Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Το BBC επανέφερε τα βραχέα κύματα στην Ουκρανία για τη μετάδοση ειδήσεων της Διεθνούς Υπηρεσίας του

 

Οι ρωσικές αρχές περιόρισαν σήμερα την πρόσβαση σε δυτικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και το BBC, κατηγορώντας το ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Λίγες ώρες πριν, ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Βρετανίας, επανέφερε τη ραδιοφωνική υπηρεσία βραχέων κυμάτων στην Ουκρανία και τη Ρωσία, για να διασφαλίσει ότι οι πολίτες και στις δύο χώρες θα έχουν πρόσβαση στις ειδήσεις κατά τη διάρκεια της εισβολής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το BBC θα χρησιμοποιήσει ραδιοσυχνότητες που μπορούν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις και θα είναι προσβάσιμες από φορητά ραδιόφωνα. Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Βρετανίας εκπέμπει καθημερινά για τέσσερις ώρες, στην Ουκρανία και σε μέρη της Ρωσίας.

«Συχνά λέγεται ότι η αλήθεια είναι η πρώτη απώλεια του πολέμου», δήλωσε στους ΝΥΤ, ο Τιμ Ντέιβι, γενικός διευθυντής του BBC. «Σε μια σύγκρουση όπου η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα είναι διάχυτη, υπάρχει σαφής ανάγκη για τεκμηριωμένες και ανεξάρτητες ειδήσεις που θα μπορούν να εμπιστευτούν οι άνθρωποι».

Την Τρίτη (1/3), ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τον κεντρικό πύργο τηλεπικοινωνιών πύργο του Κιέβου. Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρεζνικόφ, έγραψε στο Twitter ότι στόχος της Ρωσίας ήταν «να κάμψει την αντίσταση του ουκρανικού λαού και του στρατού», ξεκινώντας με «διακοπή της σύνδεσης» και «τη διάδοση μαζικών ψευδών μηνυμάτων ότι η ηγεσία της Ουκρανίας έχει συμφωνήσει να παραδοθεί. Είμαστε στο Κίεβο! Δεν παραδινόμαστε! Μόνο νίκη!».

 Την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, η τηλεθέαση του ιστότοπου του BBC στα ουκρανικά, υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σε 3,9 εκατομμύρια επισκέπτες, δήλωσε ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας την Τετάρτη (2/3).

Εκατομμύρια Ρώσοι επιλέγουν να ενημερώνονται από το BBC, δήλωσε ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας στις 3 Μαρτίου. Η ακροαματικότητα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας του BBC στα ρωσικά, έφτασε το ρεκόρ των 10,7 εκατομμυρίων επισκεπτών την περασμένη εβδομάδα, υπερτριπλασιάζοντας τον εβδομαδιαίο μέσο όρο της μέχρι στιγμής το 2022, σύμφωνα με το BBC. Οι επισκέπτες της αγγλόφωνης ιστοσελίδας του BBC από το εσωτερικό της Ρωσίας, αυξήθηκαν κατά 252%.

Στη Ρωσία το BBC δημοσιεύει ειδήσεις στο Telegram, το Instagram, το Facebook και το YouTube. Άλλα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία επίσης κατέγραψαν αύξηση της τηλεθέασης. Οι επισκέψεις στις ψηφιακές πλατφόρμες της εφημερίδας The Guardian από Ρώσους και Ουκρανούς, αυξήθηκαν κατά 180% από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τους ΝΥΤ.

Η κάλυψη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία από το BBC έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια Ρώσων αξιωματούχων. Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που μεταδόθηκε από το RT, ότι η Ρωσία είναι θύμα «πρωτοφανούς πληροφοριακής τρομοκρατίας» που είναι «αφιερωμένη στην απαξίωση των ρωσικών δράσεων» και στη «δημιουργία υστερίας γύρω από τα γεγονότα».

«Το BBC διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στην υπονόμευση της πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας της Ρωσίας», είπε η Ζαχάροβα.

Νωρίς σήμερα (4/3), η ρωσική υπηρεσία του BBC ανέφερε προβλήματα πρόσβασης στον ιστότοπό της στη Ρωσία.

ΠΗΓΗ: NYT

Αναρτήθηκε από: ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)