Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Διαψεύδει ο Ν. Παναγιωτόπουλος τα περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου

 

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας σχετικά με τη συνομιλία που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, στο περιθώριο της χθεσινής έκτακτης Συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ. 

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Χουλουσί Ακάρ αποκάλυψε ότι πρότεινε στον Νίκο Παναγιωτόπουλο συνεκμετάλλευση από Τουρκία και Ελλάδα στο Αιγαίο, σε τομείς όπως η αλιεία, ο τουρισμός και άλλοι πλουτοπαραγωγικοί πόροι και πήρε από τον Έλληνα υπουργό θετική απάντηση.

«Με τον κύριο υπουργό, με τον Νίκο έχουμε ειλικρινείς, διάφανες ξεκάθαρες συνομιλίες, για να δώσουμε μια θετική ατμόσφαιρα, ένα θετικό κλίμα. Με στόχο οι λαοί των δυο χωρών να ευημερούν. Βάλαμε στο τραπέζι τα θέματά μας με ειλικρίνεια, ανοιχτά, έντιμα και με διαφάνεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ακάρ και πρόσθεσε: «Αυτό είναι σημαντικό για την ευημερία των ανθρώπων των δύο χωρών και το μοίρασμα των ομορφιών και των πλούτων του Αιγαίου. Υπάρχει τουρισμός, αλιεία και πολλά άλλα πλούτη. Είμαστε υπέρ της χρήσης αυτών μαζί, το είπαμε αυτό. Λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας με αυτή την έννοια, περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε εποικοδομητικοί, θετικοί, αυτή είναι η προσέγγισή μας».

Διαψεύδει τον Ακάρ η ελληνική πλευρά

Από το περιβάλλον του υπουργού Άμυνας διαψεύδεται ότι στην συνάντηση με τον Ακάρ ο Παναγιωτόπουλος μίλησε για το Αιγαίο. Δεν έγινε τέτοια κουβέντα, λένε. Μίλησαν μόνο για Μέσα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να πέσουν οι τόνοι. Αυτά τα θέματα, δεν συζητούνται από υπουργούς Άμυνας, λένε, αλλά από υψηλότερα κλιμάκια (υπουργοί Εξωτερικών, πρωθυπουργοί).

Το μόνο που αναφέρθηκε, στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης των δύο ανδρών, ήταν η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο βάσει των κανόνων διεθνούς δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)