Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Το ματς που έγραψε Ιστορία: Όταν 19 παίκτες αποβλήθηκαν και τρεις έμειναν μόνοι να κοιτάζουν αμήχανοι (video)

 

 Μια μέρα σαν σήμερα, 17 Μαρτίου του 1971 σε αγώνα για το Κόπα Λιμπερταδόρες ανάμεσα στη Μπόκα Τζούνιορς και τη Σπόρτιγκ Κρίσταλ αποβαλονται 19 παίκτες. Ρεκόρ

 Μέχρι το 1971 οι περισσότεροί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Νότιας Αμερικής είχαν στην τροπαιοθήκη τους ένα Κόπα Λιμπερταδόρες (Διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν κάθε χρόνο οι κορυφαίες ομάδες των πρωταθλημάτων των χωρών της Νότιας Αμερικής): Η Ιντεπεντιέντε, η Ρασίνγκ, η Εστουντιάντες ντε Λα Πλάτα

Ποιους δεν διαβάσατε; Τους δυο γίγαντες του αργεντίνικου ποδοσφαίρου: Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ Πλέιτ. Και οι δυο είχαν φθάσει μέχρι τον τελικό, αλλά άλλοι πανηγύρισαν στο τέλος. Η Μπόκα είχε βρεθεί απέναντι στη μυθική Σάντος του Πελέ, του Βαβά, του Κουτίνιο και η Ρίβερ έπεσε στο ατσάλινο τείχος της Πενιαρόλ.

 Και φθάνουμε στο 1971. Η Μπόκα ισχυρή και φιλόδοξη είχε βρεθεί σε δύσκολο όμιλο με Ροσάριο, Σπόρτινγκ Κρίσταλ και Ουνιβερσιτάριο. Οι δυο τελευταίες ομάδες του Περού ήταν ο πυρήνας από όπου ξεπήδησε η Εθνική που έφτασε στα προημιτελικά του Μουντιάλ το 1970!

Μάχη στο τερέν

Και η Μπόκα βγαίνει στο πεδίο της μάχης…Νίκησε 2-0 τη Ροζάριο, έχασε 0-2 από την Σπόρτινγκ Κρίσταλ εκτός έδρας και τέλειωσε ισόπαλη με 0-0 την Ουνιβερσιτάριο. Μια μέρα σαν σήμερα λοιπόν, στο στάδιο Λα Μπομπονέρα η Μπόκα περιμένει την Κρίσταλ και με μια νίκη θα πατούσε στην κορυφή. Το σκορ στο 68’ ήταν 2-2 κάτι που δεν ευνοούσε τη Μπόκα, που θα έπαιζε στο επόμενο παιχνίδι με την πανίσχυρη Ουνιβερσιτάριο.


Το ματς τελείωνε και οι Αργεντινοί προσπαθούσαν να βρουν διαδρόμους στην αντίπαλη άμυνα των Περουβιανών. Ο διαιτητής με τα μάτια στο ρολόι του, δεν βλέπει την ώρα να λήξει το παιχνίδι που αρχίζει να θυμίζει πόλεμο… Το Λα Μπομπονέρα έχει πάρει φωτιά… Οι οπαδοί ουρλιάζουν προσπαθώντας να βοηθήσουν τους παίκτες της ομάδας τους. Και τότε αρχίζει η μάχη. Ήταν το πιο βίαιο φινάλε στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου!
 Στο 89`, η μπάλα αναπήδησε γύρω από τη μεγάλη περιοχή της Κρίσταλ και ο αμυντικός της Μπόκα, Ροτζέριο Ρόγκελ, έκανε φάουλ σε παίκτη της Κρίσταλ και στη συνέχεια έπεσε, ζητώντας πέναλτι. Ο κολομβιανός διαιτητής Αλεχάντρο Οτέρο δεν είδε τίποτα. Θα έβλεπε σε λίγο… Κάποιος παίκτης της Μπόκα, ο Σούνιε επιτίθεται στον Γκαγιάρδο της Κρίσταλ με άγριες διαθέσεις: «Θα τον σκότωνα αν τον έπιανα», θα πει αργότερα…

Ο ένας μετά τον άλλον οι ποδοσφαιριστές άρχισαν να διαπληκτίζονται, να κυνηγιούνται και κάποιοι να γρονθοκοπούνται! Ο διαιτητής μη έχοντας άλλο όπλο για να επιβάλει την τάξη άρχισε να βγάζει κόκκινες κάρτες σε όποιον αντίκριζε… Αποβλήθηκαν 19 από τους 22 ποδοσφαιριστές! Από τη Μπόκα έμειναν δύο στον αγωνιστικό χώρο, ένας αμυντικός κι ο τερματοφύλακας. Από την Κρίσταλ μονάχα ο τερματροφύλακας! Το ματς διακόπηκε.

Τρεις παίκτες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, δύο από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ άλλοι συνελήφθησαν και πέρασαν το βράδυ τους στη φυλακή! Μπήκαν όλοι στο ίδιο κελί παίκτες της Μπόκα και της Κρίσταλ. Ο επιθετικός της Μπόκα, Κοχ, θυμάται τη συντροφικότητα στη φυλακή: «Ήμασταν εκεί, όλοι μαζί, Μπόκα και Κρίσταλ. Όλα είχαν περάσει. Απλώς κοιταχτήκαμε και χαμογελάσαμε. Μας άφησαν ελεύθερους το μεσημέρι της επόμενης μέρας».

Ο Σούνιε άναψε το φυτίλι...
Ο Σούνιε άναψε το φυτίλι...

Όμως το τελευταίο επεισόδιο του θλιβερού αγώνα ήταν το πιο ζοφερό, και «παίχτηκε» χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Μπουένος Άιρες. Παρακολουθώντας την μετάδοση του αγώνα και αγχωμένη από τις εικόνες του γιου της που τον έβλεπε περικυκλωμένο από αιμοδιψείς αντιπάλους, η μητέρα του μέσου της Κρίσταλ, Ορλάντο ντε λα Κρουζ, υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε. Παρόλο που το τεχνικό επιτελείο της ομάδας ενημερώθηκε για το περιστατικό, ο παίκτης το έμαθε μετά την επιστροφή της ομάδας στο Περού.

Πηγή: ethnos.gr

Τα απόνερα της καταιγίδας; Ο Σουνιέ αποκλείστηκε από το άθλημα για 18 μήνες, μαζί με άλλους 3 παίκτες της Μπόκα και τον προπονητή. Η Μπόκα αποκλείστηκε επίσης από το Κόπα Λιμπερταδόρες εκείνης της χρονιάς. Όμως, 45 μέρες μετά την όλη υπόθεση, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αργεντινής απέσυρε τις τιμωρίες σε όλους, με το σκεπτικό ότι η Περουβιανή Ομοσπονδία δεν είχε τιμωρήσει κανέναν δικό της! Και οι πόλεμοι συνεχίζονται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)