Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Η γκάφα του Μπάιντεν: Αντιδράσεις στις ΗΠΑ για τη φράση «να φύγει ο Πούτιν»

Η γκάφα του Μπάιντεν: Αντιδράσεις στις ΗΠΑ για τη φράση «να φύγει ο Πούτιν»
 
 
Η ατάκα του Τζο Μπάιντεν «για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», αναφερόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων ακόμα και εντός των ΗΠΑ.

Η αναφορά του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για απομάκρυνση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, από την εξουσία ανησύχησε τους εμπειρογνωμόνων της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, οι οποίοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις.

«Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», είπε ο Τζο Μπάιντεν σε μια συγκλονιστική προφανή αναφορά για αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα στο τέλος μιας ομιλίας του από την Πολωνία το Σάββατο (26/03).

Αντιδράσεις στις ΗΠΑ και ανησυχία

Ο Ρίτσαρντ Χάας, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, εξέφρασε στο Twitter τις ανησυχίες του για το ότι ο Τζο Μπάιντεν «μόλις είχε διευρύνει τους πολεμικούς στόχους των ΗΠΑ, ζητώντας αλλαγή καθεστώτος».

«Όσο επιθυμητό και αν είναι, δεν είναι στη δύναμή μας να επιτύχουμε, συν τον κίνδυνο να αυξήσει την τάση του Πούτιν να το δει ως αγώνα μέχρι το τέλος, αυξάνοντας τις πιθανότητες να απορρίψει συμβιβασμό, να κλιμακωθεί η ένταση ή και τα δύο», έγραψε ο Ρίτσαρντ Χάας και πρόσθεσε: «Τα συμφέροντά μας είναι να τερματίσουμε τον πόλεμο με όρους που μπορεί να δεχτεί η Ουκρανία και να αποθαρρύνουμε τη ρωσική κλιμάκωση. Η σημερινή αναφορά για αλλαγή καθεστώτος δεν συνάδει με αυτούς τους σκοπούς». 

 

Ακόμα, ο Ρίτσαρντ Χάας σε σχετικές δηλώσεις του στο «Politico» τόνισε πως ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, πιθανώς ακόμα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τον Ρώσο ομόλογό του και να εξηγήσει ότι το σχόλιο του Αμερικανού Προέδρου δεν αντικατοπτρίζει την πολιτική της Ουάσινγκτον.

«Το γεγονός ότι ήταν τόσο εκτός σεναρίου κατά κάποιον τρόπο, το κάνει χειρότερο, επειδή θα μπορούσε να εκληφθεί ως προσωπική πεποίθηση του Μπάιντεν σε αντίθεση με τα λόγια του», είπε ο Ρίτσαρντ Χάας.

Μάλιστα, το σχόλιο του Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε, επίσης, να μειώσει το ενδιαφέρον του Βλαντίμιρ Πούτιν για συμβιβασμό και να αυξήσει τον πειρασμό του να κλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία, «γιατί αν πιστεύει ότι έχει τα πάντα να χάσει, τότε θα πιστέψει ότι δεν έχει τίποτα να χάσει», σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Χάας.

Διευκρινίσεις από τον Λευκό Οίκο, λεκτικά βέλη από τη Μόσχα

Πάντως, προτού ο Τζο Μπάιντεν προλάβει καν να επιβιβαστεί στο Air Force One με προορισμό την Ουάσινγκτον, οι σύμβουλοί του έσπευσαν να ισχυριστούν ότι δεν είχε ζητήσει άμεση αλλαγή κυβέρνησης στη Μόσχα.

«Το θέμα του Προέδρου ήταν ότι δεν επιτρέπεται στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την ισχύ του Πούτιν στη Ρωσία ή για την αλλαγή καθεστώτος», είπε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, από την πλευρά του, εξαπέλυσε λεκτική επίθεση κατά του Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι «δεν εξαρτάται από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τους Αμερικανούς να αποφασίσουν ποιος θα παραμείνει στην εξουσία στη Ρωσία». 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)