Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

ΑΧΕΠΑ: «φέουδο» της Διοίκησης

 

Λίγο μετά τις αποκαλύψεις ότι για την εισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης απαιτείται έγκριση της διοίκησης, η ΟΕΝΓΕ έφερε στο φως νέο έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο διοικητής του νοσοκομείου θα πρέπει να εγκρίνει και μια επείγουσα ιατρική πράξη, τον εμβολισμό. ● «Μια επείγουσα, σε πολλές περιπτώσεις, ιατρική πράξη που καθορίζει την εξέλιξη της ζωής και της υγείας ενός ανθρώπου παύει πια να είναι αποτέλεσμα ιατρικής ένδειξης, αποτέλεσμα ιατρικής ανάγκης για τη ζωή ενός ασθενή», τονίζει η Ομοσπονδία ● «Με τα νέα έγγραφα φαίνεται ότι πάμε για απεμπόληση λειτουργιών του ΕΣΥ αντί για την ενίσχυσή του προς όφελος των ασθενών. Με πρόσχημα τη μείωση των εξόδων η διοίκηση σείει μια δαμόκλειο σπάθη και οδηγεί τους ασθενείς σε ιδιωτικά κέντρα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των γιατρών του ΑΧΕΠΑ Θανάσης Σιούλης.

Πριν ακόμα καταλαγιάσει ο θόρυβος από την αποκάλυψη ότι για την εισαγωγή των ασθενών στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ απαιτείται η έγκριση της Διοίκησης, νέο έγγραφο ήρθε στη δημοσιότητα χθες με το οποίο ο διοικητής του νοσοκομείου, Παναγιώτης Παντελιάδης, θα πρέπει να εγκρίνει και μια επείγουσα τις περισσότερες φορές ιατρική πράξη, τον εμβολισμό.

Την πρώτη αποκάλυψη έκανε στις 22/3 η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεοδώρα Αυγέρη και τα νεότερα δημοσιοποίησε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία με ανακοίνωσή της σχολίαζε πως «μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι για να εμβολιστεί ένας ασθενής (π.χ. με ραγέν ανεύρυσμα εγκεφάλου) στο μοναδικό κέντρο εμβολισμού στη Βόρεια Ελλάδα δεν αρκεί η ιατρική ένδειξη για τη ζωή του ασθενούς, δεν αρκεί η επικοινωνία του θεράποντος ιατρού με τον επεμβατικό ακτινολόγο, αλλά προστίθεται ένα ακόμη βήμα στη διαδικασία: η έγκριση από τον Διοικητή του Νοσοκομείου “ΑΧΕΠΑ”, ο οποίος, σαν άλλος “Πάπας”, θα πρέπει να έχει δεχτεί γραπτό αίτημα από τον Διοικητή του Νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται ο ασθενής και θα πρέπει να ενημερωθεί και για την ανάγκη διενέργειας της ιατρικής πράξης από τον Διευθυντή της Νευροχειρουργικής του “ΑΧΕΠΑ”, τον Διευθυντή του Ακτινολογικού του “ΑΧΕΠΑ” και τους επεμβατικούς νευροακτινολόγους. Μια επείγουσα, σε πολλές περιπτώσεις, ιατρική πράξη που καθορίζει την εξέλιξη της ζωής και της υγείας ενός ανθρώπου παύει πια να είναι αποτέλεσμα ιατρικής ένδειξης, παύει πια να είναι αποτέλεσμα ιατρικής ανάγκης για τη ζωή ενός ασθενή. Γίνεται γρανάζι γραφειοκρατίας με τελική απόφαση όχι του θεράποντος νευροχειρουργού, όχι του επεμβατικού νευροακτινολόγου, αλλά του Διοικητή του “ΑΧΕΠΑ”».

Το θέμα πήρε διαστάσεις, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 να καταθέτει ερώτηση στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη για το «ποιος θα είναι υπεύθυνος για την όποια επιδείνωση της υγείας ενός ασθενούς ή και τον θάνατο λόγω καθυστέρησης;» και «πώς γίνεται όταν ο ασθενής έχει χρήματα –με κόστος μεγαλύτερο των 20 χιλ. €– η αντίστοιχη ιατρική πράξη να πραγματοποιείται άμεσα στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, αλλά στο μόνο δημόσιο κέντρο εμβολισμού της Βόρειας Ελλάδας να καθυστερεί λόγω γραφειοκρατίας και αναμονής για την τελική απόφαση ενός Διοικητή; Είναι άλλα τα κριτήρια για τη διενέργεια του εμβολισμού στον ιδιωτικό τομέα και άλλα στον δημόσιο; Είναι άλλη η αξία της ανθρώπινης ζωής όταν έχει χρήματα και άλλη όταν είναι ανασφάλιστος, άνεργος, χαμηλόμισθος κ.λπ.;».

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των γιατρών του ΑΧΕΠΑ Θανάσης Σιούλης σχολιάζει πως «με τα νέα έγγραφα φαίνεται ότι πάμε για απεμπόληση λειτουργιών του ΕΣΥ αντί για την ενίσχυσή του προς όφελος των ασθενών. Με πρόσχημα τη μείωση των εξόδων η διοίκηση σείει μια δαμόκλειο σπάθη και οδηγεί τους ασθενείς σε ιδιωτικά κέντρα».

Σχολιάζοντας τις νέες αποκαλύψεις η κ. Αυγέρη παρατηρεί πως «φαίνεται ότι ο διοικητής του νοσοκομείου δεν αρκείται στα διευκρινιστικά έγγραφα της αρμόδιας 4ης ΥΠΕ. Ας μας πει επιτέλους ο υπουργός Υγείας, είναι γενική ντιρεκτίβα αυτή, είναι σύστημα και κανόνας ή θα αποπέμψει και τον ΥΠΕάρχη και τον διοικητή του ΑΧΕΠΑ;». Η ΟΕΝΓΕ, πάλι, ρωτά, αν ο διοικητής εμπλέκεται, οπότε δεν αρκούν τα ιατρικά συμπεράσματα, «υπάρχει άλλο κριτήριο εκτός από την ιατρική ένδειξη και την ανάγκη αντιμετώπισης ενός ασθενή; Αν ναι, ποια είναι αυτά τα κριτήρια;».

Πηγή:efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)