Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Οι έξι όροι του Ζελένσκι για συμφωνία με τον Πούτιν

Οι έξι όροι του Ζελένσκι για συμφωνία με τον Πούτιν

 

 

 Nέο μήνυμα του Ουκρανού προέδρου τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζονται

 Στην 22η μέρα μπαίνει ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας και την προσπάθεια για εξεύρεσης βιώσιμης λύσης και από τις δύο πλευρές να συνεχίζεται.

Σε νέο του μήνυμα, οο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά το προσχέδιο της συμφωνίας με τα 15 σημεία που διέρρευσε και την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, δήλωσε ότι οι διάδρομοι εκκένωσης δεν λειτούργησαν την Τετάρτη, καθώς ο ρωσικός στρατός δεν σταμάτησε τους βομβαρδισμούς.

«Είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε ανθρώπους έξω και να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Αλλά δεν μπορούμε να εκθέσουμε τους ανθρώπους σε βομβαρδισμούς στο δρόμο», είπε σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Facebook την Πέμπτη.

Ο Ζελένκσι είπε ότι οι κάτοικοι που δραπέτευσαν στο παρελθόν από την πολιορκημένη νοτιοανατολική πόλη Μαριούπολη μεταφέρονται σε ασφαλέστερες περιοχές.

«Παίρνουμε τους κατοίκους της Μαριούπολης που κατάφεραν να διαφύγουν στο Μπερντιάνσκ. Τους πηγαίνουμε στη Ζαπορίζια. Συνολικά, περισσότεροι από 6.000 κάτοικοι της Μαριούπολης μεταφέρθηκαν σε μια μέρα, περισσότεροι από 2.000 από αυτούς είναι παιδιά», είπε.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι είπε ότι ο ρωσικός στρατός προσπάθησε να διακόψει και αυτή την κίνηση, πυροβολώντας το τμήμα του δρόμου μεταξύ Βασίλιβκα και Καμιάνσκε στην περιοχή Ζαπορίζια. Πέντε Ουκρανοί τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων παιδιά, είπε.

Στη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ, οι ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον αμάχων που στέκονταν στην ουρά για ψωμί, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους, πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι εάν ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της χώρας του συνεχιστεί, «οι μητέρες της Ρωσίας θα χάσουν περισσότερα παιδιά από ό,τι στον πόλεμο του Αφγανιστάν και της Τσετσενίας μαζί».

Παράλληλα ξεκαθάρισε τις θέσεις της Ουκρανίας την ώρα που οι διαπραγματεύεις με τη Ρωσία συνεχίζονται, τονίζοντας ότι οι προτεραιότητές του στις συνομιλίες είναι «το τέλος του πολέμου, εγγυήσεις ασφάλειας, κυριαρχία, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, πραγματικές εγγυήσεις για τη χώρα μας, πραγματική προστασία για τη χώρα μας».

Σήμερα ο Ζελένσκι πρόκειται να μιλήσει στο γερμανικό κοινοβούλιο, μία ημέρα αφού μίλησε στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, και είπε ότι «θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη στην Ουκρανία, για ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία». 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)