Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Μήνυμα Μητσοτάκη το απόγευμα: Ανακοινώνει τα επιδόματα για την ακρίβεια

  Μήνυμα Μητσοτάκη το απόγευμα: Ανακοινώνει τα επιδόματα για την ακρίβεια

 

 Ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη το απόγευμα της Τετάρτης. Αύριο οι εξειδικεύσεις των μέτρων για την ακρίβεια από τους αρμόδιους υπουργούς.

Γράφει η


Με τηλεοπτικό μήνυμα θα κάνει τις ανακοινώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θα αφορούν στα επιδόματα και τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά.

Τι θα ανακοινωθεί

Μέσα σε αυτό το κλίμα, και με δεδομένο ότι παρά τις πιέσεις των χωρών του Νότου, η Ε.Ε δεν δείχνει να βιάζεται για τη λήψη έκτακτων μέτρων, θεωρώντας ότι ακόμα το νέο τοπίο που προέκυψε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι θολό, η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισε την εξαγγελία τριών μέτρων:

  • «Επίδομα κίνησης» το οποίο θα κινείται στα 40 λεπτά ανά λίτρο και θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια και συγκεκριμένα σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ (συν 3000 ευρώ για κάθε παιδί ). Παράλληλα, θα υπάρξει και ένας μηχανισμός κίνησης ο οποίος θα παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές καθημερινά, προκειμένου το επίδομα να προσαρμόζεται, όταν πέφτουν.
    Αυτό που σχεδιάζεται είναι ο δικαιούχος να πληρώνει στο βενζινάδικο το συνολικό ποσό και στη συνέχεια να κάνει ηλεκτρονική αίτηση και η επιστροφή να πιστώνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό. Αντίστοιχος ήταν και ο μηχανισμός με το επίδομα θέρμανσης.
  • «Επίδομα Πάσχα». Όπως έγραψε από χθες το iEidiseis.gr, ενώ οι αρχικές διαρροές έκαναν λόγο για επίδομα της τάξης των 300 ευρώ, τα κυβερνητικά σχέδια φαίνεται πως άλλαξαν, καθώς το τελικό του ύψος δείχνει να κινείται στα 250 ευρώ, όπως ήταν και το επίδομα των Χριστουγέννων. Δικαιούχοι αναμένεται να είναι περίπου 1,2 εκατ. οικονομικά αδύναμοι πολίτες, όπως: Έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, xαμηλοσυνταξιούχοι, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και άτομα με αναπηρία. Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, το πιθανότερο είναι ότι θα εξαιρεθούν οι μακροχρόνια άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι. Τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θα είναι το ετήσιο εισόδημα του 2020 (δηλώσεις 2021), αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία (παλαιές αντικειμενικές αξίες. Όσον αφορά στην ημερομηνία καταβολής, αυτή προσδιορίζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα και πάντως πριν τις 24 Απριλίου, οπότε πέφτει φέτος το Πάσχα.
  • Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου για τον μήνα Απρίλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση στην οποία φαίνεται να καταλήγουν είναι ο διπλασιασμός της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και αγρότες και η συνέχιση της ίδιας επιδότησης για το φυσικό ρεύμα. Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να μην υπάρξει γραφειοκρατική καθυστέρηση, για τον Μάρτιο το επίδομα θα είναι το ίδιο με τον Φεβρουάριο.
  • Επιπρόσθετα, για τους αγρότες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί η αύξηση του ποσού για την κάλυψη της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, πιθανότατα κατά 20 εκατ. ευρώ. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

1 σχόλιο:

(3)