Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Υπάρχουν ελπίδες για συμβιβασμό, λέει ο Λαβρόφ - Τι ζητάει η Ρωσία

Υπάρχουν ελπίδες για συμβιβασμό, λέει ο Λαβρόφ - Τι ζητάει η Ρωσία
 
 
Δύσκολες χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο ο Σεργκέι Λαβρόφ αλλά «βλέπει» παράθυρο συμβιβασμού

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνίες με την Ουκρανία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο να εξετάζεται «σοβαρά».

Ωστόσο, ο ίδιος είπε στο ειδησεογραφικό δίκτυο RBC ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, περιλαμβανομένης της χρήσης της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και της ελευθερίας του λόγου.

Οι διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς δεν είναι εύκολες, αλλά υπάρχουν ελπίδες για συμβιβασμό, δήλωσε στη σημερινή του συνέντευξη Σεργκέι Λαβρόφ. «Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις των Ρώσων διαπραγματευτών. Λένε ότι οι συνομιλίες δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει ελπίδα ότι θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός» ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ μιλώντας στο δίκτυο RBC.

Τι ζητάει η Ρωσία

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Μόσχα απαιτεί πλην της ουδετερότητας της Ουκρανίας, ελευθερία χρήσης κάθε γλώσσας στη χώρα, ελευθερία έκφρασης των πολιτών, ασφάλεια των πληθυσμών στην ανατολική Ουκρανία και βεβαίως αποστρατιωτικοποίηση.

Υπό πολιορκία το Κίεβο

Στο μεταξύ, νέες πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν την ουκρανική πρωτεύουσα και συγκεκριμένα μια 12οροφη πολυκατοικία και γίνεται λόγος για δύο τραυματίες.

Στο Κίεβο ισχύει 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας, λόγω των ρωσικών επιδρομών.

Την ίδια στιγμή στην Οδησσό, οι Ρώσοι εισβολείς σφίγγουν όλο και πιο πολύ τον κλοιό. Άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα ήταν αυτή για τους κατοίκους, καθώς οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημα.

Η ανησυχία για μεγάλο ρωσικό χτύπημα στην Οδησσό εντείνεται μέρα με τη μέρα καθώς προ των πυλών βρίσκονται 14 ρωσικά πλοία, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές. Αν και υπάρχουν αναφορές για βομβαρδισμούς στα παράλια της πόλης από ρωσικά πολεμικά, προς το παρόν δεν έχει γίνει απόπειρα απόβασης, όπως τόνισε ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Την Τρίτη δύο περιοχές στα περίχωρα της Οδησσού δέχθηκαν επίθεση, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Οδησσό Αλεξία Καλαϊτζή.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε το πρωί και προκάλεσε τον τραυματισμό δύο ανθρώπων, ενώ η δεύτερη το μεσημέρι με 90 οβίδες από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό να εκτοξεύονται σε χωριό, όπου μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί τραυματίες.

Το μήνυμα Ζελένσκι

«Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή».

Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν», ήταν νωρίτερα το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)