Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Φυσικό αέριο: Τα... ρούβλια απειλούν να κλείσουν τη στρόφιγγα τροφοδοσίας

 Gazprom

 

  Αρνητική η απάντηση της Ευρώπης, αλλά και των G7 στην απαίτηση της Μόσχας οι πληρωμές να γίνονται σε ρούβλια - «Χωρίς ρούβλια δεν υπάρχει φυσικό αέριο», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ

Πιο κοντά από ποτέ έρχεται η πιθανότητα για κλείσιμο της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, μετά την απαίτηση της Μόσχας οι πληρωμές να γίνονται σε ρούβλια.

Η απάντηση της Ευρώπης είναι αρνητική και ακόμη ένα μπρα ντε φερ ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία ξεκίνησε, από το οποίο όμως θα εξαρτηθεί η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Στην Ελλάδα ρωσικό αέριο προμηθεύονται τρεις εταιρείες. Το μεγαλύτερο ποσοστό η ΔΕΠΑ Εμπορίας και το μικρότερο η Mytilineos και η Promitheusgas του ομίλου Κοπελούζου. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι πληρωμές σε ευρώ αποτελούν συμβατική υποχρέωση της Gazprom σε όλη την Ευρώπη και δεν γίνεται να προχωρήσει σε μονομερή αλλαγή της σύμβασης.

Από την άλλη νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η Gazprom μπορεί να ισχυριστεί ανωτέρα βία, νόμο του κράτους και να αρνηθεί να παραδώσει ποσότητες αερίου αν δεν γίνει η πληρωμή σε ρούβλια.

Με πιθανά αντίμετρα της Ρωσίας απειλεί ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου μετά την άρνηση πολλών χωρών της ΕΕ να πληρώνουν με ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Πεσκόφ: Χωρίς ρούβλια δεν θα πάρετε αέριο

«Χωρίς ρούβλια δεν υπάρχει φυσικό αέριο», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass, στο αμερικανικό δίκτυο PBS, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση και του Ρώσου βουλευτή Ιβάν Αμπράμοφ, μέλους της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή).

Η πληρωμή για το ρωσικό αέριο θα είναι δυνατή μόνο σε ρούβλια και κανείς δεν θα το προμηθεύει δωρεάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Οι εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και την εντελώς διαφορετική κατάσταση που έχει προκύψει στις συνθήκες του οικονομικού πολέμου που διεξάγεται κατά της Ρωσίας. Και, φυσικά, οι εταιρείες πρέπει επίσης να καταλάβουν ότι χρειάζεται απλώς οι εταίροι να αγοράσουν το νόμισμά μας, το ρούβλι, για να πληρώνουν το φυσικό αέριο», είπε στους δημοσιογράφους.

Η Ρωσία θα περιμένει την απάντηση της ΕΕ και μετά θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα, είπε. «Δεν σκοπεύουμε επ’ ουδενί να λειτουργήσουμε ως ευεργέτες και να προμηθεύουμε με δωρεάν φυσικό αέριο την Ευρώπη», τόνισε ο Πεσκόφ

«Οχι» από G7 και Μακρόν

«Αδύνατο να πληρώσουμε σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο»... Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε την Τρίτη επικοινωνία με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατό για τους δυτικούς πελάτες φυσικού αερίου να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια, δήλωσε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

«Η Γαλλία είναι κατά της πληρωμής σε ρούβλια», είπε Γάλλος αξιωματούχος. Ο Πούτιν είχε διατάξει την περασμένη εβδομάδα ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα μπορούσε να παραδοθεί σε «μη φιλικά» κράτη μόνον εάν πληρωθεί σε ρούβλια. Αυτό έχει ήδη απορριφθεί από ορισμένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και την G7, που κάνουν λόγο για παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων.

Πηγή:imerisia.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)