Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Πώς Τούρκοι και Μητσοτάκης «συρρίκνωσαν» τον Δένδια - Το άγνωστο παρασκήνιο

Πώς Τούρκοι και Μητσοτάκης «συρρίκνωσαν» τον Δένδια - Το άγνωστο παρασκήνιο

Παρότι ενεπλάκησαν πολλοί παράγοντες στην διευθέτηση, σε Αθήνα και Άγκυρα, τελικά κατάφεραν να κρατήσουν τη συνάντηση κρυφή μέχρι την οριστικοποίηση της.

Γράφει ο Σπύρος Σιδέρης

Η συνάντηση για γεύμα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, έχει πολύ παρασκήνιο σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iEidiseis.

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη που έγινε γνωστή από τον τουρκικό Τύπο και δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από το Μαξίμου, προκάλεσε ταραχή στο κτήριο της οδού Ζαλοκώστα καθώς δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση προς το ΥΠΕΞ για τις κινήσεις του Πρωθυπουργού.

Όπως πληροφορείται το iEidiseis, η συνάντηση είχε προεργασία σχεδόν δυο μηνών, μένοντας όλο αυτό το διάστημα μακριά από τις αντένες του Νίκου Δένδια και ανακοινώθηκε όταν πλέον είχε οριστικοποιηθεί το ραντεβού για γεύμα στο Αρχοντικό Vahdettin ή αλλιώς Μέγαρο Çengelköy.

Την όλη προετοιμασία για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πόλη είχε η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, η οποία έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά, ώστε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, χωρίς να το πάρει χαμπάρι το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Παρότι ενεπλάκησαν πολλοί παράγοντες στην διευθέτηση, σε Αθήνα και Άγκυρα, τελικά κατάφεραν να κρατήσουν την συνάντηση κρυφή μέχρι την οριστικοποίηση της.

Ο λόγος της απόκρυψης της συνάντησης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν οφείλεται τόσο στην επιθετική ρητορική προς την Τουρκία του Νίκου Δένδια, αλλά στην «απαξιωτική» του προς την γείτονα συμπεριφορά από την ανάληψη της εξουσίας από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019.

Στην πρώτη συνάντηση τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, είχε δεσμευτεί να παραδώσει προτάσεις στην τουρκική πλευρά σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας των δυο χωρών. Κάτι που δεν έκανε, όπως κατηγορείται από την Άγκυρα, εκνευρίζοντάς την, πριν αυτή προχωρήσει στα τουρκολιβυκά μνημόνια.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα, μπλόκαρε κοινή δήλωση των κρατών μελών του ΝΑΤΟ για τον θάνατο των Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή του Ιντλίμπ στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, προκαλώντας εκ νέου δυσαρέσκεια στην Άγκυρα, έχοντας ως αποτέλεσμα τα γεγονότα στον Έβρο με την προσπάθεια εισβολής προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η αθέτηση των συμφωνημένων πριν την κοινή συνέντευξη Τύπου στην συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με την επίθεση, δίκαια ή άδικη δεν έχει σημασία, που εξαπέλυσε εναντίον της Τουρκίας.

Από το σημείο εκείνο και μετά έχει τεθεί … «θέμα αξιοπιστίας» για τον ρόλο του ΥΠΕΞ στον ελληνοτουρκικό διάλογο και όπου είναι δυνατόν, τις επαφές πλέον τις πραγματοποιεί απευθείας ο Πρωθυπουργός. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)