Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Στα «κάγκελα» οι δικηγόροι για τον νόμο - έκτρωμα: Όχι στη φυλακή για πλημμέλημα

Στα «κάγκελα» οι δικηγόροι για τον νόμο - έκτρωμα: Όχι στη φυλακή για πλημμέλημα
 
 
Αντιδράσεις από τον δικηγορικό κόσμο για τον νόμο που στέλνει στη φυλακή, χωρίς αναστολή, πολίτες που κατηγορούνται για διάπραξη πλημμελημάτων.

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι δικηγόροι για το νόμο έκτρωμα, που ψήφισε νύχτα η Κυβέρνηση, με στόχο να αποτελέσει ένα ακόμη μέτρο καταστολής κοινωνικών αντιδράσεων, απεργιακών κινητοποιήσεων και συνδικαλιστικών διεκδικήσεων.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και του ΔΣΑ, που κατήγγειλαν την Κυβέρνηση, για τη διάταξη του άρθρου 187 ΠΚ, που στέλνει στη φυλακή, χωρίς αναστολή ή μετατροπή ποινής, πολίτες που κατηγορούνται για διάπραξη πλημμελημάτων, για τα οποία δεν θα οδηγούνταν στη φυλακή, ακόμη και σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης τους, πυρά εξαπολύει και η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων διοργανώνει ημερίδα καταγγέλλοντας τις συγκεκριμένες αλλαγές.

Σε θέση μάχης η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων διοργανώνει έκτακτη ημερίδα, την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022, από τις 4 μέχρι τις 8 το βράδυ, στην αίθουσα Μιχάλης Ζαφειρόπουλος του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60, 1ος όροφος).

Τα θέματα, που θα συζητηθούν είναι:

1. Πρόσφατη τροποποίηση άρθρου 187 παρ.6 ΠΚ, χωρίς να διέλθει της απαραίτητης διαδικασίας διαβούλευσης, σύμφωνα με την οποία, ακόμα και για συναφή πλημμελήματα κατά της περιουσίας (μικροκλοπές) και της ιδιοκτησίας (φθορά ξένης ιδιοκτησίας), εφόσον διαπράττονται από δύο τουλάχιστον άτομα (συμμορία), η ποινή τους (ακόμα και 3-4 μηνών φυλακίσεως), δεν θα μετατρέπεται ούτε θα αναστέλλεται, ακόμα και μετά την άσκηση εφέσεως. Η Σχετική πρωτοβουλία και η διαδικασία που ακολουθήθηκε προβληματίζει ως προς τον σκοπό που πρόκειται να εξυπηρετήσει και ως προς τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει.

2. Για το σύννομο βίο, η οποία δεν επαναφέρει μόνο το προ του 2019 καθεστώς του έντιμου βίου, αλλά εξαρτά πλέον τη χορήγηση του ελαφρυντικού από την βαρύτητα και την κοινωνική απαξία της πράξης αλλά και την παράλληλη ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος του κοινωνικού συνόλου.

3. Η επιστολή της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, με την οποία προτείνονται ο περιορισμός των αναβολών στα ποινικά ακροατήρια (το είχε ζητήσει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αρχές Μαρτίου), η κατάργηση των ενδιάμεσων συμβουλίων και άλλα θέματα.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους, την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος της Ένωσης Γιάννης Γλύκας και ο Γενικός Γραμματέας Βαγγέλης Γκιγκιλίνης, θεωρούν κατ’αρχάς απαράδεκτη την προσθήκη της διάταξης 187 παρ. 6 ΠΚ σε θεσμικό νομοθέτημα (Ποινικός Κώδικας), και καλεί όλο το νομικό κόσμο (Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων και Επιστημονικές Ενώσεις) αλλά και τα κόμματα του Κοινοβουλίου να αντιδράσουν προκειμένου αυτή άμεσα να καταργηθεί η έστω να τροποποιηθεί. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)