Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Το ρεύμα είχε πάρει... φωτιά πριν την Ουκρανία - Αποκαλυπτικά στοιχεία της Eurostat

Το ρεύμα είχε πάρει... φωτιά πριν την Ουκρανία - Αποκαλυπτικά στοιχεία της Eurostat

Αποκαλύψεις για την ασύγκριτη ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα καταδεικνύουν το μέγεθος των πολιτικών ευθυνών.

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα ασφυκτιούν. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο μέρα με τη μέρα.

Οι δυσθεώρητοι λογαριασμοί ρεύματος, που φουσκώνουν ολοένα και περισσότερο, καθώς και η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής έχουν σφίξει τη θηλιά γύρο από τον λαιμό χιλιάδων πολιτών, ενώ συνολικά περισσότερες από 26.500 εντολές διακοπής ρεύματος έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κατά τις τελευταίες, λόγω της αδυναμίας εξόφλησης ή διακανονισμού των φουσκωμένων λογαριασμών.

Και μέσα σε αυτό το κλίμα έρχονται τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), να μας διαφωτίσουν για το τι τελικά συμβαίνει. Φταίει αποκλειστικά ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Σύμφωνα λοιπόν με την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, στην Ελλάδα, οι πολίτες βίωσαν το μεγαλύτερο σε απόλυτα νούμερα κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2ο εξάμηνο του 2021. Και μάλιστα όχι στη χονδρεμπορική, αλλά στην τελική, στη λιανική τιμή του ρεύματος! Όλα αυτά, προτού ξεκινήσει ο πόλεμος.

ΡΕΥΜΑ

Από εκείνο το εξάμηνο λοιπόν, η χώρα μας είχε περιέλθει ήδη στη χειρότερη δυνατή θέση σε ολόκληρη την ήπειρο - πριν από τις ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το πρόβλημα στην Ελλάδα εκείνο το εξάμηνο ήταν ζήτημα καθαρά εσωτερικής διαχείρισης - κυβερνητικής διαχείρισης.

ΡΕΥΜΑ

«H ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Τη σημαντική αυτή αποκάλυψη σχολιάζει ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Χαρίτσης γράφει:

«Τα στοιχεία της Eurostat τρομάζουν.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις (μη οικιακοί καταναλωτές) αντιμετώπισαν τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαμηνιαία αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα να έχουν το μεγαλύτερο σε απόλυτα νούμερα κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Προσοχή, όχι στην χονδρεμπορική, αλλά στην τελική, λιανική τιμή ρεύματος.

Ακόμα χειρότερα, τα στοιχεία αφορούν στο 2ο εξάμηνο του 2021, πολύ πριν τον πόλεμο δηλαδή και τις εκρηκτικές ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών.

Η πραγματική οικονομία καταστρέφεται και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

 

Πολίτες εκλιπαρούν για βοήθεια

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ τόνισε ότι ο κίνδυνος να αυξηθούν περαιτέρω οι διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν είναι ορατός. Επιπλέον, επεσήμανε: «Δεν έχουμε παρατηρήσει ποτέ έως σήμερα αυτό το φαινόμενο που βλέπουμε από τις αρχές του χρόνου. Και αυτό είναι κάτι που με φοβίζει».

«Η μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι ότι φέτος οι τιμές του ρεύματος είναι αυξημένες πάνω από 60%. Παλιότερα θα μπορούσε κάποιος να κάνει διακανονισμό, αλλά πλέον αυτό δεν γίνεται διότι ακόμη και η λύση του διακανονισμού δεν είναι εφικτή, καθώς τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά είναι τεράστια. Γι’ αυτό και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου», υπογράμμισε.

«Καθημερινά δεχόμαστε τηλέφωνα από ανθρώπους οι οποίοι ζητούν βοήθεια προκειμένου να μην μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», κατέληξε. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

1 σχόλιο:

(3)