Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε ο 4ος γύρος των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί ο τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τις νέες συνομιλίες να διεξάγονται με τηλεδιάσκεψη.

Στόχος και των δύο πλευρών αποτελεί η εύρεση λύσης που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός στα ουκρανικά εδάφη

Οι συζητήσεις γίνονται «για την ειρήνη, την κατάπαυση του πυρός, την άμεση αποχώρηση στρατευμάτων & τις εγγυήσεις ασφαλείας. Σκληρή συζήτηση. Αν και η Ρωσία συνειδητοποιεί την ανοησία των επιθετικών της ενεργειών, εξακολουθεί να έχει την αυταπάτη ότι 19 ημέρες βίας εναντίον ουκρανικών ειρηνικών πόλεων είναι η σωστή στρατηγική», έγραψε στο Twitter το «δεξί χέρι» του Ζελένσκι και επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Νωρίτερα, σε νέα δήλωσή του, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανέφερε πως «οι αντιπρόσωποι των αντιπροσωπειών των χωρών μας διαπραγματεύονται καθημερινά σε ηλεκτρονική μορφή. Η αντιπροσωπεία μας έχει ένα ξεκάθαρο καθήκον, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να οργανώσει την προεδρική συνάντηση με τον Πούτιν, η οποία, είμαι βέβαιος, αναμένεται από όλους. Πρέπει να καταλάβουν ότι είναι μια περίπλοκη ιστορία, καθώς και μια δύσκολη, αλλά εξαιρετικά αναγκαία διαδρομή».

«Στόχος μας είναι κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα και αυτής της δύσκολης διαπραγματευτικής διαδικασίας η Ουκρανία να πάρει το απαραίτητο αποτέλεσμα, το οποίο είναι απαραίτητο για όλους μας, για την ειρήνη και την ασφάλεια, για να έχουμε κανονικές και αποτελεσματικές εγγυήσεις» συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί σε Κίεβο και άλλες πόλεις

Η επανέναρξη των διαπραγαμτεύσεων γίνεται λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό από ουκρανικά ΜΜΕ ο βομβαρδισμός ενός κτιριου εννέα ορόφων σε προάστιο του Κιέβου που χτυπήθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας από τις ρωσικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά.

Σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας το πολυόροφο κτίριο βρίσκεται στη γειτονιά Ομπολόν και χτυπήθηκε από οβίδα γύρω στις 5 τα ξημερώματα και στο οποίο μένουν απλοί πολίτες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες.

Οι ειρηνευτικές προσπάθειες εντείνονται, καθώς οι εκτιμήσεις ότι η ρωσική εισβολή και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας θα αφορούν μόνο στην ανατολική Ουκρανία μέχρι το Κίεβο και έως την Οδησσό στο νότο φαίνεται να διαψεύδονται και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει γενικότερη ανάφλεξη, που να εμπλέξει άμεσα και το ΝΑΤΟ.

Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)