση, είναι ότι εμείς θέλουμε μια ανοικτή κοινωνία, όπου ο κάθε συμπολίτης μας να μπορεί να επιχειρεί χωρίς να ταλαιπωρείται από το κράτος, και έτσι να έρχονται νέες θέσεις εργασίας».

Ο αναπτυξιακός νόμος που καλείστε σήμερα να ψηφίσετε, είπε ο κ. Παπαθανάσης, «έχει ξεκινήσει ενάμιση χρόνο πριν και έχει περάσει εξαντλητικά από τις διαδικασίες διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, του κοινωνικούς εταίρους, με τα επιμελητήρια και είναι 'καλά δουλεμένος'». Υπογράμμισε πως «έχουμε μπει στο βάθος και στην ουσία» για να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα».

Πάντως, κατά την πρόσφατη ακρόαση των φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο δέχτηκε τα πυρά σχεδόν από το σύνολο των επιχειρηματικών ενώσεων -πλην ΣΕΒ- για τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων από τις ενισχύσεις των επενδυτικών σχεδίων τους.

Αντιπολιτευτικά πυρά

«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος ακολουθεί την συνολικότερη στρατηγική της κυβέρνησης: επιστροφή σε ένα παρωχημένο και αποτυχημένο παραγωγικό μοντέλο συγκεντροποίησης, συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης, ενίσχυσης  μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε πολύ συγκεκριμένους κλάδος της οικονομίας» τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. 

«Ο νόμος δεν θέτει σαφείς προτεραιότητες σχετικά με τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να δοθούν οι ενισχύσεις, εντάσσει κλάδους που πάγια εξαιρούνταν καθότι κερδοφόροι, συγκεντρώνει υπερεξουσίες στον Υπουργό σε βάρος των Περιφερειών, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις κατά την εφαρμογή του» επισήμανε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «όπως και στυπάρχει ανάκαμψη. Το ερώτημα είναι τι μορφή και περιεχόμενο θα έχει. Και κυρίως: ποιους θα αφορά», καταλήγοντας: «Θέλουμε η Ελλάδα να συγχρονιστεί με τον διεθνή βηματισμό γύρω από τη μείωση των ανισοτήτων, την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, τον παραγωγικό μετασχηματισμό; Πολύ φοβάμαι ότι και με το σημερινό νομοσχέδιο, η απάντηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αρνητική». ο κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εμποδίζονται από την χρηματοδότηση, καθώς υποχρεώνονται σε ανταγωνισμό για τα ίδια κονδύλια με τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις». 

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μειώνει τον προϋπολογισμό των επενδυτικών σχεδίων που μπορούν να διαχειριστούν οι περιφέρειες από 3 σε 1 εκατ. ευρώ και περικόπτει τις αρμοδιότητες του υφυπουργείου Μακεδονίας - Θράκης». «Έτσι αντιλαμβάνεστε την ενίσχυση της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης;» διερωτήθηκε ο βουλευτής.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε ότι ο καινούργιος αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ «έρχεται να προωθήσει περαιτέρω την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου με διάφορους τρόπους: Από φοροαπαλλαγές, μέχρι μια σειρά από επενδυτικά προνόμια, με ιδιαίτερη έμφαση στην "πράσινη ανάπτυξη" , στον "ψηφιακό μετασχηματισμό" και στην "εξωστρέφεια"».

Απαντώντας στο βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης πως «η ανάπτυξη του κεφαλαίου ωφελεί γενικά τους εργαζόμενους, αφού θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ευκαιρίες, προκοπή για τον τόπο» είπε ότι «στις σημερινές συνθήκες κυριαρχίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου, σε συνθήκες ανάπτυξης με κριτήριο το κέρδος, την αυξημένη παραγωγικότητα της εργασίας θα την καρπωθεί αποκλειστικά και μόνο το μεγάλο κεφάλαιο».

Αναφερόμενος στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, είπε ότι «η αστική πολιτική, όπως εκφράζεται με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο επιμένει στον ίδιο αδιέξοδο για τον λαό δρόμο, της απελευθερωμένης ενέργειας, των ΑΠΕ, των διεθνών διασυνδέσεων, χρηματοδοτώντας με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ τις σχετικές επενδύσεις στο βωμό των οποίων σφαγιάζεται το εργατικό- λαϊκό εισόδημα, με την πανάκριβη ενέργεια, καταστρέφονται βουνά, κάμποι, νησίδες, ακόμα και με τεράστιο, παγκόσμιο, πολιτιστικό ενδιαφέρον, για να εγκατασταθούν οι ΑΠΕ».

«Φιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική, σοσιαλ-φιλελε ή φιλε-σοσιαλ, μπλέ ή ροζο-πράσινη λύση, "εντός - εκτός και επί τα αυτά" του καπιταλισμού, η πολιτική διαχείρισή τους, πάντα κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Ο αναπτυξιακός νόμος σήμερα υλοποιεί ακριβώς αυτές τις κατευθύνσεις. Πράσινες ψηφιακές επενδύσεις χρηματοδοτούμενες με επεκτατικό χρήμα» ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)