Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Οι μεγάλοι χαμένοι των ελληνικών εξαγωγών σε Ρωσία και Ουκρανία

Οι μεγάλοι χαμένοι των ελληνικών εξαγωγών σε Ρωσία και Ουκρανία

“Θολή” είναι η εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει με τις ελληνικές εξαγωγές προς Ουκρανία, Ρωσία αλλά και Λευκορωσία, καθώς το εμπόριο φαίνεται πως ακολουθεί παράδρομους για να φτάσει ως και αυτές τις αγορές, ειδικά στα βιομηχανικά προϊόντα, όταν από την άλλη, ως τώρα έχει μπει απόλυτο στοπ στις εξαγωγές φρέσκων οπωροκηπευτικών.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερώσει ότι απαγορεύτηκε στην ΕΕ, η εισαγωγή προϊόντων από τις περιφέρειες  Ντονετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας, όπως και η μεταφορά και εξαγωγή εμπορευμάτων σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα στα συγκεκριμένα εδάφη, αλλά ακόμη και για χρήση σε αυτά.

Αργότερα σήμερα, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ θα συμμετάσχει διαδικτυακά σε σύσκεψη με το Υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία θα υπάρξει σχετική ενημέρωση για το πολύ κρίσιμο θέμα του διεθνούς εμπορίου με τις εμπλεκόμενες στον πόλεμο χώρες.

Αυτό που ως τώρα γνωρίζουμε με βεβαιότητα, από την Incofruit Hellas, είναι, ότι τα λίγα προϊόντα νωπών οπωροκηπευτικών και πρώτης ύλης για χυμούς, που είχαν βγει στο δρόμο για Ουκρανία και Ρωσία, ανακλήθηκαν με το ξέσπασμα του πολέμου και ανακατευθύνθηκαν σε άλλες αγορές.

Απώλειες ως 200 εκατ. ευρώ στα νωπά και τους χυμούς

Η Ελλάδα, με το κλείσιμο των αγορών Ρωσίας, Ουκρανίας αλλά και Λευκορωσίας, χάνει το 10% των εξαγωγών νωπών, που σημαίνει ότι πρέπει να αναζητήσει άλλους αγοραστές για 110 χλδ. τόνους προϊόντων, αλλά και για περίπου 40 χλδ τόνους επεξεργασμένων φρούτων που κανονικά θα πήγαιναν, σε ρωσικά παρασκευαστήρια χυμών. Σε αξία, αυτή η απώλεια για τους Έλληνες εξαγωγείς, υπολογίζεται στα 160 έως 200 εκατ. ευρώ.

Στα νωπά και ευπαθή προϊόντα, δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για να περιμένουν τα εξαγόμενα είδη, μέχρι να βρεθούν τρόποι και δρόμοι για να προσεγγισθούν οι παραπάνω αγορές. Τα βιομηχανικά προϊόντα όμως, είναι άλλη υπόθεση κι’ όπως μαθαίνει το GRTimes.gr, ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα, κάποια τουλάχιστον, φεύγουν με τελικό προορισμό Ουκρανία, αλλά με ενδιάμεσο σταθμό την Πολωνία, όπου και παραδίδονται για να μεταφερθούν με ουκρανικά μέσα, στη γειτονική αγορά.

Κάποιες πωλήσεις, τις προηγούμενες ημέρες, είχαν γίνει και για Ρωσία, σε επιχειρήσεις που έχουν θυγατρικές και γραφεία σε χώρες της Ευρώπης, οπότε μπορούν να πληρώσουν για αυτά.

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι

Ο πόλεμος έβαλε εμπόδια στο διεθνές εμπόριο, οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη και το βέβαιο είναι, όπως δήλωσαν στο GRTimes.gr εξαγωγείς και άνθρωποι με καλή γνώση της αγοράς, ότι πολλοί θα ζημιώσουν τρομερά αλλά και κάποιοι θα κάνουν τεράστιες περιουσίες στη διάρκεια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.  Τονώνουν ότι είναι περισσότερο από βέβαιο, πως επιχειρηματίες, τρίτων χωρών ως επί το πλείστον, θα βρούνε τρόπους να παρακάμψουν εμπόδια και κυρώσεις για να πουλήσουν στη θέση άλλων, που δεσμεύονται από τις κυρώσεις και τους κινδύνους.

Σε ό,τι αφορά εισαγωγές, ως τώρα τουλάχιστον, έρχονταν από Ρωσία, μέσω Βαλτικών χωρών,  ελαστικά και μάλιστα με ελληνικά φορτηγά που φόρτωσαν πριν 2-3 μέρες. Υπάρχουν πληροφορίες, που δε στάθηκε δυνατό να επιβεβαιωθούν, ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ελληνικά οχήματα, μέσω Βαλτικών χωρών και Λευκορωσίας, έκαναν παραδόσεις και παραλαβές για την αγορά της Ρωσίας.

Αυτές τις πληροφορίες απορρίπτει ως πλήρως ανυπόστατες ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ κ. Απόστολος Κενανίδης, ο οποίος υποστηρίζει ότι από την πρώτη ημέρα του πολέμου, τα σύνορα είναι κλειστά και δεν περνάει τίποτε σε Ρωσία και Ουκρανία, κανένα ελληνικό φορτηγό. Από την άλλη πλευρά δεν αποκλείει, ελληνικά προϊόντα να παραδίδονται στην Πολωνία και από εκεί να μεταφορτώνονται σε ουκρανικά π.χ. φορτηγά.

Προς το παρόν, να σημειωθεί ότι ανοικτά σύνορα, η Ρωσία, έχει με τη Λετονία, μέσω της οποίας μπόρεσαν και βγήκαν ελληνικά φορτηγά που είχαν βρεθεί στη Ρωσία όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

Αναμφίβολα τον πόλεμο θα τον «πληρώσουν» οι επιχειρήσεις που παράγουν και εμπορεύονται οργανικά προϊόντα. Για τα ευπαθή ελληνικά προϊόντα, οι αγορές Ουκρανίας και Ρωσίας, έχουν κλείσει.

Πηγή: grtimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)